Există câțiva factori care influențează direct consumul de energie a combinei frigorifice, iar astăzi vom discuta despre acești factori, precum și despre cum să reduci consumul de energie a acesteia. Poți urma sfaturile atât dacă ai deja o combină frigorifică, cât și dacă plănuiești să cumperi o combină frigorifică nouă.
Combina frigorifica și ce influențează consumul de energie a combinei frigorifice
Combina frigorifica este un electrocasnic de mari dimensiuni a cărui consum poate fi influențat de o mulțime de factori. Tocmai de aceea, înainte de a cumpăra o combină frigorifică, trebuie să ai grijă la câteva aspecte. Influențează direct consumul:
- Eficiența energetică. Consumul unei combine frigorifice variază în funcție de clasa energetică din care aceasta face parte, cea mai puțin eficientă clasă energetică fiind clasa G. Cea mai eficientă clasă energetică este clasa A, iar consumul unei combine frigorifice din clasa A va fi mai mic decât consumul unei combine din clasa F, de exemplu.
- Dimensiunile combinei frigorifice. Modelele de combine frigorifice mai mici consumă mai puțină energie electrică.
- Locul în care se află combina frigorifică. Dacă amplasezi combina frigorifica lângă surse de căldură sau în zone slab ventilate ale casei, aceasta va tinde să se supraîncălzească mai mult, iar consumul de energie va crește.
- Puterea sau consumul în wați. De obicei, combinele frigorifice mai puternice consumă mult mai mult, dar aici depinde și de modelul pe care-l alegi. Sunt combine frigorifice care, datorită tehnologiilor care stau la baza lor, reușesc să consume mai puțin, în ciuda puterii.
- Stabilitatea temperaturii sau capacitatea combinei frigorifice de a menține o temperatură internă constantă chiar și în cazul variațiilor climatice interne. Acesta este motivul pentru care o combină frigorifică poate consuma de obicei mai mult vara, deoarece diferența de temperatură dintre interior și exterior este mai mare.
- Dimensiunea congelatorului și capacitatea sa de răcire.
- Sezonul. Tocmai pentru că temperatura este mai ridicată, în timpul verii o combină poate consuma mai mult decât iarna.
- Modelul și anul de fabricație. Un model vechi, așa cum am menționat mai sus, este în general mai puțin eficient decât o combină frigorifică cu consum redus, inclusiv din cauza uzurii progresive a componentelor sale.
Combina frigorifica – sfaturi care să te ajute să reduci consumul de energie al combinei frigorifice
Îți putem oferi câteva sfaturi care să te ajute să reduci consumul de energie al combinei frigorifice, indiferent că ai o combina frigorifica nouă pe care tocmai ai achizitionat-o sau plănuiești să o faci, sau că ai deja o combină.
Iată câteva sfaturi practice și foarte simple pentru a reduce consumul și costurile cu energia electrică, indiferent de model și clasa energetică:
Alege o dimensiune, potrivită pentru nevoile tale: da, dimensiunea combinei frigorifice contează. Cu cât este mai mare, cu atât consumă mai mult. Dacă locuiești singur sau ai o familie mică, recomandarea noastră ar fi să alegi o combină frigorifică de capacitate mai mică. Nu este în avantajul tău să alegi o combină de peste 200-300 de litri, când, de fapt, suficientă ar fi una de-o capacitate de până în 150 de litri.
Setează temperatura potrivită: temperatura ideală este între 4 și 6 grade. Nu este nevoie să setezi termostatul la o temperatură mai scăzută, deoarece în acest fel ar crește consumul și conservarea alimentelor nu ar fi de niciun folos.
Deschide combina frigorifică doar atunci când este nevoie: cu cât o combină frigorifică este închisă mai mult timp, cu atât temperatura internă rămâne mai constantă. Este important să eviți pe cât posibil schimbările bruște de temperatură. În acest fel, compresorul o să funcționeze mai puțin, temperatura internă va rămâne constantă și consumul va scădea. Totodată, pentru că există modele de combine frigorifice moderne pe piață, îți recomandăm să cauți o combină care să aibă tehnologia No Frost. În acest fel vei preveni și formarea gheții.
Aranjează corect produsele în combină: încearcă să eviți ca produsele să atingă pereții frigiderului, astfel încât aerul să poată circula liber. Încearcă să depozitezi mai multe alimente perisabile pe rafturile inferioare, care sunt de obicei caracterizate de temperaturi mai scăzute. Păstrează întotdeauna totul în ordine, în acest fel vei economisi, dar vei găsi și mult mai ușor ceea ce cauți. Închizând ușa imediat, consumul de energie se va micșora.
Asigură-te că alimentele sunt reci: nu recomandăm, pentru că nu este bine, să pui alimente calde în frigider, deoarece acestea ar forța frigiderul să lucreze mai mult pentru a asigura răcirea și, prin urmare, ar consuma mai mult. Lasă alimentele proaspăt gătite să ajungă cel puțin la temperatura camerei înainte de a le pune.
Montează combina frigorifică strategic în bucătărie: este important să amplasezi combina frigorifică departe de sursele de căldură, deci cât mai departe de cuptoare, aragazuri, calorifere. Temperatura combinei frigorifice nu trebuie să crească inutil. De asemenea, nu uita să asiguri o ventilație corespunzătoare și o dispersie rapidă a căldurii, lăsând puțin spațiu între electrocasnic și perete, dacă este posibil.
Nu umple combina frigorifică până la refuz și nu o lăsa nici goală: combina frigorifica nu ar trebui să fie niciodată prea plină, din cauză că nu ar putea răci totul cum trebuie. De asemenea, nu trebuie să fie nici prea goală, deoarece consumă prea multă energie pentru a răci puținele alimente care sunt în frigider sau congelator. Decât să fie prea plină, mai bine achiziționează o combină de dimensiuni mai mari. De asemenea, decât să fie aproape goală, mai bine cumpără un model mai mic.
Nu uităm nici de faptul că o combină frigorifică no frost este mult mai eficientă decât una fără tehnologie no frost. Totodată, funcții precum funcția de dezghețare automată te va ajuta să ții mai puțin timp ușile deschise, dar și să eviți înghețarea și dezghețarea frecventă a alimentelor.
O combina frigorifică eficientă ar trebui să consume pe an, în funcție și de capacitate ape care o are, între 100 și 250 kWh. Vezi și o clasă energetică A sau B, deoarece o combina frigorifica clasa energetică A sau B va avea un consum anual de aproximativ 100 până la 125 kWh, în timp ce una din clasa G, poate depăși un consum de 300 kWh.