Premierul Ilie Bolojan a afirmat, vineri, că unele dintre măsurile importante din al doilea pachet ce va fi adoptat vizează reforma societăților comerciale în care acționar majoritar este statul, dar și reforma Fiscului. Companiile de stat vor fi reformate, vor fi reduse structurile de conducere și impuși indicatori de performanță. Inclusiv se ia în calcul închiderea companiilor de stat cu datorii istorice. La fel la ANAF, unde vor fi analizate și companiile care au acumulat datorii mari de-a lungul timpului, fără să fie executate de stat.
Reforma în companiile de stat
Bolojan a spus că o bună parte din activele pe care companiile de stat le administrează sunt mult sub potențialul piețelor în care lucrează și mult sub ceea ce s-ar putea obține. El a adăugat că reforma vizează reducerea pierderilor acestor companii, o mai bună calitate a serviciilor oferite și chiar profituri mai mari pe care statul român le poate investi în sănătate sau în educație sau în alte domenii.
"Vom asigura transparența gestionării tuturor companiilor de stat, publicând de săptămâna viitoare toate datele ce țin de conducere și de indicatori. Vom iniția modificarea indicatorilor de performanță. Acest lucru este foarte important pentru că toate conducerile funcționează pe baza unor contracte de management.
Unii s-au instalat, ca să folosesc ghilimele de rigoare, pentru câțiva ani de zile, pe baza unor indicatori de performanță care sunt formali, din păcate, de multe ori, care nu înseamnă indicatori specifici care țin de industria respectivă, de domeniul respectiv. Și dacă ți-ai făcut ședințele lunare, dacă ai o anumită componentă a Consiliului de Administrație și dacă bifezi câte ceva, ai rezolvat o bună parte din indicatori", a spus premierul, potrivit Agerpres.
Bolojan a declarat că legislația va fi modificată, astfel încât numărul de societăți care sunt gestionate de AMEPIP - Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice - care ar fi trebuit să vină cu niște indicatori foarte buni, să nu mai gestioneze circa 1400 de societăți, ci să se reducă la circa 200, cele relevante pentru economia românească.
"Ne putem astfel concentra acolo unde impactul este mare, astfel încât activele statului român, resursele acestuia să fie bine administrate. Nu o să fie o procedură simplă, această lege va avea incidență în viitor și negocierea va avea loc sau va trebui să intrăm într-un război cu ei, dar în mod evident nu vom mai putea tolera situații în care câștigurile conducerii sunt net diferențiate de performanțele companiei", a arătat el.
Nereguli la Bancorex, CFR și Metrorex
Premierul a dat și exemple de companii de stat în care lucrurile nu merg cum trebuie:
"Două exemple: băncile noastre de stat, cu consilii de administrație la limita maximă și la indemnizația maximă, salarii de peste 20.000 euro net realizează randamente care sunt sub jumătate față de băncile private de pe piața din România. De aici, statul român poate să facă politici financiare, să încaseze mai multe profituri
La CFR sau Metrorex, statul român subvenționează anual activitatea cu miliarde de lei. CFR Călători, din total cifră de afaceri, 80% e asigurată din subvenții. În Europa, pragul de subvenționare este între 30-60%, în Marea Britanie - fără subvenții. E simplu așa, să stai pe salarii foarte mari și să aștepți ca guvernul să îți mai dea subvenție suplimentară, că ai rămas fără buget."
"Dacă nu oprim aceste spargeri pe care le avem, ne vom întoarce de unde am plecat, risipa bugetară va continua", a subliniat Bolojan.
Premierul a spus că va fi modificată legislația, propunând reducerea numărului de membri în structurile de conducere și plafonarea indemnizațiilor la valori rezonabile.
"Ați văzut și aici ce s-a întâmplat? S-au instalat pe poziții, la salariile pentru care au acceptat să concureze, după care, pe fondul unei legislații pe care în România am interpretat-o în varianta în care ne convine nouă, am constatat că putem avea până la 3 salarii medii pe ramură, după care încă 3 salarii variabile pe ramură, deci plus 6 salarii, și ne-am dus la nivelul maxim, fără să se schimbe nimic nici în activitatea societății, nici în rezultate, doar abuzând de acest tip de prevederi. E, știți, un aspect vechi a formelor fără fond, pe care noi, chiar și în domeniul guvernanței corporative, le punem în practică.
E nevoie să creștem eficiența acestor companii, iar indicatorii să fie cerți, reducerea subvențiilor acordate de stat, stabilirea și calcularea în mod corect a numărului de angajați, îmbunătățirea serviciilor, profiturile suplimentare să revină statului", a mai spus Bolojan.
ANAF nu și-a făcut treaba corect
El a mai afirmat că se pune întrebarea cum s-au acumulat ariertate de zece de miliarde în ultimii ani:
"Avem nişte arierate enorme, de zeci de miliarde. Sigur se pune întrebarea cum nu le-au văzut de s-au acumulat la acest nivel, ani de zile. Şi pentru asta este evident că sunt responsabilităţi importante în toată structura ANAF-ului. De aceea voi propune limitarea mandatelor pentru cei cu funcţii de conducere, şi, în mod evident, obiective de performanţă cuantificabile, pentru că avem probleme destul de serioase în toată ţara, avem practici neunitare în exercitarea controlului."
Premierul a precizat că există practici neunitare în exercitarea controlului de către ANAF şi că au fost societăţi protejate în ultimii ani de cei care ar fi trebuit să le controleze.
"Acumularea de arierate mari arată cât se poate de cert că unele societăţi au fost protejate în aceşti ani. Nu poţi funcţiona în stil mare fără să fii protejat de o parte din cei care trebuie să facă ordine în respectivul domeniu, societăţi care sunt avertizate când sunt controlate, procese verbale care nu consemnează sumele reale, ci sume mult mai mici, consilierea prin aparţinători a celor care controlează, a societăţilor, contabilităţi şi aşa mai departe, controale formale", a declarat el, conform Mediafax.
Bolojan a spus apoi cum vede rezolvarea acestor probleme: "Trebuie să modificăm legislaţia şi este un grup de lucru care, sub coordonarea domnului vicepremier Tancsoz Barna lucrează la modificarea legislaţiei pe componenta de insolvenţă, cesiune creanţe, poţi foarte uşor în România să-ţi cesionezi creanţele unei companii cu mari datorii, unui paravan, fantomă, dacă pot să spun aşa după care nu mai poţi să recuperezi acele datorii.
Şi cel care a generat acele datorii îşi vede de treabă. Trebuie să limităm eşalonările, să ne întărim capacitatea de a confisca, de a executa silit."
Premierul a vorbit și despre digitalizarea ANAF: "E o poveste fără sfârşit. Nu există niciun entuziasm aşa am constatat, sau nu a fost cel puţin la ANAF să se facă digitalizarea, pentru că atunci se vede din analize de risc exact unde sunt problemele. Aşa dacă este un deşert de informaţii, vă puteţi imagina că eficienţa unor controle este foarte redusă", a precizat el.