În dogmele creștine și în cele bisericești nu se poate spune că există mențiuni despre ce să poarte un preot atunci când slujește la sărbătorile de peste an. Până la urmă există un set de veșminte standard, ce poate fi colorat și împodobit cu detalii specifice. Acesta va purta numai însemnuri creștine permise, iar din punct de vedere cromatic există câteva culori permise.
Deși în adevăratul sens al cuvântului nu există un veșmânt special de Crăciun, adesea slujitorii Domnului preferă pe cele care aduc în prim plan broderii în ton cu marea sărbătoare.
Ce prevede Sfântul Sinod
Puțini știu că preoții sau alții din rangul bisericii creștin-ortodoxe nu poartă oricine. Există prevederi parte din Sfântul Sinod care menționează câteva repere despre astfel de vesminte bisericesti.
Hotărârea nr. 5274 din 5 iulie 2012 menționează câteva reguli general valabile. Pentru cei care fac parte din grupul clerical și nu respectă purtarea veșmintelor așa cum este prevăzut de înalții prelați se poate ajunge la sancționări drastice încât chiar și la excluderea din rândul celor care slujesc și decăderea din rang.
Cu culori sunt permise la veșmintele preoților
Există 6 culori să spunem permise și acestea sunt alese și în funcție de semnificația sărbătorilor la care pot fi purtate. Pentru perioada de post spre exemplu, preoții poartă adesea albastru închis, purpuriu, verde închis, negru sau roșu închis. Acestea sunt menite să scoată în evidență supunerea, smerenia și să fie edificatoare pentru perioada de post.
Pentru sărbătorile ce îl prăznuiesc pe Mântuitor, veșmintele sunt de regulă aurii sau galbene, în combinație cu orice altă nuanță.
Pentru Crăciun, sărbătoarea Nașterii Domnului albul este recomandat, iar a doua zi de Crăciun și până la Bobotează auriul este recomandat.
Cât despre designul acestora, sunt acceptate variante cu broderii diverse, ce pot înfățișa chiar icoana Maicii Domnului cu pruncul, celebra scenă a nașterii. Iar de creativitate producătorii de nișă nu duc lipsă. Este și cazul Crilovic, producător vasluian, cu pagina de prezentare vesmintebisericesti.ro. Nu are o misiune ușoară căci înainte de a produce astfel de veșminte trebuie să fie un bun cunoscător al dogmelor și al regulilor de design bisericesc.
În oferta unui astfel de producător sunt ușor de găsit variante optime pentru ceea ce un preot poate să poarte la fiecare sărbătoare. Pe spatele felonului poate fi țesută sau brodată o icoană, ce poate avea de asemenea și alte mici reprezentări pe tiv sau pe stihar. Unul din modele complexe se referă la setul ce îl înfățișează pe Sfântul Andrei înconjurat de alți sfinți reprezentativi, toți patronați de Maica Domnului. Un alt set perfect pentru această perioadă din an este cel cu motive florale, ce prezintă icoana Maicii Domnului. Toate acestea vin de regulă în set complet și unitar alături de acoperămintele pentru sfintele vase. Albul cu roșul merg de minune împreună.
Nu degeaba mulți își împodobesc casele cu roșu, se îmbracă în roșu și această culoare este una simbol pentru sărbătoarea Maicii Domnului. În mod special în Moscova, la Athos și la Ierusalim se poartă roșu deschis la sărbători precum Paști și Crăciun.