Ilie Bolojan a candidat sâmbătă, 12 iulie, la funcția de președinte al Partidului Național Liberal, în cadrul unui Congres Extraordinar unde a fost candidat unic. Într-un discurs de peste 30 de minute, noul lider al liberalilor a combinat mărturii personale cu un program de reconstrucție ideologică, administrativă și morală a PNL.
„Sunt gata să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca Partidul Național Liberal să fie din nou, cu numele lui, similar cu modernizarea României”, a spus Bolojan în debutul alocuțiunii sale.
Recunoștință și meritocrație
Bolojan a subliniat că ascensiunea sa politică a fost posibilă datorită șanselor oferite de partid, rememorând parcursul său de la consilier local în 1996 până la primar de municipiu și președinte de consiliu județean.
„Partidul Național Liberal mi-a creat această oportunitate”, a repetat el.
În același timp, a pledat pentru redarea sensului meritului în interiorul formațiunii: „Dacă vrem performanță, trebuie să oferim performanță”.
Moment de cotitură pentru PNL
Bolojan a declarat că PNL se află „la sfârșitul unui ciclu istoric” și că alegerile recente au confirmat erodarea partidului: „Nu am obținut rezultatele pe care le-am dorit ca urmare a erodării de la guvernare și a greșelilor făcute în timp. Acesta este adevărul”.
El a avertizat că partidul are de ales între „supraviețuirea politică” și reinventare: „Trebuie să răspundem așteptărilor românilor în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara noastră”.
Reformă doctrinară și reconectare cu societatea
Noua conducere promite un proces amplu de reașezare ideologică. „PNL trebuie să-și recâștige atractivitatea în marile orașe și în rândul tinerilor”, a spus Bolojan.
El a admis greșelile trecutului: „Am uitat de valorile și principiile noastre, de identitatea noastră. Am neglijat electoratul tânăr și dinamic”.
Soluția sa? Claritate ideologică, comunicare mai bună și deschidere către expertiză: „Vom reinstitui practica de a organiza consultări periodice cu personalitățile neafiliate politic, cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, cu experți din zona academică și economică”.
Promisiunea unui partid curat și eficient
Una dintre cele mai ferme declarații ale lui Bolojan a vizat clientelismul politic. „Parazitarea statului prin sinecuri și rețele clientelare reprezintă una din principalele cauze ale deficitului bugetar”, a spus el. Și a promis o guvernare bazată pe „reducerea risipei” și pe „restabilirea în societate a respectului pentru reguli, valoare și meritocrație”.
În același spirit, a lansat o critică dură la adresa imposturii: „Să obții o diplomă fără să înveți, să câștigi în mod nemeritat fără să muncești, să ocupi o funcție fără să ai nicio responsabilitate - acestea sunt tarele societății. Dacă aceștia vor fi adversarii PNL, sunt convins că ne-am definit bine”.
Reformă internă: decizii descentralizate și oameni noi
Bolojan a anunțat modificări structurale în funcționarea partidului. „Statutul descentralizează decizii, restrânge conducerea, crește participarea locală”, a spus Ilie Bolojan. Fiecare birou județean va avea „locuri dedicate pentru a aduce oameni noi valoroși în partid”.
El vrea să încurajeze „competiția internă” și să revizuiască mecanismele de selecție, pentru a evita ca partidul să devină „o trambulină pentru ambiții personale”.
Responsabilitate, nu iluzii
În finalul discursului, Bolojan a trasat o linie clară între politica realistă și populismul electoral. „Dragi liberali și dragi români, vreau să știți că noi nu promitem miracole. Cei care au făcut ceva știu că rezultatele se obțin cu efort”, a punctat Bolojan.
El a mai spus și că PNL trebuie să ofere „direcții clare” și să susțină „politici publice care generează dezvoltare”. În concluzie, și-a reafirmat încrederea în partid și în țară: „Eu cred în PNL, cred în forța noastră, cred în România respectată oriunde în lume. Dumnezeu să ne ajute!”