Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Claudiu Constantin Sandu, a declarat că veniturile magistraților nu sunt excesive și că salariile acestora sunt departe de a fi printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
„Majoritatea procurorilor câştigă în jur de 2.000-3.000 de euro, ceea ce nu-i situează în topul Uniunii Europene”, a spus Sandu, la TVR Info.
El a făcut referire și la pensiile de serviciu ale magistraților, susținând că sunt justificate de regimul strict de incompatibilități și de standardele internaționale privind independența justiției.
Pensie apropiată de ultimul salariu
„Legea actuală din 2023 e bună, e perfectibilă poate cu privire la vârsta de pensionare care crește în fiecare an cu 4 luni, ar putea să se adauge 5 poate 6 luni maxim, dar sub aspectul cuantumului pensiei, trebuie să avem în vedere două chestiuni”, a declarat Sandu.
El a subliniat că magistrații nu pot avea alte activități profesionale care le-ar permite venituri suplimentare și că „standardul internațional cu privire la protecția statutului magistraților spune că la momentul pensionării, magistrații să aibă un venit foarte aproape de ultimul venit în plată.”
Salarii mai modeste decât pare din afară
Vicepreședintele CSM a respins acuzațiile publice privind presupuse venituri exorbitante în sistemul judiciar: „Am observat și eu în mass-media, chiar jurnaliști onorabili și bine pregătiți, care au căzut în această capcană a veniturilor exagerate ale magistraților. Eu vă spun că 40% din angajații procuraturii lucrează pe lângă Parchetele de pe lângă judecătorii, unde au salarii între 10.600 și 16.000 de lei.”
Preşedintele României, Nicușor Dan, a anunțat că prevederea tranzitorie privind drepturile celor care pot ieși acum la pensie va fi menținută în viitoarea lege a magistraților.
„Toţi cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem pentru că această prevedere va rămâne în vigoare”, a declarat șeful statului, luni, într-o conferință la Palatul Cotroceni.
CSM: Judecătorii nu se pensionează „în general” la 48 de ani
Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat ferm și la afirmațiile premierului Ilie Bolojan, potrivit căruia magistrații s-ar pensiona, „în general, la 48 de ani”. CSM transmite că afirmația este nefondată și „servește doar la dezinformarea societății și antagonizarea acesteia față de corpul judecătoresc.”
Potrivit datelor oficiale, între 12 februarie și 26 mai 2025, doar cinci dintre cei 35 de judecători pensionați aveau 48 de ani. Vârsta medie a pensionărilor în această perioadă a fost de 52 de ani și 3 luni.