În ziua 1180 de război, Rusia a lansat cel mai amplu atac cu drone de la începutul invaziei în Ucraina, trimițând 273 de drone, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene.
Ucraina continuă să suporte atacuri masive din partea Rusiei, cu zeci de victime în regiunile Kiev, Donețk și Zaporojie.
Dronele și artileria rusă au provocat distrugeri semnificative și pierderi de vieți omenești, inclusiv în rândul copiilor.
Pe frontul militar, un important comandant ucrainean a demisionat acuzând ordine absurde și conducerea incompetentă. Forțele armate ucrainene vorbesc despre un număr record de drone lansate de ruși.
În ciuda ofensivei ruse, trupele ucrainene au reușit să respingă un atac la Chasiv Yar.
Iar Agenția de informații militare a Ucrainei avertizează că Rusia intenționează să lanseze în această noapte o rachetă balistică intercontinentală pentru a intimida Ucraina și Occidentul.
Pe plan diplomatic, Vaticanul își oferă neutralitatea pentru eventuale negocieri de pace. Speranțele de dialog rămân, dar războiul continuă să facă ravagii. De altfel, vicepreședintele american JD Vance și liderul ucrainean Volodimir Zelenski s-au intersectat în public în timpul ceremoniei de la Vatican, care marchează începutul pontificatului papei Leon al XV-lea. După ceremonie, liderul de la Kiev a avut o întâlnire privată cu noul pontif.
Un membru al delegației Ucrainei la discuțiile de la Istanbul cu Rusia a dezvăluit că reprezentanții ruși s-au comportat agresiv și au emis amenințări directe la adresa părții ucrainene.
Pe de altă parte, cancelarul german Friedrich Merz a anunțat că el și președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk doresc să discute cu președintele american Donald Trump, înaintea convorbirii pe care acesta o va avea luni cu Vladimir Putin.
Deocamdată, singura realizare notabilă la negocierile de pace de la Istanbul, un schimb de prizonieri în format 1.000 la 1.000, va fi pusă cât mai curând în practică.
Situația pe front
- Atac cu dronă rusească în regiunea Kiev: o femeie ucisă, un copil rănit - Un atac cu dronă în regiunea Kiev s-a soldat cu moartea unei femei de 28 de ani și rănirea a trei persoane: un bărbat de 59 de ani, o femeie de 61 de ani și un copil de 4 ani. Guvernatorul Nikola Kalaşnîk a raportat că victimele au fost transportate la spital. Atacul a provocat distrugeri la o casă și un bloc de locuințe, iar într-un alt district s-a declanșat un incendiu la o fabrică de furaje.
- Atac sângeros în Donbas: o femeie ucisă, opt răniți - Trupele ruse au atacat regiunea Donețk, omorând o femeie de 27 de ani în localitatea Yablunivka și rănind alte opt persoane în Pokrovsk, Nîrnohrad și Andriivka. În Andriivka, o dronă FPV a lovit un autoturism civil, rănind cinci persoane, inclusiv un minor. Atacurile s-au desfășurat în contextul unei ofensive ruse extinse în Donbas, epicentrul războiului din estul Ucrainei încă din 2014.
- Număr-record de drone lansate - Rusia a lansat cel mai amplu atac cu drone de la începutul invaziei în Ucraina, trimițând 273 de drone în noaptea de 18 mai, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene. Doar 88 au fost doborâte, în timp ce 128 au dispărut de pe radar, fiind probabil momeli pentru a copleși apărarea antiaeriană. Atacul survine cu o zi înainte de o convorbire planificată între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin și la două zile după primele negocieri directe de pace din 2022 încoace. În ciuda presiunilor internaționale pentru un armistițiu necondiționat, Moscova își intensifică atacurile și respinge inițiativele diplomatice. Rusia a venit la discuțiile de pace din Istanbul cu oficiali de rang inferior, menținând pretenții inacceptabile pentru Kiev: abandonarea NATO, renunțarea la sprijinul occidental, la despăgubiri și acceptarea anexării regiunilor ocupate.
- Ofensiva rusă respinsă la Chasiv Yar, 13 soldați eliminați - Forțele ucrainene au respins un atac rus asupra localității Chasiv Yar, în regiunea Donețk. Brigada 24 Mecanizată „Regele Danilo” a anunțat că a distrus un transportor blindat rusesc MT-LB și a eliminat 13 militari inamici. Apărarea orașului rămâne o prioritate, în contextul intensificării luptelor în estul Ucrainei.
Discuții de pace
- Vaticanul, posibil loc pentru negocieri de pace - Secretarul de Stat american Marco Rubio a declarat că Vaticanul ar putea găzdui viitoare negocieri de pace între Ucraina și Rusia, datorită neutralității sale și eforturilor umanitare. Papa Leon al XIV-lea, primul american devenit papă, s-a angajat personal să contribuie la încheierea conflictului. Discuțiile din 16 mai de la Istanbul s-au încheiat fără progrese, Rusia cerând concesii majore din partea Ucrainei, iar Vaticanul s-a oferit să medieze în continuare.
- Rușii s-au comportat niște gangsteri la Istanbul - Serhii Kîslîția, membru al delegației Ucrainei la discuțiile de la Istanbul cu Rusia, a declarat că reprezentanții ruși, conduși de Vladimir Medinski, s-au comportat agresiv și au emis amenințări directe la adresa părții ucrainene, relatează Sky News. "A existat un moment înfiorător când se spune că rușii și-au amenințat interlocutorii ca niște gangsteri", a spus acesta. "Poate că unii dintre cei care stau aici la această masă vor pierde mai mulți dintre cei dragi. Rusia e pregătită să lupte pentru totdeauna", le-ar fi spus Medinski ucrainenilor. Sky News notează că această situație are o semnificație personală pentru Kîslîția, al cărei nepot, Maks, a fost ucis în 2022 luptând cu forțele ruse, la scurt timp după începerea războiului.
Alte informații relevante
- Rușii plănuiesc să lanseze o rachetă intercontinentală - Agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) a anunțat că Rusia intenționează să efectueze duminică noaptea o lansare „de antrenament și luptă” a unei rachete balistice intercontinentale RS-24 (Yars) pentru a intimida Ucraina și Occidentul, potrivit Reuters. Agenția a transmis pe aplicația Telegram că ordinul vizează o lansare din regiunea Sverdlovsk a Rusiei. Racheta are o rază de acțiune de 11.000 de kilometri și o putere explozivă echivalentă cu un milion de tone de trinitrotoluen (TNT), notează The Kyiv Independent.
- Un comandant ucrainean demisionează acuzând ordine „absurde” - Oleksandr Şirşin, comandant al unei unități din Brigada 47 Mecanizată ucraineană, și-a anunțat demisia acuzând conducerea militară de ordine „stupide” și pierderi umane inutile. Într-o postare dură pe Facebook, el a criticat dur jocurile politice și lipsa de realism din evaluările strategice. Brigada sa, antrenată în state NATO, fusese implicată în incursiunea din regiunea rusă Kursk în 2024, una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni ale Ucrainei.
- Se pregătește un mare schimb de prizonieri - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a început pregătirile pentru schimbul de prizonieri în formatul „1.000 la 1.000”. „SBU întocmește o listă a personalului militar rus deținut în captivitate ucraineană, care ar putea fi transferat în Federația Rusă”, se arată într-un comunicat. În plus, SBU se pregătește să primească soldați ucraineni care se află în prezent în captivitate inamică. Printre altele, se pregătește infrastructura, locațiile și personalul medical adecvate pentru primirea, sprijinirea și reabilitarea militarilor noștri. La Istanbul, s-a ajuns la un acord privind eliberarea și transferul simultan al prizonierilor de război „1.000 la 1.000”.
- Putin spune că vrea să „elimine” cauzele războiului - Președintele rus declară că vrea să asigure siguranța Rusiei. Obiectivul Moscovei este „eliminarea cauzelor care au declanșat această criză, crearea condițiilor pentru o pace durabilă și garantarea securității Rusiei”, a declarat Putin la televiziunea de stat rusă, conform AFP.
- Patru lideri vor să discute cu Trump - Cancelarul german Friedrich Merz a anunțat că el și președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer și premierul polonez Donald Tusk doresc să discute cu președintele american Donald Trump, înaintea convorbirii pe care acesta o va avea luni cu Vladimir Putin, transmite Reuters. Merz a spus că a abordat această chestiune cu secretarul de stat american Marco Rubio, cu care s-a întâlnit la Vatican la inaugurarea pontificatului Papei Leon al XIV-lea. Cancelarul german a avut tot acolo și o discuție cu Volodimir Zelenski. "Am discutat cu Marco Rubio, inclusiv despre convorbirea de mâine. Am convenit să discutăm din nou cu cei patru lideri de stat și cu președintele american în pregătirea convorbirii" lui Trump cu Putin, a spus Merz în fața presei.
- Papa Leon, întâlnire privată cu Zelenski - Papa Leon al XIV-lea s-a întâlnit astăzi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Întrevederea a avut loc după ceremonia de la Vatican la finalul căreia Papa Leon își va începe în mod oficial pontificatul. Președintele Ucrainei a mulțumit Vaticanului pentru disponibilitatea sa de a servi drept loc pentru negocierile directe dintre Ucraina și Rusia și și-a exprimat disponibilitatea pentru dialog în orice format, pentru obținerea unor rezultate tangibile, relatează Ukrainska Pravda. Anterior, Papa a promis că va depune personal „toate eforturile” pentru a ajuta la încheierea războiului din Ucraina.
- Vance și Zelenski s-au întâlnit la Vatican - Vicepreședintele american JD Vance și liderul ucrainean Volodimir Zelenski s-au intersectat în public în timpul ceremoniei din Piața Sfântul Petru din Vatican. Cei doi s-au intersectat duminică la ceremonia care marchează începutul pontificatului papei Leon al XV-lea. Vance și Zelenski s-au salutat strângându-și mâna. Ambii au fost implicați în incidentul din Biroul Oval de la începutul anului, când discuția a degenerat.