Alegerile prezidențiale din România au produs, pe 18 mai, un rezultat surprinzător și istoric. Nicușor Dan, candidatul independent, a reușit o revenire spectaculoasă și a câștigat cu 54% din voturi, plecând în turul doi cu un deficit de 20 de procente.
Într-un interviu acordat pentru News.ro, profesorul Valentin Naumescu – expert în relații internaționale, co-autor al programului de politică externă al noului președinte și unul dintre primii săi susținători – a analizat amploarea acestui moment politic și a trasat direcțiile esențiale ale viitorului mandat.
6,2 milioane de români au salvat democrația
„S-a produs, din fericire, o conştientizare masivă a nevoii de a salva direcţia politică, de a salva România europeană şi o conştientizare a urgenţei istorice în care ne aflam”, spune Naumescu, explicând mobilizarea masivă a electoratului în favoarea lui Nicușor Dan.
„A fost, în opinia mea, cel mai dificil şi mai periculos moment al democraţiei noastre în istoria României post-comuniste.”
Profesorul subliniază că rezultatul alegerilor a fost, în esență, o reacție salvatoare a poporului român în fața unui pericol iminent: virajul suveranist și pro-rus care părea posibil.
El punctează cu fermitate: „România a administrat o mare înfrângere Rusiei, care a muncit luni întregi la un război hibrid de amploare contra ţării noastre.”
Cele trei priorități imediate: guvern, economie, securitate
În viziunea lui Valentin Naumescu, președintele ales are trei sarcini urgente:
Formarea unui nou guvern pro-european: „Numirea unui guvern cât de curând, şi dacă se poate – sunt convins că aceasta va fi prima opţiune a preşedintelui ales – persoana premierului ar putea fi Ilie Bolojan.”
Stabilizarea economică: „Trebuie văzut clar care sunt măsurile economice pentru ameliorarea deficitului bugetar, pentru stabilizarea economică şi recredibilizarea economiei româneşti pe pieţele internaţionale şi în cadrul Uniunii Europene.”
Consolidarea securității naționale: „Este nevoie de o analiză aprofundată şi o clarificare a contextului de securitate în care se află România (…), relaţia cu Statele Unite ca partener strategic este esenţială.”
Profesorul avertizează că toate aceste acțiuni sunt „măsuri imediate”, care nu suportă amânare și trebuie tratate cu responsabilitate maximă.
O nouă șansă pentru România în Europa
Valentin Naumescu consideră că România are ocazia să reintre în nucleul dur al Europei, alături de țări precum Franța, Germania, Polonia și Marea Britanie. „România are argumente pentru a recupera şi pentru a se alătura acestui nucleu european. (…) Noi nu trebuie să privim cu modestie şi să subevaluăm poziţia României. România este o ţară importantă în cadrul Uniunii Europene şi în cadrul NATO.”
El subliniază că acest lucru este posibil abia acum, după ce s-a încheiat perioada de incertitudine și interimat prezidențial.
„Din momentul în care vom avea noul preşedinte instalat şi, sperăm, un nou guvern nu peste foarte multă vreme, România să înceapă să stingă acest deficit de credibilitate.”
Consolidare urgentă a relației cu SUA
Un alt punct esențial pe agenda noului președinte este reluarea și consolidarea relației cu Statele Unite, într-un context internațional complex și sensibil.
„Trebuie să lucreze noul preşedinte, noul guvern, cu administraţia Trump, cu Statele Unite, pentru a ne asigura că avem o relaţie puternică, de încredere reciprocă şi, desigur, reciproc avantajoasă.”
Naumescu nu lasă loc de ambiguități: „România are nevoie de ambele dimensiuni – apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO, şi parteneriatul strategic cu Statele Unite.”
Reforma – posibilă, dar dependentă de responsabilitatea partidelor
Intervievat cu privire la șansele reale de reformă într-un context politic în care partidele vechi, inclusiv cele responsabile de marile probleme actuale, vor fi parte din soluție, Naumescu este realist, dar nu pesimist: „Parlamentul este cel pe care îl cunoaştem. Altul nu avem și nu vom avea în următorii ani. (…) Preşedintele ales va trebui să lucreze cu acest Parlament.”
El avertizează partidele pro-occidentale că nu mai au scuze: „Devine practic o urgenţă, o necesitate pentru ţară ca cele patru partide pro-occidentale să colaboreze. (…) Am fost salvaţi ca ţară, cel puţin temporar, nu neapărat de partidele politice, ci de cetăţenii responsabili ai acestei ţări.”
Întrebat despre o eventuală implicare directă într-o funcție oficială, Valentin Naumescu rămâne rezervat. „Nu discut situaţii ipotetice! Nu este cazul să purtăm o astfel de discuţie în acest moment.”, a spus acesta.