Miniștrii de Externe ai UE se întrunesc pentru a aproba un nou set de sancțiuni împotriva agenților Kremlinului implicați în acțiuni de destabilizare a Moldovei. Șantajul rusesc nu mai funcționează la Chișinău.
Se întâmplă la numai o zi după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a lansat oficial falsuri halucinante despre faptul că NATO ar „pregăti activ Moldova” pentru a fi folosită într-un „conflict armat cu Rusia”. SVR scrie că decizia de a transforma Moldova într-un „poligon militar” ar fi fost luată deja la Bruxelles și că „moldovenii vor fi folosiți drept carne de tun în timpul operațiunilor militare contra trupelor ruse”.
Rusia vrea ca moldovenii să voteze de frică
SVR invocă proiectele de modernizare a infrastructurii inițiate de Guvernul de la Chișinău în cadrul efortului de apropiere de standardele UE în perspectiva aderării, pentru a-și justifica aberațiile propagandistice din comunicatul difuzat luni.
Chipurile, modernizarea aeroportului Mărculești, proiectele de trecere la calea ferată cu ecartament european și creșterea capacității podurilor din Moldova s-ar face „pentru transferul rapid al trupelor NATO la granițele Rusiei”. La final, SVR îi sperie pe moldoveni că „acesta este începutul sfârșitului Moldovei”.
Numai că șantajul și sperietorile rusești nu mai funcționează în Moldova.
Rusia le-a folosit prea des în ultimii zece ani pentru a controla mințile moldovenilor și procesele electorale. Așa că au devenit o rutină.
Kremlinul a folosit tactica înfricoșării inclusiv anul trecut, la alegerile prezidențiale din Moldova. A lansat spre Ucraina, peste Moldova, rachete la joasă altitudine ca să le vadă și audă moldovenii și să se teamă, propaganda rusească sugerând că moldovenii trebuie să uite de UE și să voteze un președinte pro-rus, pentru că doar așa rușii vor cruța Moldova și nu o vor distruge cu rachete.
În ultimii trei ani, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat periodic Moldova că va fi ștearsă de pe fața pământului. Totuși, Maia Sandu a învins la alegerile prezidențiale și Moldova își continuă parcursul european.
Pe 28 septembrie 2025 vor avea loc cele mai importante alegeri parlamentare din istoria Republicii Moldova. De rezultatul acestor alegeri va depinde dacă Moldova va adera la UE în 2030 sau se va întoarce spre Rusia.
Așa că Kremlinul lansează din nou amenințări. Rusia vrea ca moldovenii să voteze de frică partide pro-ruse - o tactică anticipată de președintele Maia Sandu, care a spus că Moscova pune la cale scheme de atac fără precedent împotriva Moldovei, pentru a genera, prin fraudă, frică și corupție, un scor electoral care i-ar conveni. Chișinăul se așteaptă inclusiv la provocări de ordin militar.
Maia Sandu: „S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații”
Maia Sandu a reacționat la falsul lansat, luni, de Serviciul de Informații Externe al Rusiei. „S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine.
Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării. Adevărul stă neclintit: în Moldova este pace și va fi pace cât vom sta drepți pe calea europeană.
Un prezent și un viitor european înseamnă că moldovenii au ales și continuă să aleagă pacea pentru poporul nostru. Doar în Uniunea Europeană țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung.
Acest război inuman încalcă tocmai dreptul la alegere - este adus din afară pentru a distruge viața. Pacea este o alegere. Și este alegerea noastră. Moldova a decis - Uniunea Europeană va fi casa noastră comună.
Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, a declarat șefa statului.
Moldova intră într-o etapă decisivă de intoxicare a spațiului informațional de către Kremlin, a avertizat și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene din Moldova, Iulian Groza.
„Miza este intoxicarea deliberată a spațiului public cu narațiuni false, militariste, conspiraționiste și profund polarizante. Aceste tactici nu sunt noi. Le-am văzut înaintea referendumului și alegerilor prezidențiale de anul trecut, dar și în preajma alegerilor prezidențiale din România. Scopul este același: propagarea fricii, neîncrederii în instituțiile statului, semănarea confuziei și provocarea divizării sociale între oameni”, susține expertul.
Potrivit lui, Kremlinul va testa constant spațiul de reziliență al Moldovei, folosind inclusiv ceea ce a funcționat şi ce nu a funcționat anterior.
„Va fi esențial să urmărim cu atenție cine preia aceste mesaje, cum le comunică și în ce contexte. Aceasta ne va ajuta să identificăm portavocile și rețelele de influență care activează în interesul Federației Ruse. Republica Moldova nu este o amenințare pentru nimeni.
Alegerea noastră europeană este legitimă, suverană și democratică. Ne dorim pace, securitate și bunăstare. De aceea, este esențial ca fiecare dintre noi să rămână vigilent, să verifice sursele de informare, să denunțe falsurile și să nu permită manipularea”, a explicat Iulian Groza.
UE intervine cu noi sancțiuni împotriva agenților electorali ai lui Putin din Moldova
UE și-a reafirmat, luni, sprijinul pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova în cadrul întrevederii, la Bruxelles, a ministrului moldovean de Externe, Mihai Popșoi, cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
S-a vorbit despre activitatea Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM) și a echipelor europene de răspuns rapid implicate în combaterea amenințărilor hibride, în special în domeniile securității cibernetice și combaterii dezinformării.
Marți, 15 iulie, miniștrii de Externe ai UE urmează să aprobe un nou set de sancțiuni care vizează mai mulți politicieni moldoveni racolați de Rusia pentru destabilizarea Moldovei.
Demersul diplomatic a fost inițiat de România.
Noua listă de sancțiuni include șapte persoane și trei entități, toate conectate la condamnatul fugar adăpostit de Rusia, Ilan Șor. Va fi inclusă în lista de sancțiuni a UE și o companie înființată de Șor în parteneriat cu entități de stat rusești, care a fost folosită pentru transferuri financiare transfrontaliere pentru clienți ruși, ocolind sancțiunile occidentale.
„Guvernul nu va permite ca cineva din exterior să dirijeze alegerile din Moldova. Vom folosi toate instrumentele disponibile pentru a proteja suveranitatea, democrația și viitorul european al țării”, a declarat recent, în cadrul unei conferințe regionale, premierul moldovean, Dorin Recean.
Potrivit lui, „Parlamentul Republicii Moldova trebuie să rămână vocea poporului nostru, nu să devină un instrument al Kremlinului. Democrația nu este de vânzare. Votul nu se negociază de oligarhii fugari. Moldova nu se mai întoarce în trecut. Nu vom sta deoparte. Vom acționa și vom apăra statul de drept.”