Guvernul Bolojan a adoptat primele tăieri de la bugetari, în ciuda amenințărilor cu greva generală

Guvernul Bolojan a adoptat primele tăieri de la bugetari, în ciuda amenințărilor cu greva generală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat în ședința de luni o parte din măsurile de reducere a cheltuielilor.

  • limitarea sporurilor pentru bugetari;
  • reducerea concediului de odihnă;
  • renunțarea la noile structuri antifraudă județene planificate pentru 2025.

“Cele două ordonanțe au fost aprobate. Nu este un secret, nu vă ascund eu acest lucru“, a declarat Dragoș Pîslaru, ministrul Fondurilor Europene, la finalul ședinței, dar nu a oferit alte detalii.

Astfel, guvernul a decis limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.

De asemenea, o altă măsură prevăzută de acest proiect de OUG este reducerea numărului zilelor de concediu la 3-5 zile lucrătoare.

Până acum, salariaţii primeau pentru condiţii vătămătoare de muncă un spor de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de persoanl plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar. De asemenea, concediul suplimentar pentru muncă în condiţii grele era între 3 si 10 zile lucrătoare.

Măsurile intră în vigoare de mâine, 1 iulie 2025, și sunt valabile până la 31 decembrie 2026.

„Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la data de 31 decembrie 2026″, a precizat Guvernul, într-un comunicat de presă.

Patronatele au avizat favorabil, luni, în şedinţa CES, proiectul de OUG privind personalul plătit din fonduri publice, sindicatele au votat nefavorabil, iar reprezentanţii societăţii civile au votat favorabil cu observaţii.

Impactul bugetar al plafonării acestui spor este de aproape 1,35 miliarde de lei.

Guvernul a discutat vineri, în primă lectură, acest proiect de OUG.

Ordonanța referitoare la ANAF

Al treilea proiect aprobat azi de Guvern vizează anularea operaționalizării structurilor antifraudă teritoriale din cadrul ANAF. Acesta prevede abrogarea articolului 3 alineatul (2) din OUG 74/2013.

Articolul prevede că, în cadrul direcţiilor regionale antifraudă fiscală, funcţionează structuri teritoriale judeţene cu sediul în judeţele din aria de activitate a acestora, astfel cum sunt stabilite prin hotărârea Guvernului de organizare şi funcţionare a ANAF, iar operaţionalizarea structurilor antifraudă teritoriale judeţene are loc începând cu data de 1 iulie 2025.

Măsurile sunt criticate de cele cinci mari confederații sindicale, care acuză lipsa unei consultări reale și cer o întâlnire de urgență cu premierul Ilie Bolojan. În lipsa unui dialog, sindicaliștii amenință cu grevă generală.

Proteste spontane au avut loc deja în mai multe județe, unde angajați ai Ministerului Finanțelor, ANAF și Caselor de Pensii și-au exprimat nemulțumirea față de tăierile salariale, care, spun ei, le-ar reduce veniturile cu aproximativ 700 de lei lunar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇