Premierul Ilie Bolojan a declarat că România trebuie să reducă urgent risipa din sistemul public și să ia decizii curajoase privind restructurarea aparatului administrativ, pentru a evita un scenariu de tipul Greciei.
El a avertizat, într-un interviu la B1TV, că multe instituții sunt supradimensionate și consumă resurse ineficient.
„Peste tot, unde lucrurile pot funcționa mai bine, este o gaură neagră, mai mică sau mai mare”, a afirmat Bolojan. „În foarte multe locuri există un personal supradimensionat. Dacă nu recunoaștem asta, înseamnă că negăm niște evidențe.”, a mai spus Bolojan.
Premierul cere tăieri în administrație și reforme curajoase
Premierul a exemplificat cu diferențele de personal din consiliile județene: „Dacă avem un consiliu județean, două sau trei, care pot funcționa cu 90 de angajați, cu 120 de angajați, ne întrebăm cum funcționează cele care au 250 de angajați? Poate e o măsură radicală să ai sub 100, dar poate pot să fie 120, 130, până la 250, e cale lungă.”
Ilie Bolojan a insistat că este nevoie de o reformă administrativă reală, chiar dacă aceasta va provoca nemulțumiri. „Știu ce înseamnă acest lucru. Nu este niciodată o măsură comod de făcut, pentru că naști tensiuni, generezi neliniștea acelor oameni. Dar între o instituție care toacă banii cetățenilor și una care livrează ceva concret, am preferat întotdeauna respectul pentru cetățeni. Acum comunitatea este țara noastră.”, a spus Bolojan.
Întrebat dacă vom asista la o succesiune continuă de „pachete de reformă”, Bolojan a spus că țara trebuie adusă pe calea cea corectă. „În fiecare zi trebuie să avem grijă să facem economii, să ne încasăm veniturile, să limităm pierderile și în pasul 2 să creăm condiții pentru revenirea țării noastre pe un parcurs de dezvoltare.”, a spus Bolojan.
Premierul a adăugat că este esențială atragerea fondurilor europene și respectarea jaloanelor din PNRR. „Dacă nu ne putem trage banii, nu ne putem finanța. Asta e o prioritate în acest moment.”
El a atras atenția și asupra situației critice din sănătate, afirmând că sistemul acumulează datorii imposibil de susținut: „Am crescut cheltuielile într-o manieră în care nu le mai putem susține. Anul trecut am rămas cu 4 miliarde de euro neplătite - concedii medicale, alte obligații. Acum începem să întârziem plata medicamentelor din martie.”
În concluzie, Bolojan a transmis un avertisment clar: „Cu cât corectăm mai repede și mai cinstit aceste zone de risipă, cu atât riscul ca România să intre într-o situație de tipul Greciei scade tot mai mult.”
G.P.