Claudiu Năsui: PNDL era una din zonele în care trebuia să se taie cu adevărat. Dar niciun partid nu vrea cu adevărat să oprească transferul de bani de la centru către primar

Întreaga dezbatere despre reformarea companiilor publice și tăierea finanțării programelor de dezvoltare locală a fost deturnată de scandalul “Dragoș Anastasiu”, un om de afaceri promovat de premierul Ilie Bolojan, care a fost investigat într-un dosar DNA în legătură cu o mită dată unui angajat ANAF.
Claudiu Năsui: PNDL era una din zonele în care trebuia să se taie cu adevărat. Dar niciun partid nu vrea cu adevărat să oprească transferul de bani de la centru către primar
Fostul ministru al Economiei acuză actualul guvern că preferă să mărească taxele în loc să taie cheltuielile bugetare inutile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-o discuție cu Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, acesta a criticat dur alocarea banilor de la buget pentru finanțarea unor proiecte locale, cum se face prin atât de controversatul program Anghel Saligny. 

„Motivul pentru care se ține cu dinții de aceste programe este că sistemul politic din România se bazează pe banii care pleacă de la centru către primari, iar primarii susțin centrul cu voturi, cu participarea la congrese de partid și cu susținere în alegeri.

De aceea e atât de important acest program: pentru a menține structura politică actuală. Dacă banii n-ar pleca de la centru către localități și localitățile s-ar baza numai pe banii pe care îi taxează local sau fonduri europene, s-ar rupe această legătură”, a declarat Năsui, pentru spotmedia.ro.

„Baronii locali, dacă n-ar mai avea această sursă de bani gratis, ar fi obligați să găsească soluții economice pentru a-și dezvolta localitățile și județele, să găsească finanțare pentru investiții sau alte proiecte. De fapt, aceste programe sunt o metodă de redistribuire a fondurilor bugetare, fără o dezvoltare reală”, a explicat deputatul USR.

„Am observat un fenomen interesant legat de aceste programe: multe proiecte sunt făcute fără studii de impact, fără analiză, doar de dragul de a face ceva, iar mai târziu devin o povară pentru administrațiile locale. Costurile de mentenanță trebuie suportate de primăria locală. Asta face o gaură în bugetul administrației respective. Totul doar pentru ca investiția să fie făcută”, a mai declarat Claudiu Năsui.

El a mai spus că scopul final al acestor programe e acela de a da de lucru unor firme apropiate de un partid sau altul. Obiectivul nu e ca stadionul să funcționeze și să aducă un beneficiu orașului, cum ar fi dezvoltarea turismului local, a unor firme mici, hoteluri, restaurante, ci doar să fie construit, a mai spus deputatul.

Scopul e doar execuția lucrării, nu utilitatea ei

Claudiu Năsui susține că prin aceste programe de tipul Anghel Saligny au fost realizate mai multe stații de epurare în orașe, care sunt total nefuncționale. 

„Chiar și acolo unde s-a făcut un studiu de impact, de multe ori nu este unul real. Nu există niciun stimulent din partea guvernului pentru ca investiția să iasă bine. Există doar stimulentul să fie executată. Pentru că în momentul în care începi s-o faci, vin banii de la București”, a explicat Năsui, fost ministru al Economiei în Guvernul Cîțu.

„Așa apar terenuri de sport, parcuri în mijlocul pustietății, drumuri care blochează porțile oamenilor, construite haotic. Toate se întâmplă pentru că scopul este doar execuția lucrării, nu utilitatea ei pe termen lung”, a mai spus Claudiu Năsui.

„În general, obiectivul finanțării nu este cel declarat politic. Ce spun liderii partidelor e mai degrabă propagandă. Obiectivul real este să se cheltuie bani de către firmele de partid.

Dar asta duce, în final, la o deconectare a administrației locale de centru. Primăria rămâne fără resurse și nu mai poate dezvolta nimic.

De exemplu, s-a construit un bazin într-un oraș în care apa nu poate fi încălzită pentru că sunt costuri suplimentare pentru primărie, pe lângă faptul că trebuie administrat. De multe ori, astfel de investiții inutile sunt lăsate în paragină”, a declarat Claudiu Năsui.

Deputatul USR a spus că multe parcuri din comune cu puțini locuitori, realizate cu bani de la buget, s-au transformat în ruine. Multe săli de sport sunt dărăpănate. Este o risipă de teribilă de resurse, a mai subliniat el. 

„Scopul nu a fost să se facă ceva util. Scopul a fost să se cheltuie bani. Și, pentru ei, scopul a fost atins. Politic, scopul a fost atins”, a spus deputatul.

Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt minime

„În condițiile actuale, cu reduceri de cheltuieli și măsuri de reducere a deficitului, vedem o poziție dură, inclusiv la PSD și PNL, dar și la USR. Banii aceștia sunt seducători. S-au risipit fonduri ale României, bani împrumutați – deci tot noi și generațiile viitoare îi vom rambursa. Mai grav, s-au pierdut și fonduri europene”, a adăugat Claudiu Năsui.

Dominic Fritz, USR
NEMULȚUMIRE. Claudiu Năsui își critică propriul partid în legătură cu poziția față de programul "Anghel Saligny", cel prin care se redistribuie bani de la bugetul central către primari, bani care de multe ori sunt împrumutați. Dominic Fritz, președintele USR, din postura de edil al Timișoarei, beneficiază de astfel de finanțări - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Acesta a mai spus că primarii care erau certați cu partidele de la guvernare și nu primeau bani prin Anghel Saligny au fost nevoiți să atragă fonduri europene. Paradoxal, au dezvoltat comunitatea mult mai bine și au scăpat de permanentul șantaj politic. 

Deci PNDL-ul a fost o hoție. De aceea am susținut ieșirea USR de la guvernare când Florin Cîțu a insistat cu acel PNDL 3 – Angel Saligny – de 50 de miliarde de lei. S-a dovedit, ulterior, că nu am fost bani pentru implementarea lui”, a mai spus Năsui.

„A fost corect că am ieșit de la guvernare, dar poporul suferă în continuare, banii au fost dați, iar deficitul a fost creat. Problema este că nici acum nu se vor opri. Măsurile de reducere a cheltuielilor sunt minime.

S-au tăiat câteva fursecuri, câteva poziții de ospătari, câteva milioane ici-colo. Cam cum a procedat Elon Musk, care a desființat USAID – dar USAID nu apăsa prea mult bugetul american. La noi, dacă începi tăierea cheltuielilor cu firimituri, de fapt nu reduci nimic”, a mai susținut fostul ministru al Economiei.

Ilie Bolojan, PNL
REZOLVARE PRIN IMPOZITE MARI. Ilie Bolojan e acuzat că preferă reducerea deficitului prin creșterea taxelor, iar măsurile de reducere a cheltuielilor sunt minime - Foto: Alexandra Pandrea/ Mediafax/ Hepta.ro

„PNDL era una din zonele în care trebuia să se taie cu adevărat. Dar niciun partid – nici UDMR, nici USR, nici PSD, nici PNL – nu dorește cu adevărat să oprească acest transfer de bani de la centru către primari. Așa că găsesc tot felul de motive pentru a susține cât de important este acest program. Dar, de fapt, nu sunt bani. Ne împrumutăm ca să-l susținem”.

Perspectiva celor de la guvernare este să crească în continuare taxele. Tăierile de cheltuieli cer studii, analize, audit. Creșterile de taxe se pot face de azi pe mâine. Nu trebuie nicio analiză – privații trebuie doar să se conformeze”.

Programul Anghel Saligny nu poate fi oprit decât la presiunea Comisiei Europene

„Acest program poate fi oprit doar dacă există voință politică. Inclusiv în actuala coaliție s-ar fi putut face asta, dacă domnul Ilie Bolojan ar fi rezistat tentației de a crește taxele. Dar, odată ce taxele au fost crescute, presiunea a scăzut. Nu ne-a retrogradat nicio agenție de rating, deci s-au amânat reformele.

Asta este trădarea: odată ajuns în poziția de a face reforme, guvernul a crescut din nou taxele. Și acum, că presiune a scăzut, nu mă aștept să mai facă vreo reformă. Dacă n-au făcut-o până acum, n-o vor face nici de azi înainte”, a declarat Claudiu Năsui.

Deputatul a mai spus că programul “Anghel Saligny” nu poate fi oprit decât, eventual, la presiunea Comisiei Europene. Dar nici Comisia Europeană nu o va face, consideră el. Și în alte state există echivalente ale acestor practici.

Singura țară care știu că a oprit acest program este Argentina – acolo au tăiat cu 98% finanțările de tip PNDL. A fost un șoc imens pentru primari, pentru firmele care trăiau din banii respectivi, a explicat Claudiu Năsui. 

“Nu e nicio tragedie dacă tăiem PNDL-ul. Problema e că noi trebuie să vrem asta. Comisia Europeană ne obligă să reducem deficitul, nu ne obligă să creștem taxele. Dacă vrem să reducem cheltuielile, o putem face. Dacă nu, vom fi nevoiți să creștem taxele. Dar, când crești taxele, induci inflație, reduci consumul. Și asta afectează economia reală”, a conchis deputatul USR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇