Alertă pe plajele din Turcia: O bacterie periculoasă a fost detectată în apa mării

Alertă pe plajele din Turcia: O bacterie periculoasă a fost detectată în apa mării
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bacteriile Vibrio, care s-au răspândit de la Marea Baltică la Marea Nordului, au fost depistate și pe coastele Turciei. Experții le recomandă turiștilor să nu intre în mare, dacă au răni deschise.

Conform unui avertisment recent emis de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), bacteriile Vibrio, care se dezvoltă ușor în ape sărate sau ușor sărate, cu temperaturi ridicate și salinitate scăzută, au fost depistate acum și în Turcia. Aceste bacterii, denumite și vibioni, pot pătrunde în organism prin răni deschise, provocând infecții și chiar septicemie.

Studii recente au descoperit ADN al unor bacterii precum Vibrio parahaemolyticus și Vibrio vulnificus în apele mărilor Marmara, Egee și Mediterana, relatează cotidianul turc Milliyet.

Dr. Uğur Aferin, specialist în urologie la Spitalul Florence Nightingale din Istanbul, a avertizat că oamenii trebuie să aibă grijă când intră în apa mării, mai ales în lunile călduroase de vară. "Bacteriile Vibrio prosperă în apele calde și sărate. Vibrio cholerae, în special, poate pătrunde în sistemul gastrointestinal prin înghițirea apei de mare contaminate și poate provoca holeră, care se manifestă prin diaree severă și deshidratare. Deși cazurile de holeră sunt rare în Turcia, riscul nu este zero", a precizat el.

Riscul infectării apare la contactul rănilor deschise cu apa mării, explică medicul: „Atunci când bacterii precum Vibrio vulnificus intră în contact cu pielea, acestea pot provoca infecții ale țesuturilor și, în cazuri rare, infecții fatale, cum ar fi fasciita necrozantă, cunoscută și sub numele de 'bacterie carnivoră'."

El a subliniat, de asemenea, faptul că riscul de infecție urologică crește în lunile de vară, îndeosebi în cazul femeilor care stau mult timp în costume de baie ude după ce ies din apă: „Zona genitală rămâne umedă și caldă, creând un mediu propice pentru bacterii. Bacteriile precum E. coli, în special, pot ajunge în tractul urinar în acest mediu. Afecțiunea este mai severă la persoanele cu sistem imunitar slăbit", a spus Uğur Aferin.

Medicul a atras atenția și asupra consumului de fructe de mare infestate cu bacterii: „Vibrio parahaemolyticus, care poate fi transmisă prin crustacee, cum ar fi stridiile crude, se poate manifesta prin dureri abdominale, vărsături, diaree și febră. La persoanele cu sistem imunitar slăbit, aceste infecții se pot răspândi în sânge și se pot transforma în septicemie."

Nici în piscine nu suntem 100% în siguranță, chiar dacă acestea sunt bine curățate.

În bazine infecțiile cu bacterii precum rotavirus, hepatita A, salmonella, shigelloza și ecoli pot fi foarte frecvente, avertizează experții, menționând că la copii pot să apară manifestări precum diaree severă și vărsături. Prin urmare, înotul în piscine nu este recomandat pentru cei care au diaree, vărsături sau răni deschise ale pielii.

Medicul pediatru Hüseyin Yıldız nu recomandă scăldatul în mare înainte de vârsta de 4 luni sau în piscină înainte de vârsta de 6 luni. La aceste vârste, copiii pot avea un control deficitar al capului și gâtului și pot suferi deshidratare severă, a explicat el.

Medicii avertizează oamenii să fie atenți la următoarele simptome:

  • diaree severă;
  • vărsături;
  • febră;
  • roșeață;
  • umflături ale pielii;
  • infecții tisulare.

Iată și câteva măsuri de protecție:

  • faceți duș după înot;
  • evitați să rămâneți mult timp în costumul de baie umed;
  • acoperirea rănilor deschise cu un bandaj impermeabil;
  • evitarea consumului de fructe de mare;
  • nu amânați să urinați pentru că astfel bacteriile se pot răspândi mai ușor în tractul urinar.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇