Preşedintele Nicuşor Dan constată că de mai mulţi ani politicienii iau în discuţie schimbări în ceea ce priveşte pensionările magistraţilor, ceea ce a dus la un număr important de ieşiri din sistem şi, implicit, la scăderea calităţii actului de justiţie.
Nicuşor Dan a fost întrebat, vineri seară, dacă va avea, în perioada următoare, discuţii sau consultări neoficiale, informale cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei referitor la modificările privind pensiile magistraţilor şi situaţia din acest sector.
- Nicușor Dan: Pensiile magistraților, o greșeală uriașă a politicului. Nu sunt mulțumit nici de DNA, nici de Parchetul General. Ce spune despre noul șef SRI
- Război între magistrați și președintele României. Cine câștigă?
”Eu am spus că mă interesează sistemul de justiţie în sensul de funcţionalitate şi aici avem mai multe lucruri: avem faptul că în anumite zone există o scădere a calităţii actului de justiţie, avem o problemă cum se promovează şi în funcţii de conducere, şi de la o instanţă la o instanţă superioară, avem probleme evident cu parchetele”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a constatat că discuţiile fără finalitate din ultimii ani privind situaţia magistraţilor au dus la pensionări masive în sistem, ceea ce a avut ca rezultat scăderea calităţii actului de justiţie.
”Legat de pachetele astea de măsuri fiscale, ce am spus? Am spus că a fost o greşeală faptul că de 4-5 ani noi vorbim de cum o să tăiem pensiile magistraţilor, care sunt nejustificate evident, dar ca noi să tot vorbim de lucrul ăsta, fără să avem un plan cu ei, a făcut ca foarte mulţi magistraţi să iasă din sistem şi să scadă calitatea actului de justiţie şi asta, în opinia mea, pentru societatea românească e ceva mai rău decât banii pe care noi îi plătim”, a adăugat preşedintele.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a trimis recent o scrisoare Comisiei Europene în care își arată nemulțumirea față de recentele discuții cu privire la propunerile legislative de modificare a actelor normative în domeniul pensiilor pentru magistraţi.
De asemenea, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Claudiu Constantin Sandu, a declarat că veniturile magistraților nu sunt excesive și că salariile acestora sunt departe de a fi printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
„Majoritatea procurorilor câştigă în jur de 2.000-3.000 de euro, ceea ce nu-i situează în topul Uniunii Europene”, a spus Sandu.
El a făcut referire și la pensiile de serviciu ale magistraților, susținând că sunt justificate de regimul strict de incompatibilități și de standardele internaționale privind independența justiției.