Fără minori, please! Un festival cu scandal

Pentru al doilea an consecutiv, autoritățile au permis adolescenților cu vârste sub 18 ani să participe la un eveniment la care sunt expuși intens mesajelor cu impact periculos asupra sănătății fizice și psihice, accidentelor și violențelor fizice.
Fără minori, please! Un festival cu scandal
Al doilea an în care festivalul organizat și coordonat de influencer-ul Selly generează reacții negative din partea opiniei publice - Sursa foto: Beach, Please/ YouTube
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 300.000 de persoane au luat cu asalt festivalul de muzică Beach, Please, din Costinești. Față de ediția de anul trecut, numărul spectatorilor s-a dublat. Perioada în care s-a desfășurat a fost între 9 și 13 iulie, iar prețul biletelor a variat între 90 de euro și 500, conform informaților afișate de organizatori.

La fel ca și anul trecut, festivalul a provocat o puternică dezbatere în rândul opiniei publice despre siguranța adolescenților și a tinerilor care participă, aceștia fiind expuși la melodii care incită la violență, consum de droguri, dar și posibilitatea unor accidente provocate de aglomerație sau intoxicări cu alcool ori substanțe interzise.

Incidentul care a provocat o reacție emoțională din partea publicului larg a fost în timpul evoluției rapperului Destroy Lonely, care-l instigă pe un adolescent de 15 ani, chemat pe scenă, să sară de pe ea, aceasta aflându-se la o înălțime de peste 3 metri

FestivalScenaAccident
VIOLENȚĂ. Momentul în care un tânăr de 15 ani este împins de pe scenă de rapperul Destroy Lonely la un spectacol din cadrul festivalului Beach, Please – Sursa: X/Twitter

Mai multe clipuri video, postate pe rețelele sociale, arată că artistul l-a împins tânăr, iar acesta a aterizat pe un gard metalic, fiind dus de urgență la spital, cu răni grave, dar fără ca viața lui să fie în pericol.

Polițiștii din județul Constanța au declanșat o investigație, întocmind un dosar penal pentru infracțiunea de “vătămare corporală din culpă”.

Incidentul a amintit de intensa dezbatere de anul trecut declanșată de unul dintre artiști, la același festival, care a fumat marijuana pe scenă.

De asemenea, tot la evenimentul respectiv, Andrew Tate, un fost luptător, pus sub acuzare pentru viol și trafic de persoane, a fost invitat pe scenă, iar mai mulți interpreți au promovat melodii în care făceau apologia consumului de droguri.

“Selly, ești răspunzător pentru eveniment, pe tot parcursul acestuia. Este grotesc și de neimaginat ceea ce tu promovezi pe bani”, a scris o persoană, pe pagina oficială de Facebook a lui Selly, Andrei Șelaru, managerul festivalului, unul dintre cei mai mari influenceri din România.

Dezbaterea din jurul acestui eveniment este extrem de intensă, mai ales că vârsta de acces la eveniment e redusă, 14 ani, e adevărat că de anul acesta s-a introdus obligația ca minorii de 14 și 15 ani să poată participa doar însoțiți de “un părinte sau tutore, care trebuie să plătească și el costul biletului”.

Un cadru de siguranță

“Idealul e ca relația cu părintele să fie mai sigură decât orice altă tentație… Și tipul ăsta de relație așa se construiește în timp, nu neapărat cu reguli stricte, ci mai degrabă cu prezență”, a declarat psihoterapeutul Andreea Goliță, pentru spotmedia.ro.

EXPERT. Andreea Goliță, psihoterapeut de cuplu și familie, acreditat internațional, cu experiență de 15 ani, consideră că o legătură emoțională puternică între părinte și copil reprezintă un colac de salvare pentru cel din urmă, atunci când e expus la pericole psihice și fizice

“Prezența unui adult acolo în zonă, unde adolescentul să știe că îl poate găsi oricând, dacă se simte în pericol, pentru că inevitabil copiii simt amenințările. […] Dacă știu că e cineva acolo la care pot să apeleze, se creează niște ancore, un cadru de siguranță. Control absolut nu poate fi”, a mai spus psihologul.

Discuția cu Andreea Goliță a avut scopul de a afla de la un specialist ce trebuie să facă un părinte dacă un adolescent îi cere să participe la un astfel de eveniment.

Din reacțiile față de festivalul lui Selly se conturează trei atitudini ale adulților față de minorii aflați în grija lor și care vor să participe la eveniment:

  • cei care sunt mai nepăsători și consideră că tinerii trebuie să se călească, să învețe să-și poarte de grijă și să se descurce singuri;
  • părinții care acceptă participarea copiilor, dar îi însoțesc;
  • adulții care interzic participarea, pur și simplu, criticând astfel de evenimente pe care le consideră periculoase din toate punctele de vedere;

Decizia organizatorilor festivalului de a-i primi neînsoțiți pe minorii între 16 și 18 ani e o vulnerabilitate atât în ce privește siguranța participanților, dar și din punct de vedere legal.

SellyFestival:FB
IMPACT. Selly (Andrei Șelaru), coordonatorul festivalului Beach, Please, este un influencer cu un puternic impact asupra generației tinere, având peste 8 milioane de urmăritori pe rețelele sociale - Sursa foto: Facebook/ Selly

O povară pentru părinți

Tudor Pop, părintele unei fiice de 12 ani care încă nu merge la festivaluri de muzică, a decis că pentru a se pregăti de ziua în care va fi nevoit să ia o decizie în acest sens trebuie să se implice, astfel a creat “The Safe Zone” pentru participanții la festivalurile de muzică.

“Alături de Caravana cu Medici și proaspăt reînființata Agenția Națională pentru Politici și Coordonare în Domeniul Drogurilor și al Adicțiilor, am lansat proiectul pilot The Safe Zone la festivalurile de muzică.

Am început cu Beach, Please Festival. O campanie care se adresează tinerilor și care pune accent pe comunicare empatică, zone de respiro și sprijin psihologic pentru cei care se simt copleșiți la festival, indiferent de motiv.

Oboseală, consum, stres psihologic, orice. Fără stigmatizare, fără acuze, fără ce ai prin buzunare și de la cine. Prevenție, educație și suport…”, anunțat Tudor Pop, într-o postare pe Facebook, remarcând că inițiativa lui s-a bucurat de succes în rândul participanților la eveniment.

În discuția cu psihoterapeutul Andreea Goliță s-a pus și problema că întreaga povară a răspunderii în ce privește siguranța minorului se află pe umerii părinților, care au mijloace limitate sau nu știu care e cea mai potrivită decizie.

“Evenimentele de acest gen implică riscuri reale. Cei care le organizează, dar și instituțiile din domeniul ordinii publice ar trebui să vină și ele cu garanții în ce privește siguranța fizică și psihică a minorilor”, a explicat psihoterapeutul.

“E important ca părinții să știe, să fie bine informați despre faptul că s-au implementat un număr de măsuri de siguranță, iar părinții nu sunt lăsați singuri”, a mai spus Andreea Goliță, pentru spotmedia.ro.

Nedumerirea specialiștilor

Incidentul cu aruncarea unui minor de 15 ani de pe scenă de către un rapper a adus din nou pe agenda publică lipsa de protecție a participanților, mai ales a celor tineri, la evenimente de masă.

Dacă părintele tinde să-și lase copilul să participe la un astfel de eveniment pentru că vrea să fie cu grupul de prieteni, vrea să-și vadă artistul sau formația preferată sau vrea să-l lase să experimenteze, atunci părintele ar trebui să stabilească anumite limite, anumite spații de siguranță, să cunoască grupul cu care pleacă, să stabilească mesaje de alertă, astfel încât să aibă controlul și să fie alături de copilul său…

Andreea Goliță, psihoterapeut

Reacțiile negative la adresa festivalului, legate și de scenele violente, dar și de promovarea consumului de droguri, care au continuat și la această ediție, pun în pericol evenimentul atât din perspectiva participării publicului la edițiile viitoare, dar și din cea a încălcării legii.

“M-am uitat de mai multe ori la înregistrarea video în care se vede clar cum rapperul Destroy Lonely, în mod repetat și insistent, îl îndeamnă pe acel copil să sară de pe scenă, copilul ezită, se întoarce, rapperul îl ia de haină și îl îmbrâncește, practic pune presiune asupra lui, psihologic vorbind îl forțează să se arunce de pe scenă, ceea ce înseamnă că artistul poartă o mare parte din vinovăție.

Din punct de vedere legal, el va trebui să sufere consecințele legii, pentru că a instigat și a împins fizic cu acest scop limpede de a se arunca de pe scenă”, a arătat psihologul Mihai Copăceanu, într-un comentariu pe Facebook.

“…organizatorii aveau obligația de a stabili măsuri clare de protecție sau prevenție precum garduri, perimetru delimitat și personal de pază în fața scenei, semnalizare de avertizare, astfel încât astfel de incidente cu efecte asupra sănătății și integrității fizice să nu se întâmple”, a mai adăugat el.

În ciuda succesului la public, participarea dublându-se de la un an la celălalt, controversele din jurul evenimentului, pe lângă publicitate gratuită, aduc și o reacție de respingere tot mai puternică din partea părinților.

Nedumerirea pe care au exprimat-o public mai mulți psihologi și psihoterapeuți în aceste zile e legată de atitudinea organizatorilor și a autorităților, care permit accesul unor minori neînsoțiți de părinți la un eveniment la care sunt expuși permanent mesajelor periculoase pentru sănătate, accidentelor și chiar violențelor fizice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇