Vestea redeschiderii școlii pe 8 februarie a generat entuziasm între profesori și părinți deopotrivă, însă expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș Boylai, atrage atenția că trebuie să fim prudenți cu această mișcare, mai ales din cauza tulpinii COVID B1.1.7 din Marea Britanie, cunoscută că îi afectează inclusiv pe cei mici.
El prezintă pe Facebook un grafic realizat de Adam Kucharski - London School of Hygiene and Tropical Medicine, care arată cum poate crește numărul de morți din cauza unei tulpini cu 50% mai ușor transmisibilă decât virusul inițial.
Graficul pornește de la ipoteza a 10.000 de infectări și arată evoluția după șase zile a deceselor din cauza virusului inițial, evoluția potențială a deceselor din cauza tulpinii britanice și evoluția deceselor dacă ar apărea o tulpină cu 50% mai mortală.
Potrivit graficului, răspândirea în comunitate a unei tulpini atât de contagioase precum cea britanică poate produce mai multe decese.
Mai exact, graficul arata o proiecție de până la 200 de decese la fiecare 10.000 de infectări pentru virusul Covid inițial și de până la 1.000 de decese din cauza tulpinii britanice.
”Simplificat, acesta ar fi scenariul care arată numărul de noi decese la șase zile din cauza a trei tulpini diferite ale virusului, presupunând că fiecare pornește de la cifra de 10.000 de infecții”, explică cercetătorul.
”Acesta este motivul pentru care trebuie să fim prudenți cu deschiderea școlilor și să analizăm evoluția pentru următoarele 2 săptămâni înainte să anunțăm triumfaliști decizii care nu sunt bazate pe dovezi”, scrie Răzvan Cherecheș pe Facebook.
Citește și: