Cinci miniştri au ieşit, joi, să explice măsurile fiscale anunţate miercuri seara de premierul Ilie Bolojan.
Legea de 60 de pagini a fost postată joi în transparenţă decizională AICI.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a explicat că pachetul fiscal recent anunțat este esențial pentru a corecta dezechilibrele bugetare majore și pentru a evita sancțiuni din partea Comisiei Europene. Măsurile vizează creșterea veniturilor la buget (aproximativ 10,75 miliarde lei în 2025) prin ajustări de TVA, accize, taxe pe jocuri de noroc și contribuții sociale.
Oficialul a subliniat că reorganizarea administrației publice durează mai mult, iar reformele structurale vor continua. Nu se adoptă impozit progresiv, din motive atât tehnice, cât și de predictibilitate fiscală.
Creșterea deficitului și explozia cheltuielilor publice au impus acțiuni rapide pentru evitarea unor riscuri majore: suspendarea fondurilor europene, pierderea ratingului de țară și blocarea împrumuturilor din PNRR.
Guvernul introduce și măsuri de responsabilitate fiscală, precum raportări anuale în Parlament privind starea economiei, și se angajează să nu mai adopte bugete fără analiză economică prealabilă.
La rândul lui, ministrul Educației, Daniel David, a declarat că în Educație și Cercetare nu vor fi disponibilizați oameni și nu vor fi modificate salarii, dar vor scădea venituri. El a subliniat că sistemul a beneficiat de o infuzie financiară consistentă în ultimii ani, dar „resursele au fost îndreptate spre umbre, nu spre lumină”, adică spre menținerea unor practici nocive, nu spre performanță reală.
Nici azi Daniel David nu a explicat cum se va face diferenţierea pentru a acorda burse de merit doar pentru 15% dintre elevii unei clase, dacă există mai mulţi cu aceeaşi medie. În plus, ministrul nu cunoaşte impactul financiar al măsurilor anunţate pentru Educaţie.
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că aproximativ 1,6 milioane de pensionari vor fi afectați de aplicarea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 3.000 de lei, măsură care face parte din pachetul fiscal adoptat de Guvern.
Totodată, veniturile salariale vor rămâne înghețate la nivelul lunii decembrie 2024 până la sfârșitul anului 2026, iar majorările salariale pentru angajații ce lucrează cu fonduri europene vor fi limitate la 35%, pe durata proiectelor.
De asemenea, pensiile nu vor fi actualizate cu rata inflației, iar voucherele de vacanță vor fi acordate doar persoanelor cu venituri sub 6.000 de lei net.
Manole a subliniat că pragul considerat adecvat pentru aplicarea CASS este de 4.000 de lei, însă decizia finală a fost luată de Guvernul Bolojan şi aşa s-a ajuns la 3.000 de lei.
Ministrul Sănătății, Alexandru-Florin Rogobete, a explicat cum se va modifica acordarea concediilor medicale pentru codul de identificare 01 (boală normală) - cel suspectat că generează cele mai multe concedii fictive.
Pentru concediile medicale de până la șapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile - 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile - 75%. De aici va fi economisit circa jumătate de miliard de lei și se așteaptă ca măsura să descurajeze solicitarea de concedii medicale fictive.
Statisticile arată că foarte multe concedii medicale de scurtă durată au fost date pentru a se face punți între zile libere și există suspiciuni că ar fi false. Valoarea estimată a concediilor medicale scurte pe 2024 depășește 1 miliard de lei.
În faţa presei vin viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, ministrul Sănătății, Alexandru-Florin Rogobete, ministrul Educației, Daniel-Ovidiu David și ministrul Muncii, Petre Florin Manole.
SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT principalele informaţii comunicate de cei cinci miniştri în conferința de presă susținută la Palatul Victoria:
Ministrul Sănătății, Alexandru-Florin Rogobete:
- Ce urmează - Măsurile din pachet fac parte din reforme mai ample ale sistemului de sănătate care vizează creșterea capacității de răspuns pentru ambulatoriile de specialitate, mărirea numărului de paturi de spitalizare de zi și accelerarea programelor de screening populațional pentru a reduce numărul pacienților care ajung la spital în stadii avansate ale bolii.
- Criterii de performanță - Cel mai probabil în august vor fi introduse criterii de performanță pentru șefii de secție din spitale, o premieră în sistemul sanitar românesc. Vor fi regândiți și indicatorii de performanță pentru managerii unităților sanitare.
- Nu este afectat personalul sanitar - Nu s-a discutat reducerea sporurilor pentru personalul medical și auxiliar. Singura categorie afectată de scăderea veniturilor prin reducerea sporului pentru condiții vătămătoare este personalul administrativ din sistemul de sănătate.
- Concedii medicale false - Foarte multe concedii medicale de scurtă durată au fost date pentru a se face punți între zile libere și există suspiciuni că ar fi false. Valoarea estimată a concediilor medicale scurte pe 2024 depășește 1 miliard de lei.
- Spitale din PNRR - Azi avem în construcție 14 unități sanitare noi, sunt 14 șantiere pe care ne bazăm în viitoarea negociere cu Comisia Europeană. În ultimele zile au avut mai multe întâlniri cu cei implicați în operațiunile de pe șantiere și au fost identificate o serie de mecanisme de accelerare: va crește numărul de muncitori de pe șantierele unde lucrările sunt în întârziere și acolo unde poziția geografică permite, se va lucra inclusiv noaptea.
Principalale măsuri:
- Este menținută protecția pentru categoriile vulnerabile, dar se modifică pentru persoanele co-asigurate.
- Categoriile care rămân scutite de CASS sunt: persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate (își mențin calitatea de asigurat fără plata contribuției până la vindecarea afecțiunii), bolnavii neasigurați care beneficiază de programe naționale de sănătate - diabet, cardiologie și altele (vor primi servicii medicale în cadrul acelui program).
- În schimb, pentru soțul, soția sau părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, se schimbă regulile. Aceștia vor obține calitatea de asigurat doar dacă persoana care îi întreține va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru șase luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată. În schimb, vor primi calitatea de asigurat pentru 12 lun
- Concediile medicale - Nu se va aplica CASS pentru patologiile grave - urgențe cardiace, boli oncologice. Se vor modifica pentru codul de identificare 01 (boală normală) procentele de acordare a indemnizațiilor, vor fi trei praguri în funcție de numărul de zile. Pentru concediile medicale de până la șapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile un procent de 75%. De aici vom economisi peste jumătate de miliard. Credem că măsura va descuraja solicitarea de concedii medicale fictive.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole:
- Câţi pensionari vor avea pensiile scăzute prin aplicarea CASS şi ce impact bugetar are măsura? 1,6 milioane de pensionari vor fi afectaţi. Impactul îl ştie ministrul de Finanţe
- Se vor acorda în continuare ajutoare pentru refugiaţii ucraineni? Nu face obiectul acestui act normativ.
- Credeţi că o pensie de 3.000 de lei e mare? Nu consider că orice pensie contributivă mare indiferent de cuantumul ei. Avem ordonanţa pe energie pentru persoanele vulnerabile. Avem continuarea plafonării la alimentele de bază . Noi consideram că pragul trebuie să fie la 4.000 de lei. Hotărârea a aparţinut Guvernului Bolojan.
Principalele măsuri:
- Veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârşitul lui 2026
- Se reduce majorarea salariilor de baze de maxim 50% la maxim 35% pentru cei care lucrează cu fonduri UE. Această majorare se va acorda doar pe perioada contractată în proiect
- Indemnizația de hrană are un plafon de până la 6.000 lei lunar, în cuantum 347 de lei
- Se prelungește suspendarea ocupării posturilor prin concurs până la sfârşitul lui 2026
- Nu se va actualiza cu rata inflaţiei valoarea punctului de pensie
- Se aplică CASS la pensiile peste 3.000 de lei. 2,9 milioane de pensionari nu vor avea de plătit niciun leu în plus
- Voucherele de vacanţă se acordă doar celor care câştigă mai puţin de 6.000 de lei net
Ministrul Educației, Daniel David:
- Cum se modifică venitul unui profesor? - Eu pot garanta salariile și că nu dăm oameni afară. În situații de criză, evident că sunt modificări de venituri. Se reduce pentru plata cu ora, dacă nu mai e raportată la 18 sau 20 probabil că se reduce la aproximativ jumătate. Plata cu ora e mult mai mare în preuniversitar
- Ce economie se face prin creșterea normei didactice? - O să vă spună sigur domnul ministru. Vom reduce aproximativ 14.000 de norme libere, în Educație nimeni nu e dat afară. Eu am garantat că pot asigura salariile, veniturile se modifică.
Măsurile propuse
- În norma didactică creşte numărul de ore prin care profesorul interacţionează direct cu copii cu două ore în medie. Astfel, ne aflăm în jurul unei medii în UE
- Pentru profesorii performanţi, cu experienţă, se fac excepţii.
- Modificarea este temporară, pentru un ciclu de studii de 4 ani
- Se schimbă plata cu ora. Normal este să raportezi salariul la numărul de ore pentru care ești plătit
- În zona burselor pentru studenţi - în 2023, punctul de raportare pentru burse era salariul minim brut pe economie, propunem salariul minim net, pentru că bursele nu sunt impozitate. Şi se vor da doar când studenţii sunt la şcoală, nu şi în vacanţă. Şi aici modificarea este temporară pentru un ciclu de studiu de 3 ani. Evident că fondul de burse scade. Deși scade, este mai mare decât ce era în 2022
- În zona elevilor trebuie să schimbăm sistemul. Vor exista trei tipuri: de merit (15%, cu nota minimă 9), bursa socială (doar pentru copiii care au nevoie să fie aduşi la şcoală) şi burse tehnologice pentru copiii din şcoli profesionale care au parteneriate cu firme
- Vom menţine premiile pentru olimpici și chiar le vom crește ușor. Vreau ca pentru o olimpiadă internațională la mențiune să poți acoperi o bursă de merit în fiecare lună
- Şcoala nu se face pentru bani! - Nu vreau ca în mintea copiilor să fie că ei învaţă pentru notă, pentru a lua o bursă. Vreau să vadă școala ca o cale spre succesul social, dar nu de a învăța pentru o notă care să-i aducă niște bani
Cum s-a ajuns aici
- Vom implementa aceste măsuri pentru că ţara este în situaţie de criză.
- Nu modificăm salariile
- Peste 5 ani cel târziu să nu mai amânăm angajamentele - 1% din PIB pentru cercetare şi 15% pentru Educaţie.
- Educaţia este aici pentru că bugetul nostru este printre cele mai mari bugete dintre cele mai mari bugete ale Guvernului
- Am beneficiat de o creştere a resurselor şi o infuzie financiară foarte mare. Atunci când ghidezi infuzia nu spre lumină, ci spre umbre, ajungi să amplifici anomaliile din sistem
- Câteva anomalii: În ultimii ani, deşi nr de copii a scăzut, nr de norme didactice au crescut. De ce? Am fragmentat clasele cu număr maxim de copii în clasă. Am fragmentat şcolile cu personalitate juridică. Am acceptat dregrevări de normă însoţite de plata cu ora
- Aceste anomalii ne duc în situaţie problematică financiar
- Bugetul pentru burse a crescut semnificativ în ultimii ani
- Am generat un fond pentru burse care depăşeşte finanţarea pentru tot sistemul de cercetare-inovare din ţară
- Am creat un sistem de burse care nu se vede în performanţă, măcar gradul de participare la Bac şi Evaluare naţională să crească
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare:
- Pentru greșelile guvernanților plătesc tot cetățenii, nu statul. - Pachetul se axează preponderent pe venituri. Măsurile necesare pentru a genera o economie semnificativă nu puteau fi adoptate într-un timp atât de scurt. O reorganizare făcută ca la carte poate dura peste 120 de zile. Aceste inițiative continuă și vom compensa aceste inițiative diminuând cheltuielile. Nu sunt măsuri targetate pe evaziune, pentru că sunt în lucru.
- A cerut Comisia noile cote TVA sau agenţiile de rating? - Reprezentanţii de la agenţiile de rating încep analiza după 15 iulie. Sunt foarte optimist că, odată cu validarea Ecofin, ne vom menţine ratingul Fitch. Negocierile cu Comisia Europeană s-au purtat multe luni înainte. Opțiunile Comisiei trimise au fost foarte clare și priveau impactul bugetar, ponderea în PIB pentru fiecare măsură. În discuţiile iniţiate de mine, am constatat că aceste cote de TVA sunt varianta acceptată. Comisia consideră creşterea TVA la 21% ca o măsură credibilă, având în vedere deficitul de încredere pe care l-am creat de ani de zile
- Întrebare despre impozitul progresiv - Cota a funcționat, nu ar trebui să schimbăm lucruri care funcționează și care ne-au adus predictibilitate fiscală și investiții. Trebuie să menținem acest avantaj competitiv. Nu cred că această măsură este oportună. Tehnic vorbind, impozitarea progresivă nu o puteam aplica. Necesită un an - un an şi jumătate de pregătire pentru ANAF. Nici să vrem şi nu puteam să o aplicăm. Dar eu nu sunt de acord cu ea și vreau să păstrăm cota unică.
Impactul bugetar al pachetului fiscal
- Acest pachet are un impact pe venituri de aprox 9-9,5 miliarde. Pe cheltuieli e 1,2 miliarde. În total, impactul e de 10,75 miliarde de lei pentru 2025
- Impactul pe 2026 este de 35 mld lei pe venituri și 57 mld pe cheltuieli. 18 mld sunt legate de înghețarea salariilor și pensiilor
- Acest pachet a fost negociat cu Comisia, avem semnale pozitive. Dacă e adoptat până la Ecofin (8 iulie), evaluarea va fi pozitivă
- Intrăm pe un nou drum, în care lucrăm la fundație să fie solidă, pentru a construi o economie orientată spre investiții, predictibilă
- Am introdus două chestiuni care țin de responsabilitate fiscală: Premierul va prezenta un raport asupra stării economiei în Parlament. Același lucru îl va face ministrul de Finanțe
- Nu mai trebuie să propunem bugete în Parlament, fără analiza situației economice
- Avem în zona de venituri pe reașezarea cotelor de venituri un plus de 6 mld
- Avem creșteri de 1 mld la accize în acest an
- Prin așezarea plafonului pentru CASS vom obține 1,378 mld în acest an și peste 4 mld în 2026
- Mărim impozitul suplimentar pentru sistemul bancar de la 2 la 4% în acest an, un impozit temporar, care va avea un impact de circa 400 mil în acest an și 1,8 mld în 2026
- Creștem taxele de autorizare și taxele conexe pe jocuri de noroc. La autorizare cu 30%, un cuantum foarte important. Pentru jucătorii care au câștiguri până în 10.000 de lei li se va reține 10%.
Date relevante pentru a răspunde la întrebarea de ce am ajuns aici:
- Evoluția cheltuielilor din bugetul general consolidat în 2021 era de 459 miliarde, iar azi sunt 831 de miliarde
- Deficitul pe cash, în 2021 era 79 miliarde, în 2025 a ajuns 176 miliarde de lei
- Cheltuieli cu pensiile 2021 – 110 mld, azi sunt 190 de mld
- Evoluția numărului de posturi ocupate la stat: în 2021- 1.262.000, azi 1.305.000 de persoane
- Datoria publică era de 576 mld în 2021, azi prognozăm că va depăși 1.100 mld
- Atât timp cât suntem în deficit excesiv, capacitatea noastră de negociere la Bruxelles, la Ecofin, este mult redusă
- Această ştampilă de buget excesiv înseamnă neseriozitate
- Prin acest pachet fiscal evităm trei riscuri: 1. riscul de suspendare al fondurilor UE (coeziune şi PNRR), dată fiind procedura lansată de Comisie pentru că nu am luat măsuri corective. Paşii următori ar fi fost ca procedura să meargă mai departe, care ar fi însemnat penalizări pe fonduri europene; 2. Prezervăm calificativul de investiţii. Ultima oară când am intrat în incapacitate de plată. În primul rând, o devalorizare mare a leului, care afectează toată populaţia; 3. Deschidem drumul negocierii împrumuturilor din PNRR care ar fi fost blocate dacă acest pachet nu ar fi fost adoptat
- Vă dau un exemplu: Simplul fapt că azi am publica pachetul a influențat licitațiile care erau în curs.
- Dacă am fi pierdut calificativul de investiții, ne-am fi diminuat libertatea de decizie economică și capacitatea de a ne împrumuta pe piețe
Tanczos Barna, vicepremier:
- Creșterea accelerată a datoriei publice și deficitul bugetar trebuie corectate în viitorul imediat
- Primele 6 luni ale anului au fost marcate de provocări majore - războiul comercial SUA-UE, scăderile economice în principalele economii europene
- Deficitul bugetar e nesustenabil fără măsuri de redresare
- Suntem presaţi de timp pentru că am avut o perioadă cu multe alegeri
- Atât UE, cât şi agenţiile de rating au spus că primele variante prezentate nu sunt suficiente astfel încât am elaborat acest pachet
Măsurile fiscale anunţate de Bolojan
Guvernul a decis în şedinţa de luni limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar.
Ulterior, miercuri seara, premierul a anunțat un amplu pachet de măsuri fiscale care va intra în vigoare de la 1 august, vizând reducerea deficitului bugetar.
Printre cele mai importante decizii se numără reașezarea TVA pe două cote – 11% și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției la sănătate pentru pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei.
Pensiile și salariile de la stat rămân plafonate şi în 2026, iar norma didactică va fi crescută cu două ore pe săptămână. Va exista şi o reaşezare a sistemului de burse: vor exista doar burse sociale şi de merit (mult mai puţine ca acum), însă criteriile de acordare nu au fost încă prezentate.
Un al doilea val de reforme va fi gata mai spre finalul lunii iulie, vizând pensiile speciale, companiile de stat, instituțiile autofinanțate și reforma administrației locale, mai anunţase ieri Bolojan.