Avionul pe care Qatarul i-l oferă lui Trump ar trebui demontat până la ultima piuliță

Avionul pe care Qatarul i-l oferă lui Trump ar trebui demontat până la ultima piuliță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Impresionantul avion 747 pe care Trump abia așteaptă să-l primească în dar de la Qatar ar fi o mare o problemă de securitate, spun experții.

Președintele Donald Trump a lăudat, luni, Qatarul pentru că a oferit cadou administrației sale un avion de lux, dar actualii și foștii oficiali ai armatei, apărării și serviciilor secrete americane au declarat că probabil președintele SUA va trebui să renunțe la specificațiile de securitate existente pentru a putea folosi avionul, relatează Washington Post.

Trump a spus că ar fi "un prost" dacă nu ar accepta cadou un Boeing 747-8 de 400 de milioane de dolari și a numit acest dar "un gest grozav" al Qatarului. El a menționat că intenționează să folosească avionul "câțiva ani", în timp ce administrația sa așteaptă ca o pereche de avioane Boeing să fie finalizată la standardele militare stricte potrivite pentru rolul de Air Force One.

Un oficial de la Casa Albă a afirmat că este prematur să spună cât de mult ar putea dura modernizarea avionului din Qatar. Oficialul, care nu a fost autorizat să discute public problema și a vorbit sub condiția anonimatului, a refuzat să spună când se așteaptă administrația Trump să intre în posesia aeronavei.

Înregistrările de zbor arată că avionul cu două punți, cumpărat inițial pentru a fi folosit de familia regală a Qatarului, a fost mutat în urmă cu cinci săptămâni pe Aeroportul Internațional San Antonio, ceea ce sugerează că pregătirile pentru îmbunătățirea aeronavei ar putea fi deja în curs.

Trump a subliniat luni că avionul cu reacție oferit de Qatar este semnificativ mai nou decât cele aflate în prezent la dispoziția președintelui. Deși sunt echipate cu contramăsuri defensive de ultimă generație, capacitate de realimentare în timpul zborului și echipamente de comunicații securizate, acestea au fost moștenite de la administrația George Bush, în anii '90.

"Știți, avem un Air Force One care are 40 de ani. Și dacă te uiți la asta, în comparație cu noul avion… nici nu-i același joc. Te uiți la unele dintre țările arabe și la avioanele pe care le-au parcat alături de avionul Statelor Unite ale Americii – parcă sunt de pe o altă planetă", le-a explicat Trump reporterilor.

Avionul oferit de Qatar este un veritabil "palat cu aripi": are două băi complete, nouă toalete, un dormitor principal și un dormitor pentru oaspeți, mai multe saloane, un birou privat și scaune din piele crem și cafeniu pe ambele punți, potrivit fotografiilor din interior furnizate de compania de aviație elvețiană AMAC Aerospace.

Însă nu are dotările importante de comunicații și securitate pe care le oferă un avion prezidențial american, iar modernizarea acestei aeronave veche de 13 ani la cerințele actuale ale Air Force One ar necesita ani de muncă și miliarde de dolari, spun actualii și foștii oficiali americani. O astfel de sarcină ar fi imposibil de finalizat înainte ca Trump să părăsească mandatul, scrie ziarul american.

Un avion care trebuie "luat la puricat"

Avionul președintelui are o serie de cerințe de securitate, comunicații și suport cu un grad foarte ridicat de secretizare și a căror implementare s-au dovedit costisitoare și greoaie.

"Acesta este un post zburător de comandă întărit nuclear. Trebuie să aibă o capacitate sigură la mai multe niveluri", a spus un fost oficial american care cunoaște operațiunile Air Force One. Forțele aeriene ar trebui "să desfacă" și să reconstruiască întreg avionul din Qatar – care a zburat ani de zile în serviciul altor țări și persoane – pentru a-l aduce la standarde, a spus acesta.

Contraspionajul reprezintă, de asemenea, o preocupare, a spus fostul secretar al Forțelor Aeriene Frank Kendall. "Ar trebui să ne asigurăm că nimeni nu a plantat microfoane în avion", a spus el.

Comunicațiile de vârf trebuie protejate de bruiaj, atacuri cibernetice și explozii nucleare, au menționat foști și actuali oficiali. "Ar trebui să desfaci avionul până la schelet și să-l montezi la loc. Securitatea fiecărei componente individuale e o mare problemă", a spus Mac Plihcik, un agent pensionar al Serviciului Secret care a lucrat pentru președintele Barack Obama.

Trump le-a dat de lucru spionilor străini

Paul Eckloff, un fost agent al Serviciului Secret care a fost supervizor în prima administrație a lui Trump, a declarat că se fac inspecții riguroase după ce toate vehiculele prezidențiale de transport părăsesc linia de producție. Un avion primit cadou de la un guvern străin ar justifica probabil o verificare și mai dură, a spus Eckloff.

"Vor face asta mergând din centimetru în centimetru și vor spune: 'Piulița asta e aici, șurubul ăsta e aici?", s-a întrebat retoric Eckloff.

Trump poate renunța la oricare dintre aceste obligații. El este comandantul șef. Singurul mod în care va zbura cu acest avion cât timp el este în funcția de președinte este să renunțe la multe de la aceste cerințe", a spus Kendall.

"Donald Trump primește un avion care este echipat pentru un emir”, a declarat Garrett Graff, un istoric care a scris despre securitatea prezidențială, referindu-se la avionul din Qatar. Potrivit acestuia, președintele ar refuza, probabil, să demonteze unele dintre spațiile de cazare luxoase de la bord și să le înlocuiască cu echipamente asigurate de guvern, a spus Graff, care a descris cadoul drept un coșmar de contraspionaj.

Trump, a remarcat el, și-a semnalat interesul pentru avion încă din februarie, oferind serviciilor de informații din țări ostile SUA câteva luni pentru a găsi modalități de a pătrunde în el și a-l spiona.

O mare problemă de securitate

Lăsând deoparte preocupările etice, ideea ca avionul să devină Air Force One ar fi problematică din mai multe motive, este de părere Richard Aboulafia, expert în aeronave militare și director general al AeroDynamic Advisory.

"Totul se bazează pe o neînțelegere jenantă a ceea ce este menit să facă Air Force One", afirmă Aboulafia. "Dacă este un palat zburător placat cu aur și nimic mai mult, să fie. Dacă e o unealtă reală pentru a fi folosită într-o situație neplăcută cum ar fi războiul nuclear, atunci nu e cazul", a spus el, pentru Defense News.

Air Force One nu este folosit doar pentru a-l transporta pe președintele Statelor Unite în jurul lumii, ci este și o versiune zburătoare a "situation room", centrul de comandă de la Casa Albă din care comandantul șef al forțelor armate americane conduce operațiuni militare și guvernul SUA în timpul unei catastrofe majore.

Avioanele Air Force One au fost îmbunătățite constant cu noi capacități, inclusiv sisteme de comunicații securizate, sisteme de putere de calitate militară și sisteme de autoapărare clasificate pentru a-l proteja pe președinte împotriva unui atac ostil, precum și cu o unitate medicală.

Aeronavele Air Force One au "unele dintre cele mai rafinate echipamente de comunicații de pe planetă. Funcționează ca un centru de comandă și control în unele dintre cele mai dificile condiții imaginabile. În fiecare zi, acesta este hiperconectat", a declarat Doug Birkey, directorul executiv al Institutului Mitchell pentru Studii Aerospațiale.

În plus, avioanele Air Force One au fost astfel construite încât sistemele critice pot continua să funcționeze dacă ceva se defectează, precum și să supraviețuiască și să continue să funcționeze în timpul unui război nuclear, a arătat Aboulafia.

"Dacă (Trump) dorește toate capacitățile și caracteristicile Air Force One, acesta ar fi un pas înapoi".

În opinia sa, furnizarea unei aeronave din familia regală din Qatar este extrem de îngrijorătoare, iar avionul ar trebui să fie examinat amănunțit pentru a depista eventuale dispozitive de ascultare. "Ar fi o problemă majoră de securitate", adaugă expertul.

Trump e supărat pe Boeing

Boeing urma inițial să livreze cele două noi avioane Air Force One în 2024, în cadrul programului VC-25B. Numai că termenul limită a fost depășit în mod repetat, pe fondul problemelor determinate de pandemie, al sincopelor lanțului de aprovizionare și altor probleme care au afectat compania.

Forțele Aeriene au anunțat pentru prima dată că două 747-8 vor prelua rolul de avioane prezidențiale în 2015. Dar costul l-a nemulțumit pe Trump, iar prima sa administrație a purtat negocieri dure cu Boeing pentru a reduce prețul. Trump și-a pierdut răbdarea cu întârzierile Boeing și și-a făcut cunoscută nemulțumirea față de companie.

S-ar putea ca noile Air Force One să nu fie acum gata până în 2029, adică după ce Trump își va părăsi mandatul, dar un oficial al Forțelor Aeriene le-a spus săptămâna trecută congresmenilor că în prezent sunt luate în considerare unele modificări ale cerințelor care ar putea permite ca avionul să fie livrat în 2027, scrie publicația citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇