Rusia a respins categoric avertismentul lansat de președintele american Donald Trump, care a oferit Kremlinului un termen de 50 de zile pentru a accepta un acord de încetare a focului în Ucraina, altfel urmând să fie impuse sancțiuni drastice.
Fostul președinte Dmitri Medvedev a ironizat marți inițiativa, numind-o un „ultimatum teatral”.
„Trump a emis un ultimatum teatral Kremlinului. Lumea a tresărit, așteptând consecințele. Europa belicoasă a fost dezamăgită. Rusia nu a fost impresionată”, a scris Medvedev pe platforma X, sugerând că administrația Trump joacă mai degrabă un rol simbolic decât unul decisiv.
Bursele rusești reacționează cu entuziasm
În mod paradoxal, în loc de panică, mesajul de la Washington a stârnit euforie la Moscova. Piețele financiare au răspuns pozitiv: indicele bursier MOEX a atins 2.700 de puncte, înregistrând unul dintre cele mai mari salturi din ultima perioadă, scrie Kyiv Independent.
Presa rusă pro-Kremlin a întâmpinat anunțul cu ironii la adresa președintelui american. „Are șapte vineri pe săptămână”, a comentat un influent blogger militar, sugerând că Trump își poate schimba oricând poziția în cele 50 de zile oferite Rusiei.
Lipsa unor măsuri concrete - cum ar fi deblocarea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei sau facilități clare pentru înarmarea Ucrainei - alimentează impresia de slăbiciune și indecizie în fața Moscovei.
„Foarte, foarte nemulțumit” de Rusia, Trump a avertizat că va impune tarife comerciale de 100% țărilor care ajută Kremlinul să eludeze sancțiunile. Dar totul este condiționat de un termen de grație de 50 de zile, în care Moscova ar trebui să accepte o soluție de pace.
Ceea ce a ridicat cele mai multe suspiciuni este faptul că această fereastră de timp s-ar putea suprapune perfect peste planurile lui Putin de intensificare a ofensivei în estul Ucrainei - un detaliu prezentat de surse citate de Axios.
Putin se pregătește să atace masiv în est
Potrivit relatării Axios, în cadrul unei conversații telefonice avute la începutul lunii iulie cu Donald Trump, Vladimir Putin i-ar fi transmis liderului american că are nevoie de 60 de zile pentru a finaliza o nouă ofensivă de amploare în Ucraina. Obiectivul ar fi ocuparea completă a regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
„Vrea tot”, i-ar fi spus ulterior Trump președintelui francez Emmanuel Macron, confirmând intențiile agresive ale liderului rus.
Ofensiva rusă a început deja să se intensifice în estul Ucrainei, mai ales în regiunea Donețk, iar armata rusă testează apărarea ucraineană în Dnipropetrovsk - o zonă până acum relativ ferită.
Autoritățile ucrainene avertizează că o pauză de 50 de zile ar putea fi fatală: „Fiecare zi înseamnă vieți pierdute”, a spus șefa diplomației europene, Kaja Kallas. Corespondentul BBC Frank Gardner a estimat că Rusia ar putea lansa până la 25.000 de drone și rachete în această perioadă.
Promisiuni noi, dar fără garanții
Pe 14 iulie, Trump a anunțat că va trimite sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, o mișcare care marchează prima inițiativă militară majoră a administrației sale, independentă de programele lăsate de predecesorul Joe Biden.
Totodată, Axios scrie că Trump pregătește un nou pachet de sprijin care ar putea include arme ofensive, precum rachete cu rază lungă de acțiune. Însă Kievul a mai auzit asemenea promisiuni fără acoperire și rămâne sceptic până la concretizarea lor.
Deși Moscova și Kievul au purtat două runde de negocieri directe anul acesta - în mai și iunie, la Istanbul - nu s-au înregistrat progrese semnificative. Rusia continuă să formuleze cereri maximaliste, iar intențiile lui Putin par incompatibile cu ideea unei păci reale.