Asociația Parcul Văcărești își schimbă numele și viziunea. 5 zone naturale din București care pot primi statut de protecție

Asociația Parcul Văcărești își schimbă numele și viziunea. 5 zone naturale din București care pot primi statut de protecție
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația Parcul Natural Văcărești devine Asociația Parcul Natural București, la împlinirea a zece ani de activitate, marcând o schimbare de viziune, dar și o extindere a misiunii sale.

”Dacă până acum am vorbit despre natura în oraș și despre Parcul Natural Văcărești ca port-drapel al acestui concept, de acum înainte vorbim despre orașul în natură, despre oameni în natură. (…)

Pornim de la Parcul Natural Văcărești și mergem către tot ce înseamnă biodiversitate urbană, peisaje sălbatice, zone naturale pe care vrem să le cunoaștem mai bine, să le curățăm și să le oferim un statut de protecție, astfel încât oamenii să aibă acces la ele”, a precizat directorul executiv al asociației, Dan Bărbulescu, pentru Agerpres.

Asociația va desfășura pe mai departe proiecte legate de Parcul Natural Văcărești, administrat în prezent de Primăria Capitalei.

De asemenea, se vor face demersuri pentru a obține statut de protecție în zone naturale precum Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței, la intrarea în Lacul Morii.

”Ele reprezintă peste 400 de hectare de spații verzi. Desigur, cea mai mare zonă e Băneasa. (…) Avem semnale că la sfârșitul acestei luni Pajiștea Petricani va primi și acordul Consiliului General. Și pare că CGMB va vota pentru Pădurea Băneasa promisiunea instituirii regimului de arie naturală protejată”, a menționat Dan Bărbulescu.

El a subliniat, totodată, că fenomenul schimbărilor climatice implică o modificare a felului în care este administrată natura. În acest sens, a pledat nu doar pentru amenajarea de suprafețe verzi, ci și pentru o mai bună administrare a acestora, astfel încât pomii plantați să nu se usuce.

Bărbulescu a atras atenția că întreținerea gazonului, lipsit de biodiversitate, ar putea deveni ”foarte costisitoare” peste cinci ani, din perspectiva resurselor de apă utilizate.

”Soarele s-a schimbat în ultimii zece ani. El strălucește mai mult și dă mult mai multă căldură, iar lucrul acesta necesită o regândire a relației pe care noi o avem cu natura în oraș. Aici avem de lucru foarte mult. Asta cere schimbarea felului în care ne uităm la un parc.

Îl vedem ca pe o zonă de recreere, de petrecere a timpului liber, dar eu cred că un parc poate să devină și o stație de climă locală, o stație de beneficii pentru perioadele dificile care ne așteaptă vizavi de schimbarea climei”, a transmis el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇