Ziua 1204 Dronele au făcut prăpăd în Harkov. Atac înainte de vizita lui Nicușor Dan. Sigla Renault, simbol nazist

<span style="color:#990000;">Ziua 1204</span> Dronele au făcut prăpăd în Harkov. Atac înainte de vizita lui Nicușor Dan. Sigla Renault, simbol nazist
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1204 de război, orașul Harkov a fost ținta unui atac nocturn cu drone care a durat doar zece minute, dar a provocat victime și distrugeri importante. Trei oameni au murit, iar 64 de persoane, printre care și copii, au fost răniți. Mai multe locuințe dintr-un bloc au fost incendiate, iar numeroase clădiri și mașini avariate.

Pe fondul intensificării atacurilor Rusiei, autoritățile au emis ordin de evacuare în șapte localități din regiunea Harkov, aproape 200 de copii urmând a fi trimiși în locuri sigure.

A fost o noapte agitată și în orașul port Odesa, din sudul țării, unde Nicușor Dan participă la Summit-ul Ucraina – Europa de Sud-Est.

Dronele rusești au lovit mai multe case, vehicule și ambarcațiuni, provocând incendii.

Rusia a lansat în cursul nopții peste 80 de drone și o rachetă balistică.

În replică, Ucraina a atacat cu drone, pentru a patra oară, o fabrică din regiunea rusă Tambov, una dintre cele mai mari fabrici de praf de pușcă din Rusia.

Tot în Rusia, un membru al Dumei de Stat a înaintat o moțiune pentru a declara sigla Renault drept simbol fascist. Totodată, Moscova avertizează că o eventuală livrare de rachete germane Taurus către armata ucraineană ar presupune, din punctul de vedere al Rusiei, o implicare directă a Germaniei în conflictul din Ucraina.

Iar şeful delegației ruse la discuțiile de pace cu Kievul, Vladimir Medinski, a avertizat că, dacă Ucraina nu acceptă condițiile Rusiei, va pierde și mai mult teritoriu. El a comparat războiul cu o luptă între un frate mai mare și unul mai mic. Riposta Kievului a venit imediat.

Situația pe front

  • Dronele au făcut prăpăd în Harkov - Un atac cu drone care a durat nouă minute asupra celui de-al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, a ucis în timpul nopţii trei persoane şi a rănit 64, între care cinci copii. Atacurile au provocat incendii în 15 locuinţe dintr-un bloc cu cinci etaje, dar şi alte pagube în oraşul aflat aproape de graniţa cu Rusia, a afirmat primarul din Harkov, Igor Terehov. ”Sunt lovite direct clădiri cu mai multe etaje, locuinţe private, locuri de joacă, întreprinderi şi transportul public. Apartamente ard, acoperişuri sunt distruse, maşini sunt arse, ferestre sunt sparte”, a afirmat Terehov. Nouă răniţi, între care o fetiţă de doi ani şi un băiat de 15 ani, au fost spitalizaţi, transmite guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov. El a adăugat că atacurile au lovit şi un depou pentru troleibuze din oraş şi mai multe clădiri rezidenţiale. Autoritățile au emis ordin de evacuare în șapte localități din regiune pe fondul intensificării atacurilor Rusiei, iar 181 de copii vor fi duși în locuri sigure, relatează Ukrainska Pravda.
  • Atac și în Odesa - Mai multe case de vară, vehicule și ambarcațiuni au fost avariate, noaptea trecută, în urma atacurilor rusești asupra regiunii Odesa, a anunțat dimineață Serviciul pentru Situații de Urgență al Ucrainei. Nu s-au înregistrat victime. Amintim că preşedintele Nicuşor Dan participă azi, în Odesa, la Summit-ul Ucraina – Europa de Sud-Est. Detalii AICI.

Publicată de ДСНС України pe Marţi, 10 iunie 2025
  • Mașină lovită de dronă - Doi oameni au fost răniți, dimineață, într-un atac cu dronă asupra unei mașini, în localitatea Malokaterînivka, din regiunea Zaporojie, a anunțat Ivan Fedorov, șeful administrației militare regionale. Autovehiculul a fost avariat, iar răniții au primit îngrijiri medicale, a precizat oficialul citat de Ukrainska Pravda.
  • Drone doborâte - Rusia a lansat în cursul nopții 85 de drone și o rachetă balistică Iskander-M. Apărarea aeriană a interceptat 49 de ținte în regiunile Harkov, Donețk și Odesa, dar s-au înregistrat lovituri în 14 locuri, au transmis dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei, fără a preciza dacă racheta a fost interceptată.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Explozii la o fabrică de praf de pușcă - Un incendiu puternic a izbucnit la o fabrică de praf de pușcă din orașul Kotovsk, în regiunea Tambov din Rusia, conform unor surse de presă rusești. Localnicii au auzit mai multe explozii în timpul unui atac cu drone ucrainene asupra regiunii. Înregistrările video postate pe rețelele de socializare arată un incendiu de amploare în vecinătatea centralei. Nu au fost disponibile imediat informații cu privire la amploarea pagubelor. Guvernatorul regional, Maxim Egorov, a declarat că incendiul a fost stins de pompieri, dar nu a precizat locul în care a izbucnit. Fabrica de praf de pușcă a mai fost vizată de un atac ucrainean, în iulie 2024, când a fost lovită de o dronă, a declarat o sursă din serviciile de informații militare pentru Kiev Independent. Fabrica a mai fost atacată și în ianuarie 2024 și noiembrie 2023. E una dintre cele mai mari unități industriale din Rusia care produce muniție pentru armată, inclusiv praf de pușcă pentru cartușe de arme ușoare. Producția sa a crescut cu o treime de la începutul războiului.
  • Sigla Renault, simbol fascist - Rusia vrea să declare sigla Renault simbol fascist, la două zile după ce s-a anunțat că producătorul francez ia în considerare un parteneriat cu o companie de apărare pentru a produce drone în Ucraina, relatează Kyiv Post. Un membru al Dumei de Stat a înaintat o moțiune pentru a declara sigla companiei drept simbol fascist. Mihail Șeremet, deputat din Crimeea anexată și membru al Comitetului de Securitate al Rusiei, a cerut ca sigla Renault să fie declarată simbol fascist, deoarece conducerea companiei „nu poate să nu știe că Forțele Armate Ucrainene își folosesc în mod deliberat dronele pentru a ataca ținte civile și a ucide civili în regiunile ruse”. Potrivit Nexta, dacă proiectul de lege va fi adoptat, proprietarii de mașini Renault s-ar putea confrunta cu amenzi sau cu confiscarea vehiculelor pentru afișarea simbolului interzis, iar toate mașinile Renault ar putea fi interzise în circulație în Rusia. Renault s-a retras oficial din Rusia în mai 2022, anunțând vânzarea participației sale la compania AvtoVAZ către o entitate deținută de Rusia pentru suma simbolică de o rublă, păstrând în același timp opțiunea de a răscumpăra participația în termen de șase ani.

Alte informații relevante

  • Rusia avertizează Germania - Președintele camerei inferioare a parlamentului rus (Duma de Stat), Viaceslav Volodin, i-a transmis omoloagei sale germane, președinta Bundestagului, Julia Klockner, o scrisoare în care avertizează că o eventuală livrare de rachete germane Taurus către armata ucraineană ar presupune, din punctul de vedere al Rusiei, o implicare directă a Germaniei în conflictul din Ucraina. "Astăzi, guvernul german examinează în mod serios transferul unor rachete de croazieră sofisticate Taurus către Kiev, deși este conștient că regimul de la Kiev nu dispune de competențele necesare pentru a le utiliza", așadar, acestea pot fi operate numai de specialiști germani, afirmă Volodin în scrisoarea publicată pe site-ul Dumei. "De fapt, acest lucru îl vor face specialiștii Bundeswehr-ului. Cu alte cuvinte, rachetele germane vor ataca Rusia și acest lucru va fi făcut de ofițeri germani", a subliniat el. Guvernul Merz împinge în acest mod poporul german într-un "alt conflict armat cu Rusia". Are guvernul de la Berlin vreun "mandat din partea poporului german pentru asta?", întreabă președintele Dumei.
  • Moscova amenință Ucraina că va pierde mai mult teritoriu - Șeful delegației ruse la discuțiile de pace, Vladimir Medinski, a avertizat - într-un interviu pentru Wall Street Journal -, că, dacă Ucraina nu acceptă condițiile Rusiei pentru încetarea războiului, Kievul va pierde și mai mult teritoriu. "Cu Rusia este imposibil să duci un război lung", a afirmat Medinski, consilier al președintelui rus Vladimir Putin, evocând războiul de 21 de ani al Rusiei cu Suedia din secolul al XVIII-lea ca dovadă că țara sa învinge în lupte prelungite. "Vrem pace. Dar dacă Ucraina continuă să fie condusă de interesele naționale ale altora, atunci vom fi pur și simplu forțați să răspundem", a declarat Medinski, care a comparat războiul din Ucraina cu un conflict între un frate mai mare și unul mai mic. Kievul nu ar mai trebui să se uite spre Occident, ci să accepte oferta Moscovei. În afară de cedarea celor patru regiuni ucrainene anexate (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) plus Crimeea, Moscova cere Ucrainei să renunțe la aderarea la NATO, să accepte o limitare a forțelor sale armate și să pună capăt mobilizării.
  • Rusia este Cain - Ministerul ucrainean de Externe a reacționat deja la declarația lui Medinski despre conflictul "dintre frați". Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Gheorghi Tihii, a spus că, dacă Federația Rusă este un "frate", atunci e doar Cain, care "ține deja piatra în mână".
  • Mesajul Rusiei, pe pielea unui prizonier ucrainean - O fotografie a corpului unui soldat ucrainean, pe care erau imprimate cuvintele „Glorie Rusiei” în timp ce se afla în captivitate, este autentică, a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (DIU). Militarul din imagine a fost adus în țară într-un schimb de prizonieri, a explicat oficialul citat de Ukrainska Pravda. „În timp ce îl examina la un centru de reabilitare pentru soldați, un doctor, copleșit de ceea ce a văzut, a făcut fotografia și a postat-o ​​online. Aceasta este o dovadă a ceea ce îndură apărătorii noștri în captivitate. Imaginea vorbește de la sine. Și este imperativ ca nu doar ucrainenii să o vadă – ei știu foarte bine ce sunt rușii – ci întreaga lume”, a spus Iusov.
  • Mii de trupuri ale soldaților uciși, aduse în Ucraina - Kievul a anunțat miercuri că a recuperat 1.212 trupuri de soldați uciși pe front, una dintre cele mai importante operațiuni de acest gen după declanșarea invaziei. Kievul nu a spus dacă și Rusia a recuperat trupuri ale militarilor săi uciși. Cartierul general a dat publicității imagini cu camioane frigorifice parcate, precum și persoane în salopete albe cu embleme ale Crucii Roșii internaționale mergând pe lângă vehicule. "Anchetatorii" și medicii legiști "vor stabili în cel mai scurt termen identitatea defuncților", a adăugat Cartierul General. Acești soldați au fost uciși în regiunile ucrainene Harkov (nord-est), Lugansk și Donețk (est), Zaporojie și Herson (sud), precum și în regiunea rusă Kursk.
  • Negocieri între Rusia și SUA la Moscova - Negocierile dintre Statele Unite și Rusia privind rezolvarea problemelor din relațiile lor bilaterale se vor muta de la Istanbul la Moscova, declară noul ambasador al Rusiei la Washington. „Restabilirea relațiilor ruso-americane este încă departe”, a declarat ambasadorul Alexander Darchiev, adăugând că apropierea de Moscova a fost încetinită de așa-zisul „deep state” american și de „șoimii antirusești” din Congres. „Pot confirma că următoarele negocieri ale delegațiilor vor avea loc în viitorul foarte apropiat la Moscova”, a declarat Darchiev. Kremlinul a anunțat însă azi că este ”puţin probabil” să existe ”rezultate rapide” ale negocierilor. ”Sunt multe obstacole în relaţiile bilaterale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Această ”muncă grea va continua”, a subliniat el.
  • Avion rusesc în spațiul aerian al Finlandei - Un avion militar rusesc e suspectat că a încălcat marți spațiul aerian al Finlandei, a anunțat Ministerul Apărării. „Ancheta privind încălcarea spațiului aerian a fost lansată imediat”, a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen. Poliția de frontieră finlandeză investighează și va oferi mai multe informații pe măsură ce ancheta continuă. Presupusa încălcare a avut loc în apropierea orașului Porvoo, situat la aproximativ 50 km est de Helsinki. Orașul se află în extremitatea sudică a țării, de-a lungul Golfului Finlandei. Rusia organizează în mod regulat provocări pe flancul estic al NATO, care include Polonia, Finlanda și țările baltice. Pe 22 mai, două avioane rusești au încălcat spațiul aerian finlandez, în timp ce cu o zi înainte avioane de vânătoare poloneze au interceptat un bombardier rusesc Su-24 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice.
  • Polonez arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei - Autoritățile poloneze au anunțat, miercuri, că au arestat și inculpat un cetățean polonez sub acuzația de spionaj în favoarea serviciilor de informații ruse. Potrivit unui comunicat emis de Procuratura de Stat, suspectul a cules și transmis informații privind funcționarea unor obiective strategice pentru apărarea națională. Serviciile de Informații poloneze l-au reținut la 4 iunie. Anchetatorii susțin că motivația suspectului a fost ideologică, fiind ghidat de convingeri pro-ruse. Acesta riscă o pedeapsă între opt ani și închisoare pe viață.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇