Vicepremierul Dragoș Anastasiu se află în centrul unui scandal care zguduie Guvernul Bolojan. Dezvăluirile privind mita pe care a dat-o, timp de opt ani, lună de lună, la ANAF, pentru ca firmele sale să beneficieze de un regim privilegiat, au generat reacții din partea unor membri ai PSD și ai opoziției, dar și de la Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului, care îi cer premierului Bolojan să îl demită.
Fifor: „O piatră de moară de piciorul Guvernului”
Președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, a lansat un atac dur la adresa lui Anastasiu, afirmând că „fiecare oră în care mai ocupă o funcție de demnitate publică este o piatră de moară de piciorul Guvernului”.
Într-o postare pe Facebook, Fifor l-a acuzat pe vicepremier că „sfidează orice urmă de bun-simț” și că prezența sa „face praf” credibilitatea campaniei de combatere a deficitului bugetar.
Mai mult, social-democratul l-a criticat și pe premierul Ilie Bolojan pentru tăcerea și lipsa de reacție față de acest caz, afirmând că „nu vedem nicio sprânceană încruntată” și „nicio intenție de a face curățenie”.
Peiu (AUR): „Un gest moral și necesar”
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a transmis o scrisoare deschisă premierului Bolojan, cerând „demiterea de urgență” a lui Dragoș Anastasiu.
Acesta invocă faptul că vicepremierul a plătit aproape 800.000 de lei unei funcționare ANAF între 2009 și 2017, iar faptele au fost considerate mită de către instanță, care a condamnat-o pe Angela Burlacu.
Deși Anastasiu nu a fost inculpat, Peiu susține că „niciun antreprenor din România nu ar fi scăpat fără dosar penal pentru o astfel de sumă” și avertizează că, în lipsa unei demiteri, AUR va iniția o moțiune simplă în Parlament.
Angajații Guvernului îi cer demisia
Și angajați din structura guvernamentală cer demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, susținând că prezența sa în Executiv compromite grav credibilitatea reformei statului.
Într-un comunicat, Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului susține că este imposibilă o reformă autentică a instituțiilor publice atâta vreme cât aceasta este coordonată de o persoană care a recunoscut în instanță implicarea într-un sistem de mituire sistematică.
Sindicaliștii susțin că menținerea lui Anastasiu în funcție subminează încrederea cetățenilor în administrație și face din reforma statului o simplă retorică ipocrită, solicitând public demiterea sa imediată.
Scandalul Anastasiu - mită la ANAF
Joi seara au apărut informații explozive despre vicepremierul României, Dragoș Anastasiu, care apare în motivarea unei decizii definitive a Curții de Apel București drept martor într-un caz de corupție în care judecătorii au stabilit că a fost implicat activ într-un mecanism de mituire a unei funcționare ANAF.
În perioada 2009-2017, companiile vicepremierului au mituit un inspector ANAF pentru a nu avea probleme la controale.
Anastasiu a declarat în fața instanței că a semnat un contract fictiv, la sugestia inspectoarei Angela Burlacu, prin care s-au efectuat plăți lunare de aproximativ 2.000 de euro, timp de opt ani de zile.
Deși este un act de corupție dovedit, în formă continuată, Dragoș Anastasiu nu și-a dat demisia și nici nu a fost demis din funcția de vicepremier pe care o deține în guvernul Bolojan.
Guvernul a argumentat că Dragoș Anastasiu a fost doar martor, nu denunțător, învinuit, inculpat, condamnat și că „circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile” sale.
Iar Dragoș Anastasiu a făcut abstracție de actul de corupție, explicând, într-o postare pe Facebook, că a fost doar martor în dosarul de corupție și că nu a beneficiat de niciun avantaj juridic.
A mai zis că, de fapt, a fost victima unor practici abuzive din partea funcționarilor ANAF, care ar fi impus semnarea unor contracte fictive sub amenințarea unor sancțiuni. Ba chiar că acum se află în guvern pentru a preveni astfel de abuzuri în cazul altor antreprenori.
Ulterior, DNA a informat că Dragoș Anastasiu a avut, de fapt, calitate de martor-denunțător, acesta fiind și motivul pentru care nu s-a început acțiunea penală împotriva acestuia, deși este dovedit actul de corupție, în formă continuată.
Dragoș Anastasiu a continuat să nege și a cerut DNA „o copie a presupusului denunț” pe care l-ar fi făcut. A menționat că nu a semnat și depus un denunț, ci a dat declarații cu privire la faptele care au avut loc.
Reacția DNA a venit în scurt timp, sub forma unui comunicat de presă, în care se menționează că procurorul de caz le-a atribuit calitatea de martor - denunțător celor doi reprezentanți ai societății SC Touring Eurolines SA care s-au prezentat, din proprie inițiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunț deja redactat pe numele unuia dintre ei.
Ulterior, „detaliile cuprinzătoare oferite de cei doi au fost valorificate și au condus la trimiterea în judecată și, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta, ambii fiind considerați de procurorul de caz martori denunțători, beneficiind de prevederile legale aplicabile în această situație, respectiv art. 290 alin. 3 din Codul Penal și art. 292 alin. 2 din Codul Penal”.
Deși controversată încă și susceptibilă de luptă politică, discuția despre calitatea în dosar a lui Dragoș Anastasiu este prea puțin importantă, în contextul actual, atâta timp cât el însuși a recunoscut cu detalii mita în formă continuată.
În toată această perioadă, premierul Ilie Bolojan nu a avut nicio reacție publică, în timp ce președintele Nicușor Dan a spus, la mai bine de 24 de ore de la izbucnirea scandalului: „E o problemă mare, e o problemă mare. Atât”, menționând că nu a discutat pe acest subiect cu premierul.