Declarațiile făcute luni seară de prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, în cadrul unei emisiuni televizate, au stârnit reacții dure din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care anunță că va depune plângere penală pentru apologia regimului dictatorial.
Ceaușescu, „suveranist curajos”?
Invitat la Antena3, în emisiunea care i-a pus față în față pe susținătorii celor doi candidați la președinție, George Simion și Nicușor Dan, Marius Lulea a susținut că regimul comunist a adus beneficii României, vorbind elogios despre Nicolae Ceaușescu.
„Nu sunteți în măsură să criticați un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această țară (…). Și Ceaușescu era suveranist”, a spus Lulea, argumentând cu poziția liderului comunist față de invazia sovietică din Cehoslovacia, în 1968.
Legea interzice glorificarea criminalilor de stat
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a reacționat dur, anunțând oficial că va depune o plângere penală împotriva lui Marius Lulea pentru încălcarea Ordonanței 31/2002 privind interzicerea promovării cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității.
„Declarația domnului Marius Lulea nu este doar o manifestare de ignoranță istorică, ci și o sfidare flagrantă a cadrului legal al memoriei democratice”, afirmă președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru.
Potrivit legii, promovarea publică a unor persoane condamnate pentru crime împotriva umanității, precum Nicolae Ceaușescu, este ilegală. IICCMER reamintește că regimul Ceaușescu a fost declarat ilegitim și criminal de statul român, iar dictatorul a fost condamnat pentru genocid.
„A invoca suveranitatea unei dictaturi înseamnă a reabilita simbolic un regim care a patronat un sistem de teroare. Construcțiile de beton nu pot șterge memoria victimelor Securității, a prizonierilor politici sau a foametei generalizate”, a punctat Daniel Șandru.
Lulea, între Ceaușescu și Simion
Marius Lulea nu este un personaj marginal în AUR. A fost anterior propunerea partidului pentru funcția de premier și este un apropiat al lui George Simion. Afirmațiile sale apar într-un context electoral în care suveranismul devine retorică centrală pentru AUR.
Deși partidul încearcă să capitalizeze frustrările sociale și economice, alunecarea spre o justificare a dictaturii comuniste ridică semne de întrebare serioase despre valorile promovate de formațiunea condusă de Simion.
Precedentul Diana Șoșoacă
Nu este pentru prima oară când IICCMER cere sancționarea publică a glorificării comunismului. În februarie, instituția a depus o plângere similară împotriva europarlamentarei Diana Șoșoacă.
Până acum, însă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a comunicat vreo decizie în acel caz.
Reprezentanții institutului avertizează că lipsa reacției autorităților riscă să transforme astfel de declarații în norme tolerate, într-o societate care și-a asumat oficial condamnarea crimelor comunismului.
Mai mult, IICCMER atrage atenția că astfel de poziții nu sunt doar ofensatoare față de memoria victimelor regimului Ceaușescu, ci și expresia unei „periculoase inconștiențe democratice”.