Circa 76% dintre ruşi au votat până în prezent în favoarea reformelor constituţionale care i-ar putea permite preşedintelui rus Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, conform sondajelor realizate la ieşirea de la urne.
Sondajele au fost făcute de Institutul de sondare a opiniei publice din Rusia (VŢIOM, de stat). Între timp, mai rămân trei zile de scrutin, potrivit Reuters şi AFP.
Votul naţional asupra reformelor constituţionale a început la 25 iunie în Federaţia Rusă şi se desfăşoară timp de şapte zile, până la 1 iulie, pentru a evita aglomeraţia la birourile de votare pe fondul epidemiei de coronavirus.
Dacă vor fi aprobate, aceste modificări îi vor permite lui Vladimir Putin să candideze încă de două ori la preşedinţie, după ce mandatul său actual expiră în 2024.
Potrivit VŢIOM, 76% dintre cei care au votat până în prezent s-au pronunţat în favoarea reformelor, iar 23,6% dintre persoanele care au acceptat să fie chestionate după ieşirea de la urne au spus că au votat împotrivă, în timp ce s-au înregistrat doar 0,4% buletine nule sau voturi albe.
Institutul a declarat că a intervievat 163.124 de alegători la 800 birouri de votare în 25 regiuni ruse în perioada 25-28 iunie.
Rezultatele sunt aproape în linie cu proiecţiile realizate înainte de vot pe baza sondajelor precedente ale VŢIOM.
Criticii Kremlinului declară că acest referendum este un simulacru şi şi-au exprimat temerile că votul va fi falsificat.
Institutul VŢIOM şi-a justificat decizia de a publica aceste rezultate înainte de încheierea scrutinului printr-o 'cerere mare' de acest tip de informaţii, în contextul absenţei unei interdicţii legale, şi a respins ideea că o astfel de publicare ar putea avea un efect asupra desfăşurării votului.
'Legea nu ne interzice', a explicat directorul VŢIOM, Valeri Fiodorov, într-un comentariu trimis AFP, 'şi dacă nu este interzis prin lege, ce fel de presiune (asupra procesului electoral) ar putea fi?', a subliniat el.
La rândul său, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Ella Pamfilova, şi-a exprimat regretul în legătură cu publicarea acestor rezultate.
'Din păcate, legea nu reglementează aceasta şi nu avem nicio pârghie pentru a le interzice', a declarat ea la postul de radio rusesc Business FM. Comisia - a precizat ea, a cerut ca rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne să nu fie făcute publice 'cel puţin până în momentul încheierii votului'.
Citeste și La braț cu Dodon prin Piața Roșie.