Isărescu: FMI nu are ce căuta acum în România. Nu tai salarii și nu dai afară peste noapte. Astea sunt povești!

Isărescu: FMI nu are ce căuta acum în România. Nu tai salarii și nu dai afară peste noapte. Astea sunt povești!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, susține că România nu are nevoie de un acord cu Fondul Monetar Internațional, întrucât nu se confruntă cu o criză valutară, iar rezervele vor fi completate din fondurile europene.

„Nu, FMI nu are ce să facă în România. O să vină bineînţeles la consultări. FMI îţi asigură lichiditatea în valută în momentul în care e o criză valutară. Noi n-avem. Chiar dacă ne-a mai scăzut rezerva, o să crească cu intrările de fonduri europene, probabil că Guvernul se va împrumuta din nou”, a declarat Isărescu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

El a explicat că există deja variante discutate pentru reducerea sustenabilă a deficitului bugetar, agreate inclusiv cu Comisia Europeană.

„El (FMI- n.red.) este foarte bun, inclusiv pentru faptul că împreună cu Banca Mondială, dar nu împreună în sens că au făcut un singur aport, au prezentat două, trei variante de pachet fiscal pentru reducere treptată şi sustenabilă a deficitului. Aceste variante s-au discutat şi cu Comisia Europeană şi s-a ajuns la această variantă de reducere sustenabilă cu mai puţin de un procent pe an a deficitului public în următorii 5-7 ani. Ele se cunosc.”

Totuși, guvernatorul atrage atenția că lipsește o dezbatere serioasă pe tema aplicării acestor măsuri. „În spaţiul public, din păcate, se discută multe lucruri. N-am auzit o discuţie serioasă şi avem nevoie de discuţii serioase, de seriozitate în momentul actual, o discuţie serioasă despre cum va fi făcută această corecţie treptată. Cu ce măsuri? Aşa că nu pot să fac eu niciun comentariu până când nu va spune noul guvern care este pachetul pe care îl va adopta.”

Tema este grea

Isărescu insistă că maniera în care se va face corecția fiscală contează enorm.

„Sunt câteva variante pe masă, iar Consiliul Fiscal a ieşit în repetate rânduri alături de Banca Naţională spunând cât de importantă este maniera în care se va face această corecţie fiscală, să fie treptată pentru că o corecţie lăsată la îndemâna pieţei, aţi văzut ce se întâmplă.

Pieţele sunt nemiloase. Pleacă capitalul, deci nu mai ai bani să-ţi faci finanţarea. Şi, de regulă, ce spun acum nu este decât o regulă pe plan internaţional, nu ai de unde să tai foarte rapid, cel mult de la investiţii. Nu se pot tăia salarii, nu poţi să dai oameni afară rapid. Astea sunt poveşti.”

Guvernatorul BNR a subliniat și că reducerea cheltuielilor publice nu este lipsită de efecte economice și sociale: „Şi nu uitaţi, reducerea cheltuielilor este recesionistă, nu este fără efecte. Adică hai să reducem cheltuielile şi, în plus, nu trebuie să uităm că multe dintre cheltuielile esenţiale ale statului român, sănătatea, educaţia, sunt subfinanţate de ani de zile. Nu sunt suprafinanţate. Eficienţa este bună, eficientizarea cheltuielilor. Mai avem şi cheltuielile militare care cu greu vor scădea. Tema este grea.”

„Nu suntem decât lângă Guvern din punct de vedere, să spunem aşa, al experienţei pe care o avem şi datorită legăturilor pe care le avem atât cu instituţiile financiare internaţionale, cât şi cu Comisia Europeană. Esenţial, şi ăsta e punctul nostru de vedere, pe termen scurt este să păstrăm credibilitatea politicilor pentru a avea finanţarea necesară în condiţii de deficit major”, a mai spus Isărescu.

"Ba că se prăbuşeşte, nu se prăbuşeşte nimic"

Acesta a criticat și tonul exagerat în care se discută economia în spațiul public: „Eu nu am prea văzut discuţiile din spaţiul public vorbind prea mult despre economie decât în termeni din aceştia, hai să spun, excesivi. Ba că se prăbuşeşte, nu se prăbuşeşte nimic. Instituţiile funcţionează.

O singură problemă în ţara aceasta este greu de făcut, pentru că am văzut că nimeni nu vrea să plătească pentru reducerea deficitului.”

El a încheiat subliniind că distribuirea echitabilă a costurilor ajustării bugetare este o decizie politică: „Deci distribuţia costurilor acestei ajustări este problema esenţială. Şi asta este o chestiune politică. Deci politicienii vor stabili acea formulă de a distribui treptat, sustenabil, reducerea cheltuielilor sau creşterea veniturilor astfel încât să nu accentueze problemele sociale, să nu cadă numai pe o grupare socială sau pe alta. Şi asta este o decizie destul de grea. Şi, de aceea, nu fac alte comentarii.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇