Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Codului muncii care prevede indemnizaţii de care beneficiază angajaţii ai căror activitate a fost redusă sau întreruptă în contextul stării de urgenţă.
Potrivit legii trimise la promulgare, „în cazul suspendării temporare a activităţii şi/sau a reducerii acesteia ca urmare a decretării stării de asediu sau stării de urgenţă, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat, beneficiază de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare, pe toată durata menţinerii stării de asediu sau stării de urgenţă, după caz„.
Dacă și angajatorul poate să îi dea niște bani salariatului, în această peiroadă, acesta nu își pierde indemnizația.
"În situaţia în care bugetul angajatorului destinat plăţii cheltuielilor de personal permite, indemnizaţia prevăzută poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat", stipulează actul normativ.
Calculul, reţinerea şi plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizaţiile încasate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 27 iulie, după ce fusese transmisă de şeful statului la reexaminare. La finalul lunii iulie, deputaţii PNL au depus o sesizare de neconstituţionalitate, care a fost respinsă de CCR pe 7 octombrie.
Citește și: