Liberalii au anunțat, în sfârșit, numele miniștrilor din Cabinetul Cîțu, după o ședință marcată de tensiuni. Cum le răspunde Orban celor nemulțumiți că a cedat anumite ministere

Liberalii au anunțat, în sfârșit, numele miniștrilor din Cabinetul Cîțu, după o ședință marcată de tensiuni. Cum le răspunde Orban celor nemulțumiți că a cedat anumite ministere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit marţi seară, de la ora 22:30, în sistem videoconferinţă, pentru a discuta şi valida lista celor nouă miniştri liberali din Cabinetul Cîţu.

Ședința a fost marcată de tensiuni, potrivit televiziunilor de știri. Lista propusă de Ludovic Orban și Florin Cîțu nu a fost votată în unanimitate. Au fost 63 de voturi ”pentru” și 5 abțineri.

Cei care s-au abținut de la vot au fost Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc, Dan Motreanu și Cristian Bușoi. S-au opus listei de miniștri Ilie Bolojan și Florin Roman.

Reproșurile s-au axat pe faptul că PNL a cedat mai multe ministere importante celorlalte două partide din coaliția de guvernare. Despre acest aspect, Orban spune că PNL nu mai este singur la guvernare și că nu există niciun dezavantaj dacă partidul nu deține un anumit minister sau altul.

Ședința PNL a durat aproape două ore.

ADVERTISING

SpotMedia.ro a transmis în format LIVE TEXT declarațiile de la sediul PNL:

Ludovic Orban a vorbit primul:

Bună seara. PNL a hotărât azi în BPN cu 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri susținerea protocolului de colaborare cu USR PLUS pentru Guvern. De asemenea, lista miniștrilor care vor reprezenta PNL în Guvernul Florin Cîțu. A fost o dezbatere serioasă, o dezbatere animată, în urma căreia PNL practic a decis că cea mai bună soluție este formarea unui Guvern condus de Florin Cîțu. Acum o să îi dau cuvântul premierului desemnat, pentru a anunța lista miniștrilor.

Florin Cîțu a anunțat lista membrilor PNL din viitorul Executiv:

  • Finanţe – Alexandru Nazare
  • Afaceri Interne – Lucian Bode
  • Educaţie – Sorin Cîmpeanu
  • Muncă – Raluca Turcan
  • Agricultură – Adrian Oros
  • Energie – Virgil Popescu
  • Cultură – Bogdan Gheorghiu
  • Apărare – Nicolae Ciucă
  • Externe – Bogdan Aurescu
ADVERTISING

ÎNTREBĂRI

Cum le răspundeți celor care v-au criticat că ați renunțat la anumite ministere?

Ludovic Orban: Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare. PNL se află într-o coaliție și că în negocierile care au fost purtate, mandatul acordat de Biroul Politic Național a fost respectat 100%. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și de a conduce la formarea unei majorități parlamentare, care să ducă la investirea unui guvern condus de Florin Cîțu. De asemenea, cu o reprezentare care ține contul de votul cetățenilor, adică o reprezentare în toate funcțiile de demnitate publică pentru PNL corespunzătoare votului, adică o pondere de 55%.

Sigur că s-a vorbit de ministere. Poate unii au fost supărați că nu mai deținem noi anumite ministere. Pe de altă parte, vreau să zic un lucru foarte limpede pe care trebuie să îl înțeleagă toți românii. Din punctul meu de vedere, orice ministru girează un portofoliu, indiferent că e din partea PNL, USR PLUS sau din partea UDMR, punem în practică programul de guvernare al coaliției. Nu există niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul.

ADVERTISING

Sigur că, probabil, unii au considerat că având anumite ministere am fi avut o altă poziționare sau mai multă putere sau alte lucruri. Pentru mine, cel mai important lucru avut în vedere a fost acela de a reuși construcția acestei coaliții. O construcție care nu a fost simplă, a presupus negocieri de 2 săptămâni, negocieri dificile, de armonizare a unor programe de guvernare (...) Eu cred că aceste lucruri le-am realizat.

Totuși, nu a fost un vot în unanimitate. Credeți că va exista consens de acum încolo în PNL?

Ludovic Orban: Acum noi suntem vinovați că nu e unanimitate în PNL? Unanimitatea e specifică ... Uneori avem unanimitate și în alte momente avem opinii contrare. Fiecare are dreptul să-și exprime opinia. Suntem într-o democrație. E dreptul fiecărui membru PNL de exprimare a opiniei în interiorul partidului. Suntem un partid democratic, în care fiecare membru are dreptul să se exprime, să voteze cum dorește, fără să suporte consecințe. Respect votul celor care au votat împotrivă. Pe de altă parte, țin cont de votul celor 63 de colegi care au votat pentru listă.

Care sunt principalele priorități ale Guvernului?

Florin Cîțu: Principalele priorități le-am prezentat deja. Până în 31 decembrie urmează o serie de ordonanțe care pregătesc bugetul și în perioada următoare. Veți vedea în ședința de săptămâna următoare diverse ordonanțe. Săptămâna viitoare va fi prima ședință de guvern în care vor veni ordonanțele. Pe lângă aceste ordonanțe, campania de vaccinare! Trebuie să venim cu un buget cât mai rapid.

Iohannis l-a desemnat pe Cîțu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți seara, că îl propune pe Florin Cîțu pentru poziția de premier.

Decretul de desemnare a lui Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat marţi în Monitorul Oficial.

Anunțul a fost făcut după a doua rundă de negocieri care a avut loc astăzi la Palatul Cotroceni.

Iată cum s-au desfășurat negocierile de astăzi de la Palatul Cotroceni, marcate de absența PSD

La Cotroceni s-a aflat și premierul desemnat, Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe.

Cîţu, după ce a fost desemnat premier: Voi face tot ce e posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată

Cîţu are la dispoziţie 10 zile pentru a prezenta în Parlament echipa şi programul de guvernare.

Potrivit declaraţiilor premierului desemnat, acesta ar vrea să convoace deja miercuri seară prima şedinţă de guvern, ceea ce înseammnă că ar urma ca miercuri să fie depăşite procedura audierii miniştrilor, învestirii Guvernului în Parlament şi depunerii jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇