Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Ialomița anunță că a efectuat, miercuri, cinci percheziții domiciliare în Ialomița.
De asemenea, a pus în executare 5 mandate de aducere emise pe numele a cinci funcționari de la Evidența Persoanelor Fetești și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Fetești. Este vizată și o persoană fără calitate specială, care a acționat în calitate de intermediar, conform unui comunicat al DGA.
Persoanele sunt cercetate pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual și acces ilegal la un sistem informatic.
Totodată, au fost puse în executare două ordonanțe de ridicare a unor documente și înscrisuri de la cele două instituții publice.
”În fapt, s-a reținut că în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcționari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reședinței, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.
În multe astfel de situații au existat cazuri când solicitanții eliberării cărților de identitate nu s-au prezentat personal la ghișeul S.P.C.L.E.P. Fetești, pentru a semna în prezența funcționarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate.
Persoanele interesate se aflau în străinătate şi nu în municipiul Feteşti. Fotografiile ce urmau a fi alocate cărților de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip whatsapp sau facebook unor intermediari. Ei aveau influență asupra funcționarilor şi acționau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând prețul traficului de influență”, se arată în comunicat.
Fotografiile primite, prelucrate
Astfel, fotografiile primite de funcționarii publici erau prelucrate pentru a părea că sunt făcute la sediul S.P.C.L.E.P. Fetești.
”De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanții aflaţi în străinătate nu le mai dețineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Fetești”, explică sursa citată.
De asemenea, s-au mai descoperit situații în care s-au stabilit domicilii sau reședințe fără ca proprietarul spațiului să aibă cunoștință despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Fetești.
Asta înseamnă că nici măcar nu și-a dat acordul scris pentru ca solicitantul să aibă domiciliul acolo.
”Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în municipiul Fetești, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeași localitate, figurează un număr de 32 persoane”, conchide documentul.
A.D.