OMS avertizează că Africa e departe de a fi pregătita pentru o vaccinare în masă și face apel la solidaritate internațională

OMS avertizează că Africa e departe de a fi pregătita pentru o vaccinare în masă și face apel la solidaritate internațională
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a îndemnat joi ţările africane să-şi amelioreze rapid capacitatea de a vaccina populaţia împotriva noului coronavirus, avertizând că acest continent este „departe de a fi pregătit” pentru o vaccinare în masă.

În contextul în care lucrul la dezvoltarea unui vaccin s-a accelerat de la începutul lunii, în urma anunţurilor promiţătoare a mai multor fabricanţi, OMS a făcut apel la Africa să-şi intensifice preparativele, estimând într-un comunicat că este pregătită pentru a vaccina numai 33% din populaţie, relatează AFP.

ADVERTISING

Acest procentaj, evaluat pe baza datelor furnizate de 40 de ţări de pe continent privind o serie de criterii, este pentru moment net inferior obiectivului de 80%, potrivit organizaţiei.

Apel la solidaritatea internațională

"Planificarea şi pregătirea vor fi decisive pentru această sarcină fără precedent", a declarat directoarea regională a OMS, dr. Matshidiso Moeti, într-o conferinţă de presă online, precizând că obiectivul este de a vaccina 3% dintre africani până în martie 2021 şi 20% până la sfârşitul anului viitor.

ADVERTISING

Principalele carenţe privesc lipsa de finanţare şi instrumentele de comunicare cu populaţia, iar pentru a remedia acest lucru "solidaritatea internaţională va fi imperativă", a precizat ea.

Cel puțin 4,8 miliarde de euro

OMS evaluează costul vaccinării numai al populaţiilor prioritare din Africa la circa 4,8 miliarde de euro.

Ţările africane vor putea beneficia de o parte din dispozitivul de achiziţionare şi repartiţie a vaccinurilor COVAX, dar şi de finanţări de la Banca Mondială.

Deşi Africa este net mai puţin afectată decât majoritatea celorlaltor continente de pandemie, cu circa 50.000 de decese înregistrate oficial la 2,1 milioane de cazuri confirmate, continentul se confruntă cu recrudescenţe locale, în special în Africa de Sud şi Maghreb, a subliniat dr. Moeti.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇