Un tânăr în vârstă de 25 de ani, victimă a unui accident rutier în urma căruia care risca să rămână paralizat, a reuşit să meargă a doua zi după ce o echipă medicală de la Spitalul „Prof.dr. Nicolae Oblu” din Iaşi a efectuat o intervenţie chirurgicală cu ajutorul celui mai performant robot din lume, Mazor X.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie „Prof.dr.Nicolae Oblu”, dr Lucian Eva, a declarat că în timpul accidentului rutier tânărul a suferit o fractură de coloană lombară care era instabilă.
Pentru a elimina micile erori care puteau să apară în timpul intervenţiei chirurgicale, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie au intervenit cu ajutorul robotului Mazor X, cea mai performantă tehnologie din lume folosită în chirurgia spinală şi neurochirurgie.
Unitatea medicală este singura din ţară, şi a doua din Europa, care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.
Acurateţe de aproape 100%
"În cazul unei fracturi de coloană, dacă nu este rezolvată printr-o metodă conservatoare sau intervenţie chirurgicală, riscul este ca fractura să devină compresivă pe măduvă sau pe nervii rahidieni, iar pacientul să ajungă să paralizeze.
În ceea ce priveşte intervenţia cu sistemul robotizat Mazor X, el elimină prin intervenţia chirurgicală micile erori ale mâinii umane.
Cu ajutorul softului robotului se poate fixa o traiectorie fixă, clară, cu acurateţe de aproape sută la sută.
Ulterior, introducerea device-urilor, adică a şuruburilor la nivelul coloanei, se face cu o precizie de aproape 100%, ceea ce duce în final la un confort şi o vindecare mult mai rapidă a pacientului", a declarat, pentru AGERPRES, managerul Spitalului de Neurochirurgie, dr. Lucian Eva.
Intervenţia chirurgicală a durat patru ore, echipa medicală fiind formată atât dintr-un medic neurochirurg, un medic ortoped, un rezident, doi bioingineri şi doi asistenţi medicali.
Astfel, pentru stabilizarea şi fixarea coloanei, în timpul intervenţiei chirurgicale asistate robotic echipa medicală condusă de dr Bogdan Costăchescu a efectuat recalibrarea canalului spinal şi fixarea L1, L2 şi L4 bilaterală.
La mai puţin de 24 de ore de la ieşirea din blocul operator, pacientul a reuşit să facă primii paşi.
Medic: Scopul nostru este calitatea vieții pacientului
"Scopul nostru e să facem operaţii cât mai sigure pentru ca imediat post operator să mobilizăm pacientul. Calitatea vieţii pacientului este scopul meseriei noastre.
De aceea folosim tehnologia: robot sau numai navigaţie fără robot.
Ştim că am amplasat instrumentaţia optim, a doua zi pacientul se dă jos din pat, nu îl mai imobilizăm cu acel corset rigid, eventual îi punem un corset uşor şi îl mobilizăm.
Acesta e scopul. Statul în pat are complicaţiile şi dezavantajele sale: pierde masă musculară, poate să facă tromboflebite, trombopneumonie.
Vreau să reinserez social cât mai repede pacienţii şi să aibă o calitate a vieţii cât mai bună", a mai explicat dr. Costăchescu.
În cursul acestui an, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au efectuat 14 operaţii cu ajutorul robotului Mazor X.
Citește și: