În ziua 1245 de război, sunt proteste la Kiev şi Liov, după ce Parlamentul a adoptat o lege care subordonează Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO) procurorului general, afectând independența acestor instituții.
Ambasadorii G7, dar și UE și-au exprimat îngrijorarea profundă și au cerut președintelui Volodimir Zelenski să nu promulge legea adoptată azi.
Pe front, o bombă ghidată pe care forțele ruse au lansat-o asupra orașului Kramatorsk a ucis un băiat de 10 ani. Iar un civil pe bicicletă a fost împuşcat în satul Torske. Ambele evenimente tragice au avut loc în regiunea Donețk.
Forțele ruse au intrat în orașul Pokrovsk, din regiunea Donețk, și urmăresc să se poziționeze, să aștepte întăriri și să preia controlul asupra unei străzi. O operațiune de neutralizare a inamicului este în curs, au anunțat surse din armata ucraineană.
Iar un profesor rus de sport, care în 2022 a primit titlul de "profesorul anului" al Moscovei, a fost ucis pe front. El era un susținător declarat al Kremlinului și ținea un jurnal pro-război pe Telegram.
De partea cealaltă, a fost a șasea noapte consecutivă de atacuri cu drone asupra capitalei Rusiei.
În plus, Ucraina a lansat noaptea trecută atacuri cu drone şi în regiunea rusă Samara. Guvernatorul spune că vizau o fabrică de materii prime pentru producția de explozibili.
Situația pe front
- Copil ucis de bombă - Un băiat de 10 ani a fost ucis și cinci persoane au fost rănite, noaptea trecută, de o bombă ghidată pe care forțele ruse au lansat-o asupra orașului Kramatorsk din regiunea Donețk. Atacul a lovit un bloc înalt, provocând un incendiu, a anunțat Oleksandr Honcearenko, șeful administrației militare a orașului Kramatorsk.
- Împuşcat pe bicicletă - Soldați ruși au împușcat mortal un civil care se deplasa cu bicicleta în satul Torske, regiunea Donețk, potrivit Brigăzii 63 Mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei. Agresorii au tras mai multe gloanțe pentru a se asigura că victima a murit. Militarii ucraineni au înregistrat crima și au anunțat ulterior că au eliminat trei soldați ruși implicați direct în atacul asupra civilului.
- Atac cu drone în Dnipropetrovsk - Forțele rusești au atacat regiunea Dnipropetrovsk cu drone în cursul nopții, avariind instalații de infrastructură și spațiile unei companii de stat, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare a regiunii, pe Telegram. De asemenea, orașul Nicopol a fost vizat de atacuri cu drone FPV și de tiruri de artilerie. Forțele de apărare aeriană au doborât 14 drone rusești în regiune. Conform informațiilor actualizate, o femeie a fost rănită, iar 10 case au fost avariate, luni seară, în urma unor atacuri cu bombe ghidate. De asemenea, forțele ruse au bombardat dimineață Hersonul cu artilerie, rănind doi bărbați și o femeie.
- Bilanțul unui atac în Sumî - Forțele ruse au lansat luni un atac cu drone asupra satului Putvîl, din regiunea nord-estică Sumî, rănind 13 persoane, inclusiv un băiat de 5 ani, a anunțat marți guvernatorul Oleh Hrîhorov. Un incendiu a izbucnit la fața locului, iar echipele de urgență au acționat pentru a limita daunele, a adăugat oficialul citat de Ukrainska Pravda.
- Mai puține drone asupra Ucrainei - În cursul nopții, Rusia a lansat doar 42 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 26, iar șapte drone au dispărut de pe radar sau au fost neutralizate de bruiajul electronice. Nouă drone au lovit în trei locuri, iar resturi au căzut în alte trei locuri, au comunicat dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Rușii au intrat în Pokrovsk – Personalul militar ucrainean staționat în Pokrovsk, regiunea Donețk, a confirmat pentru Ukrainska Pravda că forțele rusești au intrat luni în oraș, iar o operațiune de neutralizare este în desfășurare împotriva unităților de sabotaj ruse care s-au infiltrat în oraș. Inamicul intenționează să se poziționeze, să aștepte întăriri și să preia controlul asupra unei străzi. Potrivit grupului de analiză DeepState, pe rețelele de socializare au apărut deja imagini care au surprins confruntări armate într-o intersecție.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac cu drone la o fabrică petrochimică - Ucraina a lansat noaptea trecută atacuri cu drone în regiunea Samara. Guvernatorul Veaceslav Fedorișcev a declarat că mai multe drone care vizau o unitate industrială au fost distruse. Oficialul a transmis că nu s-au înregistrat victime sau pagube, dar a confirmat că autoritățile au restricționat temporar internetul mobil în zonă pentru a sprijini, se pare, eforturile militare de neutralizare a dronelor. Potrivit lui Andrii Kovalenko, un oficial al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, ținta din Samara a fost Compania Petrochimică Novokuibișevsk, o importantă instalație de prelucrare a gazelor și petrochimică, care furnizează materii prime utilizate în producția de explozibili. Aceste materiale sunt utilizate în obuze de artilerie, bombe aeriene, muniții cu fragmentație și rachete - componente critice ale operațiunilor militare ale Rusiei, a spus el. „Volumul de procesare (al materiilor prime) este de aproximativ un milion de tone pe an”, a spus Kovalenko. Rămâne neclar dacă instalația a suferit vreo pagubă. Samara se află la aproximativ 500 km de granița dintre Ucraina și Rusia.
- Șase nopți la rând de atacuri asupra Moscovei - Ministerul Apărării din Rusia a anunțat marți că sistemele sale de apărare aeriană au interceptat și distrus noaptea trecută 35 de drone în diverse regiuni, inclusiv în cele din apropierea Moscovei, a Mării Negre și a mai multor regiuni vestice și sudice. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat că o dronă a fost doborâtă în zbor spre capitală, iar serviciile de urgență au intervenit în locul în care au căzut resturile. Aceasta a fost a șasea noapte consecutivă de atacuri cu drone asupra Moscovei, menționează Kiev Independent.
- A murit președinta Curții Supreme - Irina Podnosova, președinta Curții Supreme a Rusiei, a murit la Moscova, de cancer, la vârsta de 71 de ani, în urma unei boli grave, a anunțat marți agenția TASS citată de Kiev Independent. Podnosova a condus principalul organ judiciar al Rusiei din 17 aprilie 2024, fiind nominalizată de președintele Vladimir Putin. Ea a lucrat la Curtea Supremă din 2020, devenind vicepreședinte și concentrându-se pe litigii economice și cazuri de arbitraj. Ziarul Kommersant a scris la acea vreme că Podnosova nu avea experiență în arbitraj, dar era considerată o persoană influentă în cadrul structurilor judiciare ale Rusiei. Sursele publicației au declarat că „toată lumea înțelege cine se află în spatele ei”. Curtea Supremă este curtea de apel finală a Rusiei. Cei 115 membri ai săi sunt nominalizați de președintele rus și numiți de Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului.
Alte informații relevante
- Proteste anticorupţie - Dmîtro Koziatînskîi, veteran al războiului ruso-ucrainean, a chemat locuitorii Kievului să iasă în stradă marți seară, în semn de protest față de adoptarea unei legi care subordonează Biroul Național Anticorupție (NABU) și Parchetul Specializat Anticorupție (SAPO) procurorului general, afectând grav independența acestor instituții. La îndemnul lui, sute de protestatari s-au strâns în Kiev, dar şi la Liov, într-un protest pașnic. Liderii NABU și SAPO, precum și ambasadorii G7 și Uniunea Europeană, și-au exprimat îngrijorarea profundă și au cerut președintelui Volodimir Zelenski să nu promulge legea adoptată azi.
- Profesorul anului la Moscova, ucis pe front - Ghenadi Starunov, profesor de educație fizică numit "Profesorul Anului" al Moscovei în 2022, a fost ucis pe front, în Ucraina. Starunov a predat la Școala Mareșal Ciuikov din Moscova înainte de a fi mobilizat în octombrie 2022. El deținea gradul de sergent și până în ianuarie 2023 a făcut pregătirea la o bază militară din Belarus alături de alte trupe mobilizate, potrivit Meduza. Directorul școlii, Mihail Klocihin, a declarat că Starunov a murit în timp ce își îndeplinea "datoria militară". Nu au fost dezvăluite detalii despre locul sau circumstanțele morții sale. Starunov a susținut activ invazia Rusiei și și-a documentat experiența într-un blog pe Telegram intitulat "Note din prima linie". În mai 2025, el s-a întâlnit cu Vladimir Putin, care i-a apreciat "munca importantă" atât pe câmpul de luptă, cât și pe rețelele de socializare.
- Negocierile între Rusia și Ucraina trebuie să ducă la o reuniune Zelenski-Putin - Negocierile de pace preconizate pentru miercuri între delegațiile rusă și ucraineană sunt lăudabile, dacă vor conduce la o întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei, pentru a se ajunge la o încetare a focului, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot. "E foarte bine că discuțiile pot continua, dar cu condiția ca acestea să ducă la o reuniune la nivel de șefi de stat, Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, o întâlnire care să ducă la o încetare a focului", a apreciat Jean-Noel Barrot, vorbind din estul Ucrainei, unde se află într-o vizită de două zile. "S-au făcut deja cinci luni de când Ucraina a acceptat o încetare a focului necondiționată de 30 de zile, pentru a permite deschiderea negocierilor, pentru că nu se poate negocia sub bombe, și de cinci luni așteptăm ca Vladimir Putin să accepte același principiu", a declarat șeful diplomației franceze.
- Ionuț Moșteanu, discuție cu noul ministru ucrainean al Apărării - Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a avut o discuție video, marți, cu omologul său de la Kiev, Denis Șmîhal. "L-am felicitat pentru preluarea mandatului și i-am urat mult succes în această funcție de responsabilitate crucială, într-un moment decisiv pentru securitatea regională și europeană. Am convenit organizarea unei întâlniri bilaterale la Kiev, în perioada următoare, ocazie cu care vom discuta mai multe despre cooperarea noastră în domeniul apărării", a scris vicepremierul Moșteanu, pe Facebook. Potrivit acestuia, în cadrul discuției a fost abordată "tema dezvoltării producțiilor comune" și s-a convenit inițierea de "proiecte bilaterale pentru a întări semnificativ capacitățile de apărare" ale celor două țări, inclusiv în cadrul inițiativei europene SAFE.