Cancelarul german Friedrich Merz critică Uniunea Europeană şi anunţă, în tradiţionalul briefing de vară al Cancelariei, că principala sa prioritate în această legislatură este să scoată Germania din recesiune şi să consolideze apărarea Europei.
Şeful Guvernului german şi-a subliniat relaţia strânsă cu Emmanuel Macron, Donald Tusk şi Kier Starmer şi faptul că a cooperat intens cu partenerii săi americani în vederea găsirii unor soluţii la politicile tarifare ale preşedintelui american Donald Trump şi la situaţia din Israel şi din Fâşia Gaza, relatează Euronews.
”Vrem să încercăm să ajutăm”, a declarat cancelarul german despre criza umanitară din Fâşia Gaza şi a anunţat că Berllinul depune eforturi să găsească un mijloc pentru a trimite ajutor umanitar în enclava devastată de război.
El a subliniat că Israelul nu poate fi comparat cu Rusia, că cele două ţări sunt ”fundamental diferite” şi că Israelul rămâne o democraţie în comparaţie cu Rusia.
Critici la adresa UE
Friedrich Merz a crtiticat însă Uniunea Europeană, despre care a spus că este ”prea birocratică, prea lentă” în soluţionarea problemelor cetăţenilor europeni.
El a subliniat și că problema imigraţiei trebuie să fie rezolvată.
Merz a mai anunţat că Germania controlează frontiera poloneză şi că Polonia apără intens frontiera cu Lituania şi a acuzat Rusia şi Belarusul că trimit migranţi în Europa.
El a dat dovadă de diplomaţie şi a refuzat să vorbească despre politica de migrație a Angelei Merkel din 2015.
În context, Merz a anunţat că Germania a efectuat 81 de expulzări către Afganistan vineri dimineaţa. „Guvernul federal nu recunoaşte Guvernul de facto al talibanilor”, a subliniat el, anunțând că este puţin probabil ca Guvernul federal să-şi modifice poziţia.
Reforme interne prioritare
În ce privește politicile interne, Friedrich Merz a anunţat că sunt necesare, reforme ale asigurărilor obligatorii de sănătate şi îngrijirilor pe termen lung.
Declaraţiile lui Friedrich Merz de vineri marchează o schimbare de ton faţă de guvernul precedent, în contextul în care cancelarul încearcă să găsească un echilibru între idei socialiste şi conservatoare din coaliţia care-l susţine la putere.
Germania depune eforturi să-şi crească producţia internă şi să devină mai competitivă pe piaţa internaţională, ceea ce urmează să definească „foaia de parcurs” a cancelarului german în următorii trei ani.