Au fost proteste sindicale azi la Parlament, unde Guvernul își asumă răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale.
Codul roșu de caniculă din Bucureşti nu i-a împiedicat pe angajații din sectorul public să iasă în stradă pentru a contesta măsurile anunțate de Executiv.
Sindicaliștii de la Sanitas, dar și cei din Educație s-au adunat la Parlament, dotați cu șepci, pălării și umbrele, dar și cu pancarte, vuvuzele și fluiere, pentru a-şi arăta nemulțumirea, deşi afară se anunţă peste 40 de grade la umbră.
Pe lângă măsurile pentru care Guvernul Bolojan îşi asumă azi răspunderea, manifestanţii mai reclamă tăierea sporurilor pentru condiţii vătămătoare de muncă, prin care le sunt reduse veniturile lunare cu sume cuprinse între 400 şi 1.200 de lei, măsură deja adoptată prin OUG. 600.000 de bugetari iau „sporul de antenă”.
Pe lângă protestul de la Parlament, diverşi alţi bugetari îşi exprimă nemulţumirea fie la instituţiile unde lucrează, fie prin comunicate virulente şi ameninţări.
Spotmedia.ro a transmis principalele informații despre protestele sindicale:
13:20 - Angajații din Guvern, prin vocea sindicalistului Noni Iordache, critică dur măsurile de austeritate propuse de Executiv, acuzând lipsa consultării și faptul că tăierile vizează în special categoriile vulnerabile, în timp ce „sinecurile și privilegiile politice” rămân neatinse.
12:23 - Protestatari de la Parlament poartă steaguri şi pancarte în care cer, printre altele, ”respect, echitate şi stabilitate pentru funcţia publică, echilibru în salarizare, tăierea numirilor politice în funcţia publică”, dar şi criteriul competenţei, singurul mod de angajare în funcţia publică”.
Protestatarii poartă şepci în culorile specifice profesiei, respectiv albastru pentru sindicaliştii din învăţământ şi roşu pentru cei din Sănătate.
12:21 - Sindicatul „MIPE Normalitate” avertizează Comisia Europeană asupra riscurilor majore generate de diminuarea veniturilor personalului care gestionează fonduri europene, în contextul pachetului de măsuri fiscal-bugetare promovat de Guvern. Într-o adresă transmisă unor oficiali europeni de rang înalt, sindicaliștii susțin că tăierile salariale pun în pericol capacitatea administrativă a României, afectează grav absorbția fondurilor și pot duce, în final, la suspendarea plăților din partea UE. Amintim că vineri a fost protest în Piața Victoriei, unde angajații de la Fonduri Europene reclamau că le scad veniturile la jumătate.
12:12 - Sindicatele din Senat acuză Guvernul de „atac ilegal și cinic” asupra drepturilor salariale, în contextul asumării răspunderii. Reducerea sporurilor pentru condiții vătămătoare, fără consultare sau temei legal, este catalogată drept un abuz grav de putere. Reprezentanții sindicali avertizează că, dacă situația nu este remediată până în septembrie, vor recurge la toate mijloacele legale – inclusiv un posibil blocaj instituțional.
11:45 - Sunt proteste și în alte locuri din Capitală, precum și în țară. Potrivit Blocului Național Sindical, la Casele de Pensii protestele au început luni dimineața, la ora 8:30. De asemenea, în fața Ministerului Agriculturii protestează membrii Federației Naționale AgroStar, care reprezintă salariații din Ministerul Agriculturii și toate agențiile subordonate APIA, AFIR, ADS, Agenția Fitosanitară, inspectoratele de semințe din țară și direcțiile agricole, relatează Agerpres. Totodată, se analizează posibilitatea plecării într-un marș spre Palatul Parlamentului. Și reprezentanți ai Sindicatului Mureșul din Apele Române protestează în toate sistemele de gospodărire a apelor din țară.
11:20 - A început protestul la Parlament. Zeci de autocare cu sindicaliști din toate colțurile țării au ajuns la București pentru protestul anunțat la palatul Parlamentului-Intrarea Izvor de mai multe federații sindicale.
Sunt angajați din mai multe domenii de activitate, în special din Sănătate și Educație, echipați cu umbrele care să-i apere, cât de cât, de soarele puternic, dar și cu "arsenalul" obișnuit de la proteste - fluiere, vuvuzele, sirene, steaguri, pancarte și bannere.
Asumare cu proteste pe cod roşu
Federația Sanitas a anunțat că va fi luni, în intervalul 11:00 - 13:00, în Parcul Izvor, alături de alte federații sindicale din sistemul bugetar. "Protestăm față de măsurile de austeritate care lovesc în membrii noștri! Acesta este doar începutul", au avertizat reprezentanții Federației Sanitas.
Premierul Ilie Bolojan a declarat că angajații din sănătate nu au niciun motiv să facă grevă, deoarece reducerile din ultima vreme nu le vor afecta veniturile salariale: „Cei din sănătate nu au niciun motiv să facă grevă pentru că nu le sunt afectate veniturile salariale. Există doar personalul TESA căruia îi este afectat sporul de condiții vătămătoare. Nu există niciun motiv să facă grevă angajații din sănătate."
Bolojan a spus că astăzi sau vineri va avea întâlniri cu reprezentanții sindicatelor.
Și sindicaliștii din Educație se află, luni, la Parlament pentru proteste față de măsurile fiscale propuse de Guvern, mai ales creşterea normei didactice, ceea ce va însemna că profesorii muncesc mai mult la şcoală pe acelaşi salariu.
- Ilie Bolojan susține creșterea normei didactice: „Nu este o tragedie să predai 20 de ore”
- Cum se schimbă sistemul de burse pentru elevi. Trei categorii - sociale, de merit, tehnologice. Cresc premiile pentru olimpici
Angajații din Educație sunt nemulțumiți şi de reducerea cuantumului remunerației pentru plata cu ora și de creșterea numărului de copii din clase.
"După cum văd că stau lucrurile, este foarte probabil ca în 8 septembrie deschiderea anului școlar să fie în stradă în București și în toate orașele din România. În premieră în ultimii 35 de ani facem o altă deschidere. Profesorii sunt cu elevii în stradă. Să dăm un semnal nu doar pentru România, ci și pentru celelalte țări", spunea vineri președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, citat de Agerpres.
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că în Educație și Cercetare nu vor fi disponibilizați oameni și nu vor fi modificate salarii, dar vor scădea venituri, după ce se schimbă şi sistemul de plată cu ora.
Conform Constituţiei, Opoziţia are la dispoziţie trei zile pentru a depune moţiune de cenzură, după prezentarea programului în Parlament.