UE a început oficial campania de vaccinare împotriva Covid-19: Cine au fost primele persoane vaccinate în Italia, Spania, România și Franța

UE a început oficial campania de vaccinare împotriva Covid-19: Cine au fost primele persoane vaccinate în Italia, Spania, România și Franța
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe state din Uniunea Europeană – inclusiv România, Italia, Spania și Franţa – au lansat duminică, în mod oficial, campaniile de vaccinare împotriva Covid-19. Acțiunea are loc la mai puţin de o săptămână după ce Bruxellesul a dat undă verde vaccinului alianţei americano-germane Pfizer/BioNtech și după ce alte state şi-au lansat campania, relatează Euronews.

Medicul Valeriu Gheorghiţă face precizări despre vaccinul anti-COVID: durata imunizării, valabilitatea serului, efecte, beneficii, monitorizarea celor vaccinaţi

Primele doze de vaccin au fost injectate duminică în Italia, înainte de ora 7.00 GMT (9.00, ora României), infirmierei Claudia Alivernini şi profesoarei Maria Rosaria Capobianchi, directoarea laboratorului de virusologie al Spitalului Spallanzani din Roma.

ADVERTISING

Este ”un gest mic, dar fundamental pentru noi toţi”, a comentat Claudia Alivernini. ”O spun din tot sufletul: să ne vaccinăm. Pentru noi, Pentru cei dragi nouă şi pentru colectivitate”, a pledat ea în faţa presei.

”Italia se trezeşte”, a reacţionat premierul italian Giuseppe Conte pe Twitter, care a salutat o dată care ”va rămâne întotdeauna imprimată în memoria noastră colectivă”.

Vaccinarea în masă urmează să înceapă la 8 ianuarie în Italia, cel mai afectat stat UE de pandemia Covid-19, cu peste 71.000 de morţi. Această țară a reintrat în carantină înainte de Crăciun.

O oră mai târziu, Spania urma exemplul Italiei, iar Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, o pensionară în vârstă de 96 de ani de la un azil din Guadalajara, devenea prima persoană vaccinată în această țară.

ADVERTISING

O infirmieră, Monica Tapias, s-a aşezat apoi pe acelaşi scaun, după ce a fost dezinfectat, şi a fost vaccinată.

”Ceea ce vrem este ca majoritatea oamenilor să se vaccineze”, a insistat aceasta.

La câteva mii de kilometri, la Bucureşti, prima infirmieră care a îngrijit un pacient cu Covid-19 în România, în februarie, Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani, care e angajată a Spitalului de Boli Infecţioase Matei Balş, devenea prima persoană vaccinată împotriva noului coronavirus în România.

”Emoționată”, dar ”privilegiată”, infirmiera a precizat că este vorba despre ”vaccinul cel mai puţin dureros” pe care l-a făcut vreodată.

ADVERTISING

În Franţa, 19.500 de doze au fost trimise Farmaciei centrale a spitatelor din Paris, unde angajaţi care purtau mănuşi de protecţie speciale împotriva frigului - vaccinul se păstrează la -70°C - le-au transferat în frigidere speciale până când urmează să fie folosite.

Campania franceză de vaccinare a fost lansată simbolic duminică, la un spital din Seine-Saint-Denis, unde a fost vaccinată o femeie în vârstă de 78 de ani şi un cardiolog în vârstă de 65 de ani.

”Sunt emoţionată”, a declarat Mauricette, o fostă menajeră, vaccinată către ora locală 11.00 (12.00, ora României) la o unitate de îngrijire de lungă durată a Spitalului René-Muret din Sevran, din cadrul Assistance publique - Hôpitaux de Paris (AP-HP).

Alte ţări din UE au deschis sâmbătă campania de vaccinare, printre care se numără Germania, Ungaria şi Slovacia.

NOUA TULPINĂ A CORONAVIRUSULUI E MAI CONTAGIOASĂ

Înaintea statelor membre UE, numeroase alte ţări şi-au demarat campaniile de vaccinare împotriva Covid-19, care a ucis cel puţin 1.750.780 de oameni şi a contaminat aproape 80 de milioane de persoane în lume, potrivit unor date oficiale compilate de AFP.

Prima ţară care care şi-a lansat campania de vaccinare împotriva Covid-19 a fost China, în vară.

În decembrie, Rusia, Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Mexicul, Chile, între altele, i-au urmat exemplul.

Israelul, care urmează să înceapă vaccinarea săptămâna viitoare, vrea să vaccineze un sfert dintre cei nouă milioane de locuitori într-o lună, potrivit premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Aceste prime vaccinări reprezintă o rază de speranţă în lupta împotriva Covid-19, însă îngrijorări cresc în ultimele zile în urma semnalării în tot mai multe ţări a unei noi tulpini a noului coronavirus SARS-CoV-2.

Sunt eficiente vaccinurile împotriva noii tulpini de coronavirus? Grupul de Comunicare Strategică face precizări

Canada, Italia, Suedia, Spania şi Japonia se află între ultimele ţări în care s-a descoprit varianta britanică, mai contagioasă.

Potrivit unui studiu realizat de către London School of Hygiene and Tropical Medicine, această nouă variantă este cu ”50 până la 74%” mai contagioasă decât precedentele şi alimentează temeri cu privire la o creştere a numărului spitalizărilor în 2021 faţă de 2020.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇