Republica Moldova face presiuni intense pentru a obține garanții clare privind parcursul său european, profitând de vizita la nivel înalt a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, António Costa.
Cei doi lideri europeni au sosit la Chișinău pentru a transmite un semnal de sprijin în direcția integrării europene a țării de peste Prut, într-un moment delicat în care procesul de aderare este amenințat de blocajul generat de Ungaria în cazul Ucrainei.
Potrivit Politico, R. Moldova și Ucraina sunt evaluate împreună ca potențiali membri ai Uniunii Europene, însă premierul ungar Viktor Orbán, cunoscut pentru apropierea sa de Kremlin, a promis că va bloca aderarea Ucrainei, invocând rezultatele unui referendum controversat din ţara sa. Astfel, progresul Moldovei riscă să fie indirect afectat.
Cristina Gherasimov, vicepremier al Republicii Moldova și responsabil pentru integrarea europeană, a declarat pentru Politico că orice întârziere „costă Uniunea Europeană din credibilitatea sa în fața țărilor care împărtășesc aceleași valori și care luptă pentru consolidarea democrației, nu pentru slăbirea ei”.
„Există riscul de a alimenta propaganda rusă care spune că UE nu este interesată de extindere, că nu-i pasă de țări precum Moldova și că nu există nicio oportunitate reală”, a avertizat Gherasimov. „Extinderea trebuie să fie un proces bazat pe merit și sperăm ca următoarea etapă să fie deblocată cât mai curând.”
Deși Comisia Europeană sprijină ferm reformele ambelor țări, purtătorul de cuvânt al extinderii, Guillaume Mercier, a transmis că „nu se discută decuplarea candidaturilor”, iar orice decizie aparține statelor membre.
Totuși, în culisele Bruxelles-ului se discută deja despre posibile soluții pentru evitarea blocajului, mai ales în contextul alegerilor parlamentare cruciale din Moldova, programate pentru 28 septembrie, unde Rusia „investește resurse fără precedent pentru a influența votul”, potrivit comisarului pentru Extindere, Marta Kos.
Kos a mai declarat că R.Moldova este „o piesă strategică” în eforturile Moscovei de destabilizare a regiunii sudice a Ucrainei.
Ministrul danez al Afacerilor Europene, Marie Bjerre, a cărei țară a preluat președinția rotativă a Consiliului UE săptămâna aceasta, a declarat joi că obiectivul rămâne deschiderea unor discuții detaliate de aderare cu ambele țări. „Cred că este prea devreme pentru a specula despre alternative”, a spus ea.
Uniunea Europeană a oferit deja sprijin financiar masiv Chișinăului pentru a combate dezinformarea, a întări economia și a reduce costurile la energie.
La rândul său, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a subliniat că Moldova, fiind o țară mai mică și cu o structură administrativă mai ușor de integrat, are un traseu potențial mai simplu către aderare decât Ucraina.
„Perspectiva europeană trebuie să fie credibilă pentru toate țările candidate. Mesajul UE trebuie să fie clar: de îndată ce criteriile sunt îndeplinite, o țară candidată poate adera”, a declarat Mureșan pentru Politico.
António Costa, președintele Consiliului European, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, se vor întâlni, vineri, de la Chișinău, cu Maia Sandu și cu reprezentanți din conducerea autorităților moldovene, în cadrul primului summit UE-Republica Moldova.
Summit-ul reprezintă o ocazie esențială de a sublinia importanța strategică a viitorului Republicii Moldova în cadrul UE și puterea cooperării noastre într-un moment crucial în dezvoltarea democratică și parcursul european al țării, arată un comunicat al Consiliului European.
Summit-ul UE-Moldova este astfel nu doar un moment diplomatic major, ci și o încercare a Uniunii de a-și reafirma angajamentul față de o extindere reală, într-un context regional marcat de instabilitate, presiuni geopolitice și testul loialității europene.