Ar trebui sa fim îngrijoraţi de mutaţia noului coronavirus descoperită la nurci? Ce spune ECDE

Ar trebui sa fim îngrijoraţi de mutaţia noului coronavirus descoperită la nurci? Ce spune ECDE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Danemarca a anunţat în septembrie că va ucide 17 milioane de nurci, după ce mai mulţi oameni care lucrau în ferme în care aceste animalele sunt crescute pentru blana lor, în nordul ţării, s-au infectat cu mutaţia Cluster 5 a virusului SARS-CoV-2.

Oficialii din această ţară au declarat recent măsura ilegală, după ce câteva milioane de animale au fost deja ucise. Acum, Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDE) arată într-un nou raport că nivelul general de risc al acestei mutaţii asupra sănătății umane este unul scăzut.

ADVERTISING

“Pe baza informaţiilor disponibile în prezent cu privire la rata de transmitere, la severitatea, la imunitatea şi la răspândirea dincolo de graniţe, nivelul general de risc la adresa sănătăţii umane al mutaţiilor SARS-CoV-2 aflate în conexiune cu nurcile poate fi stabilit ca fiind:

- scăzut pentru populaţia generală şi moderat pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical, ceea ce nu este diferit de alte tulpini SARS-CoV-2 (care nu au legătură cu nurcile)

- scăzut pentru populaţia generală din regiunile cu o concentraţie ridicată de ferme de nurci şi moderat spre ridicat pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere medical

ADVERTISING

- moderat pentru persoanele expuse prin natura ocupaţiei care nu sunt vulnerabile din punct de vedere medical şi foarte ridicat pentru persoanele expuse prin natura ocupaţiei care sunt vulnerabile din punct de vedere medical”, se arată în raportul ECDE.

Faptul că virusul poate fi transmis de la oameni la nurci şi invers a fost descoperit încă din aprilie, după ce un angajat al unei ferme de nurci din Olanda a fost diagnosticat cu COVID-19, iar ulterior au fost depistate cazuri de infectare în rândul nurcilor în Italia, Spania, Suedia şi Statele Unite. Diferit în cazul Danemarcei este faptul că aici virusul a suferit o mutaţie, sugerând ideea că un eventual vaccin COVID-19 ar deveni inutil în condiţiile în care aceste noi tulpini ale virusului se dovedesc a fi rezistente la vaccinurile dezvoltate în prezent.  

ADVERTISING

ECDE concluzionează că faptul că mutaţia Cluster 5 reprezintă un risc la adresa eficicacităţii vaccinului COVID-19 nu este confirmat de informaţiile disponibile în momentul de faţă, fiind necesar ca această chestiune să fie studiată mai în profunzime.

Citeşte şi: Șase țări au înregistrat cazuri de Covid-19 la nurci. Marea Britanie a interzis intrarea persoanelor care vin din Danemarca

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇