Reuniunea NATO de la Haga, o petrecere în cinstea lui Trump pentru salvarea alianței

Elita politică europeană a trecut un examen dificil, reușind, printr-un complicat balet diplomatic, să păstreze unitatea celei mai mari structuri militare din lume, să reconfirme angajamentul din tratat pentru apărarea comună și să relanseze industria de apărare pe bătrânul continent.
Reuniunea NATO de la Haga, o petrecere în cinstea lui Trump pentru salvarea alianței
În timpul reuniunii NATO de la Haga, Nicușor Dan, noul președinte al României, a făcut cunoștință cu Donald Trump - Foto: Presidency.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump s-a îndrăgostit de NATO. Ca mai toți copiii crescuți în familii bogate, președintelui american îi plac petrecerile, iar Mark Rutte, secretarul general al NATO, a organizat una în cinstea lui. 

A fost maiestuoasă, cu liderul american în centrul atenției, în timp ce elita politică europeană l-a înconjurat admirativ, lăudându-l pentru operațiunea militară împotriva Iranului și pentru rapida încheiere a conflictului din Orientul Apropiat.

“Felicitări și mulțumiri pentru acțiunea dvs decisivă în Iran, a fost cu adevărat extraordinară și ceva ce nimeni altcineva nu a îndrăznit să facă. Ne face pe toți să ne simțim mai în siguranță”, i-a scris Mark Rutte, secretarul general al NATO, președintelui american cu puțin timp înainte ca acesta să se deplaseze la reuniunea alianței nord-atlantice de la Haga.

Cu ocazia summit-ului se va înregistra “o nouă mare reușită… Nu a fost ușor, dar i-am făcut pe toți să semneze pentru 5 la sută!”, a punctat fostul prim-ministru olandez, imitând stilul de adresare a lui Trump.

“Donald, ne-ai condus spre un moment cu adevărat, cu adevărat important pentru America, Europa și întreaga lume. Vei realiza ceva ce niciun președinte american nu a reușit de zeci de ani.

Europa va plăti în stil mare, așa cum trebuie, iar victoria va fi a ta. Călătorie plăcută și ne vedem la cina Majestății Sale!”, a mai scris Rutte, punând serios umărul la crearea unui cult al personalității lui Donald Trump.

NATO Heads of State and Government Summit
LAUDE PENTRU TRUMP. Mark Rutte, secretarul general al NATO, a fost criticat pentru mesajul-odă adresat lui Donald Trump, dar acesta și-a atins scopul, salvând unitatea și planurile alianței - Foto: Hepta.ro

Rusia, o amenințare și pentru Trump

Mesajul șefului NATO a fost criticat puternic pe rețelele sociale, dar și-a atins scopul, reuniunea a fost un succes, deși în urmă cu o lună, mai mulți comentatori o descriau ca pe un eveniment la care poate apărea o fractură serioasă în interiorul celei mai mari alianțe militare din lume.

“Suntem cu ei până la capăt”, a declarat Donald Trump, susținând importanța articolului 5 din tratatul alianței, cel al apărării colective.

Cu o zi înainte, în avion, în timpul călătoriei, președintele american a sugerat că se vor bucura de protecția militară a SUA doar țările care ajung la o alocare de 5% din PIB pentru apărare.

...s-a reafirmat unitatea transatlantică, deci implicit o continuare a prezenţei americane în Europa. Apoi, punctul cel mai discutat în săptămânile dinainte şi lunile dinainte acestui summit, creşterea contribuţiei financiare, cheltuielile militare ale fiecăruia dintre aliaţi şi s-a agreat această ţintă de 5% din PIB până în 2035. Al treilea punct, aceşti bani trebuie transformaţi în capabilităţi militare şi un angajament al statelor membre de a colabora pentru asta. Şi ultimul lucru, evident, ...pericolul reprezentat de Rusia şi reconfirmarea sprijinului pentru Ucraina...

Nicușor Dan, președintele României

Deși a existat o opoziție din partea Spaniei, până la urmă, toate statele membre au semnat o declarație comună, angajându-se că vor crește nivelul de finanțare până la suma convenită în următorul deceniu.

Spre deosebire de primul mandat al lui Donald Trump, atunci când liderii politici de pe continent s-au arătat șocați de lipsa de formalism a președintelui american, de duritatea și subiectivismul său, acum au fost pregătiți. 

E adevărat că s-a schimbat ceva fundamental între timp. Pe teritoriul Europei, de aproape trei ani și jumătate, se desfășoară un sângeros război, iar amenințarea militară a Rusiei a devenit una existențială pentru pacea continentală.

NATO Summit in The Hague - Netherlands
OPTIMISM. Mark Rutte și Donald Trump, la fotografia de grup al liderilor statelor membre NATO, flancați de președintele Macron și de prim-ministrul Starmer - Foto: Hepta.ro

Donald Trump nu și-a ascuns niciodată admirația pentru liderii autoritari și dictatori, fiind bănuit că le invidiază, cumva, puterile nelimitate, dar conflictul militar din Ucraina l-a descumpănit, văzându-l ca pe o amenințare care-i poate compromite întregul mandat.

Coșmarul vine de la Casa Albă

Președintele american a revenit la Casa Albă, declanșând prin interpușii săi Vance și Elon Musk un scandal cu Europa. El însuși a creat tensiuni diplomatice greu de înțeles cu Canada, aliatul cu care SUA aveau cel mai mare schimb comercial.

Dar s-a întâmplat ceva surprinzător, nimeni n-a cedat. Danemarca l-a anunțat pe liderul american că Groenlanda nu e de vânzare. Marea Britanie, Franța și Germania au creat o alianță militară care a decis să ajute în continuare Ucraina, indiferent de poziția SUA. Canada a reacționat la creșterea de tarife, refuzând să accepte termenii propuși de Casa Albă, iar China a profitat de dezordinea generată de deciziile ciudate ale președintelui american.

În primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat, nimic nu i-a ieșit lui Trump, popularitatea lui scăzând vertiginos.

Strategia de pace în Ucraina, una la care s-a tot referit în campania electorală, s-a dovedit, de asemenea, un mare eșec, Putin profitând de nerăbdarea liderului american de a obține o încetare a focului pentru a câștiga timp, în speranța că susținerea populară pentru Volodimir Zelenski se va prăbuși în Ucraina din cauza prelungirii războiului.

O oportunitate pentru Trump

Totul s-a schimbat la jumătatea lunii iunie, atunci când Israelul a atacat Iranul pentru a stopa procesul de realizare a armelor nucleare.

Preluarea rapidă a controlului spațiului aerian al Iranului de către forțele militare aflate sub autoritatea prim-ministrului Benjamin Netanyahu a fost o surpriză pentru întreaga lume.

Profitând de această superioritate, premierul israelian a cerut ajutorul președintelui american pentru a lovi instalațiile nucleare iraniene construite la mare adâncime. 

Doar armata SUA deține proiectile speciale anti-buncăr și bombardiere strategice care pot executa o astfel de misiune.

Donald Trump, în contextul unui Iran slăbit de atacul Israelului, a văzut o oportunitate și a decis implicarea militară a SUA, obținând o victorie strategică prin reușita operațiunii Midnight Hammer.

Deși sunt controverse în ce privește pagubele produse instalațiilor nucleare ale Iranului de bombardamentul american, dar și de cel israelian, experții neavând încă suficiente informații, faptul că Donald Trump, după încheierea misiunii militare a SUA, a obținut o încetare a focului în zonă reprezintă un succes cel puțin diplomatic, care nu poate fi contestat.

Recunoașterea lui de către aliați, dar și faptul că președintele american a realizat că n-ar fi reușit o astfel de performanță fără sprijinul european au transformat summit-ul NATO de la Haga într-o petrecere dedicată lui Trump, dar și într-un succes al alianței.

Balet diplomatic la Haga

Astfel s-a ajuns ca liderul american să se întâlnească și cu Volodimir Zelenski, deși un astfel de moment era nesigur la începutul reuniunii.

“Trump s-a întâlnit cu Zelenski. Întâlnirea a durat aproximativ 50 de minute fără participarea presei. Președintele Ucrainei a declarat că au discutat despre modalitățile de a ajunge la un armistițiu și la o pace adevărată, precum și despre modalitățile de a proteja populația din Ucraina. El și-a exprimat aprecierea pentru atenția acordată și pentru disponibilitatea de a contribui la apropierea păcii”, se arată într-o declarație oficială a părții ucrainene, după încheierea întâlnirii.

NATO summit in The Hague
STRATEGIE. Deși s-a vorbit mult de Ucraina la reuniunea NATO de la Haga, Volodimir Zelenski a încercat să rămână în planul doi, oferindu-i întreaga scenă președintelui american - Foto: Hepta.ro

Poziția ambiguă a administrației SUA față de agresiunea Rusiei continuă, Marco Rubio, secretarul Departamentului de Stat, anunțând că nu vor fi impuse noi sancțiuni în speranța ca negocierile pentru obținerea unui armistițiu să continue.

Reuniunea NATO de la Haga a fost în succes, raportat la posibila catastrofă anunțată în urmă cu săptămâni de comportamentului ostil al lui Donald Trump față de partenerii europeni. Astfel, printr-un complicat balet diplomatic pus în scenă de Mark Rutte, solidaritatea din interiorul alianței a fost salvată, statele membre câștigând timp pentru relansarea industriei de apărare și continuarea sprijinului pentru Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇