Grupul american Meta, care deține Facebook și Instagram, a anunțat vineri că nu va mai autoriza din luna octombrie publicitatea politică pe platformele sale în Uniunea Europeană, acuzând regulile „impracticabile” ale Bruxellesului.
„Este vorba despre o decizie dificilă”, dar Meta „nu va mai autoriza publicitatea politică, electorală și cu mize sociale pe platformele sale în Uniunea Europeană din cauza exigențelor impracticabile ale unui regulament european dedicat transparenței publicității politice”, a afirmat compania lui Mark Zuckerberg într-un comunicat.
Meta, care critică cu regularitate legislația europeană, atrage atenția asupra „importantelor provocări operaționale” și „incertitudinilor juridice” ale regulilor privind publicitatea politică.
Acest regulament, adoptat în 2024, dar care va intra în vigoare în octombrie 2025, vizează garantarea unei mai mari transparențe a reclamelor și prevenirea ingerințelor străine odată cu apropierea alegerilor.
Legislația le impune în special platformelor să semnaleze cu claritate reclamele cu caracter politic și să indice de cine sunt finanțate acestea.
Profilarea plecând de la datele personale relative la originea etnică, religie, orientare sexuală este interzisă, la fel ca utilizarea datelor privitoare la minori.
Uniunea Europeană a luat măsurile în urma scandalului Cambridge Analytica, petrecut în 2018.
Cabinetul de consiliere britanic a adunat, fără autorizație și fără știința persoanelor respective, datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook, utilizate apoi în scopul publicității electorale țintite în timpul campaniei electorale americane din 2016 și al referendumului asupra Brexitului.
În comunicatul său, Meta subliniază că nu este prima companie care anunță că va renunța la publicitatea politică în UE, după ce Google a făcut acest lucru la sfârșitul lui 2024.
„Decizia noastră se referă numai la Uniunea Europeană (....) continuăm să credem că publicitatea politică online este un element esențial al politicii moderne”, a dat asigurări compania americană.
Platformele sale Facebook și Instagram au 261 de milioane și respectiv 272 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană.
UE și-a dezvoltat un arsenal politic consolidat pentru a reglementa marile companii tehnologice, ceea ce Meta a criticat deschis.
Gigantul american al rețelelor sociale a anunțat la începutul lui iulie că contestă în justiție o amendă de 200 de milioane de euro care i-a fost aplicată de Comisia Europeană în aprilie, pentru o încălcare a regulilor de utilizare a datelor personale.
Facebook și Instagram fac de asemenea obiectul mai multor anchete în cadrul legislației europene privind serviciile digitale (DSA).
Într-un moment de apropiere cu Donald Trump, Mark Zuckerberg a acuzat în ianuarie UE de cenzură și a comparat amenzile europene cu taxele vamale.