Un proiect de lege analizat de Profit.ro propune reglementarea mecanismelor prin care românii își vor putea încasa pensiile private din Pilonul II (pensii private obligatorii, administrate privat) și Pilonul III (pensii private facultative, administrate privat).
Variantele de plată prevăzute în proiect sunt:
- Pensia viageră – plătită pe tot parcursul vieții beneficiarului. Poate include și o componentă pentru supraviețuitor (soț/soție), în cazul decesului titularului.
- Retragerea programată – pensia se plătește pentru o perioadă limitată, până la epuizarea activului acumulat.
- Sumă forfetară (lump sum) – posibilitatea de a retrage o parte din bani (până la 25% din total) sau întreaga sumă, dacă valoarea totală este sub un prag minim stabilit.
Condiții pentru a obține pensie privată
Pentru ca un beneficiar să poată accesa o pensie privată (nu doar o retragere forfetară), activul acumulat trebuie să fie de cel puțin 15.372 lei, echivalentul a 12 indemnizații sociale minime (fiecare în valoare de 1.281 lei).
Noutăți privind organizarea și plata
- Pensia va fi plătită prin intermediul unor fonduri speciale, denumite fonduri de plată a pensiilor private.
- Aceste fonduri vor fi administrate de furnizori de pensii private, autorizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Furnizorii pot fi:
- administratori ai fondurilor de pensii private,
- societăți de asigurări de viață,
- societăți de administrare a investițiilor,
- sau societăți nou înființate special pentru plata pensiilor, organizate ca societăți pe acțiuni, conform Legii nr. 31/1990.
Proiectul a fost elaborat ținând cont de bunele practici internaționale, în special din state cu sisteme similare, precum Bulgaria. Acesta stabilește inclusiv criteriile de autorizare și regulile de funcționare pentru toate entitățile implicate în plata pensiilor private.