Medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, susţine că România a ajuns de la o ţară de tranzit pentru drogurile de mare risc la o ţară de consum, el apreciind că şi creşterea nivelului de trai a contribuit la acest lucru.
Medicul Ovidiu Alexinschi a declarat, vineri seară, la Medika Antidrog, că s-a ajuns la o utilizare pe scară largă a drogurilor în ţara noastră şi că este „o nenorocire şi un dezastru naţional” acest lucru.
„România, de la o ţară de tranzit pentru drogurile de mare risc a devenit o ţară de consum. A contribuit şi creşterea nivelului de trai asupra acestei laturi”, a spus medicul Alexinschi.
El afirmă că şi etnobotanicele sunt substanţe extrem de periculoase, acestea având uneori efecte mai nocive decât drogurile naturale.
„Sunt accesibile şi extrem de ieftine. Au efecte rapide, devastatoare asupra creierului, mai ales la tineri.
Deci, ca să ne imaginăm... Creierul uman se formează şi se maturizează undeva spre vârsta de 23-25 de ani, mai degrabă spre 25. Nu întâmplător în foarte multe ţări este interzis să bei ca tânăr până la 21 de ani, pentru că încă nu este finalizat procesul de maturizare a creierului, de a pune o frână anumitor impulsuri, anumitor zone de impulsivitate.
Şi atunci, în momentul în care un tânăr, un adolescent, un copil, apelează la substanţe, la diverse droguri, la ţigări, la orice fel de drog, iese de sub controlul cortical, controlul cortexului prefrontal, care ar trebui să fie logic, raţional, să îţi spună stop, să îţi dea acel echilibru atât de important.
Tinerii care apelează la droguri de la o vârstă fragedă devin impulsivi, iritabili, agitaţi, nervoşi, uneori chiar violenţi”, a adăugat medicul Ovidiu Alexinschi.
El spune că părinţii sunt primii care trebuie să simtă când ceva este în neregulă cu propriul copil şi că este nevoie de transparenţă şi de acţiune imediată, pentru că ulterior este posibil să fie prea târziu.
„Familia, cei apropiaţi, sunt primii care simt că ceva nu este în regulă. Atitudinea este încă o dată una când se poate de transparentă, de directă şi de deschisă către a afla ce se întâmplă şi cum se poate acţiona.
Iar atunci când familia îşi dă seama că este depăşită, că poate nu obţine răspunsurile sau poate nu se schimbă comportamentul la ce era înainte, atunci să apeleze fără doar şi poate la un un specialist pentru că de multe ori familiile sunt copleşite şi sunt departe de ceea ce se întâmplă.
Eu sunt şi la cabinet, văd familii distruse efectiv, deci nu ştiu ce să mai facă, nu ştiu cum să reacţioneze. Realizează că după ani de zile, copilul lor este consumator de droguri.
Lucrurile astea sunt foarte greu de întors. Cu cât se acţionează mai repede, cu atât rezultatele sunt mai bune”, a afirmat medicul Ovidiu Alexinschi.
Întrebat cum pot observa părinţii la timp o schimbare la propriul copil, medicul psihiatru a afirmat că adolescentul devine retras, se izolează, nu doarme sau poate avea accese de nervozitate.
„Îşi schimbă ritmul. Poate îşi neglijează activităţile şcolare. Acestea sunt semnale de alarmă, că ceva se întâmplă. Apoi hainele, mirosul, banii… trebuie avut mare grijă.
Mulţi ajung chiar să amaneteze obiecte din casă, amanetează telefoane, tot ce găsesc. Toate lucrurile astea nu se petrec peste noapte. Este un timp în care se poate observa şi se poate decela pentru o familie pregătită şi deschisă să intervină”, a explicat medicul Ovidiu Alexinschi.