România, succes peste așteptări la cea mai recentă emisiuni de obligațiuni pe piețele internaționale

România, succes peste așteptări la cea mai recentă emisiuni de obligațiuni pe piețele internaționale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Finanţelor a transmis, vineri, că a realizat în luna iulie una dintre cele mai importante operaţiuni financiare pe pieţele internaţionale, prin care a atras 4,7 miliarde de euro. Investitorii au vrut să cumpere de 2,8 ori mai mult decât suma contractată. Oficialii ministerului precizează că, deşi în scădere, costurile de împrumut rămân la o valoare ridicată.

Aceasta este a treia astfel de tranzacţie realizată în 2025, iar suma totală este cea mai mare atrasă în acest an, a precizat, vineri, ministerul Finanţelor.

Potrivit instituției, emisiunea recentă a înregistrat un interes considerabil din partea investitorilor, cererea totală fiind de peste 9,5 miliarde de dolari şi peste 4,5 miliarde de euro, sume care nu includ cererea din partea băncilor intermediare.

Obligaţiunile României au fost suprasubscrise de aproape 2,8 ori, ceea ce înseamnă că investitorii au vrut să cumpere de aproape trei ori mai mult decât suma contractată. Au participat în total peste 240 de investitori, iar fondurile atrase au fost decontate pe 16 iulie 2025, mai arată ministerul.

Costuri de împrumut mai mici

Reprezentanţii instituţiei precizează că succesul acestei emisiuni este confirmat şi de condiţiile financiare obţinute.

În cadrul procesului, în baza creşterii accelerate a ordinelor de cumpărare venite din partea investitorilor, România a reuşit să scadă costurile iniţiale ale împrumutului. Marjele de risc au fost reduse cu 40 de puncte de bază pentru toate tranşele.

De asemenea, pentru obligaţiunile în USD pe 5 ani, statul nu a plătit nicio primă suplimentară, iar pentru cele pe 10 ani şi pentru tranşa în euro s-au înregistrat prime negative de 3, respectiv 10 puncte de bază, ceea ce înseamnă că România s-a împrumutat la un cost mai mic decât cel aferent pieţei secundare.

Tranzacția face parte din strategia României de a se finanţa extern în 2025, asigurând atât acoperirea necesarului de finanţare, cât şi consolidarea rezervei de valută a statului.

”Acest succes al României pe pieţele internaţionale de capital reconfirmă încrederea investitorilor în capacitatea României de a implementa şi lua în continuare măsurile necesare în vederea corectării dezechilibrelor actuale. Realizarea emisiunii după o perioadă marcată de incertitudini politice şi economice şi într-un context geopolitic provocator a reconfirmat percepţia pozitivă a investitorilor faţă de primul pachet de măsuri aprobat, cât şi faţă de capacitatea de a continua implementarea reformelor necesare care vor contribui la sustenabilitatea fiscală a României”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Cine a cumpărat obligaţiunile României

Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranşe denominate în dolari se distinge preponderenţa investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au avut o pondere în cadrul maturităţilor de 5 şi 10 de ani de 76% şi respectiv 80%.

Totodată, fondurile de pensii şi companiile de asigurări au avut o distribuţie de 8% şi 7%, fondurile suverane şi instituţiile oficiale o distribuţie 2% şi 1%, băncile comerciale şi private au avut o alocare de 2% şi 3% şi fondurile speculative au beneficiat de o alocare de aproximativ 12% şi 9%.

Pentru seria denominată în euro, investitorii au fost reprezentaţi în proporţie de 67% de fonduri de active administrate privat, 15% fonduri speculative, 15% fonduri de pensii şi companii de asigurări, 2% bănci comerciale şi private şi 1% fonduri suverane şi instituţiile oficiale.

Distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani USD a fost următoarea: Europa de Vest 68%, America 25%, Orientul Mijlociu 5%, APAC 1% şi CEE 1%.

Pentru maturitatea de 10 ani USD, distribuţia geografică a investitorilor a fost: Europa de Vest 70%, America 21%, Orientul Mijlociu 3%, APAC 3% şi CEE 3%.

Pentru redeschiderea seriei denominate în EUR scadentă în iulie 2039, distribuţia geografică a investitorilor a fost următoarea: Europa de Vest 73%, CEE 16%, America 9%, Orientul Mijlociu 1% şi APAC 1%.

România a vândut obligaţiuni în trei tranşe, din care 2 miliarde USD cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 5,772% şi o rată de dobândă de 5,750% pe an şi 1,75 miliarde USD cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 6,642% şi o rată de dobândă de 6,625% pe an, respectiv 1,5 miliarde EUR prin redeschiderea seriei scadente in iulie 2039, cu un randament de 6,530% şi o rată de dobândă de 6,750% pe an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇