Cum a căzut Simion în propria capcană? Când vânătorul devine vânat

Liderul AUR nu a fost pregătit pentru campania din turul 2 al alegerilor prezidențiale, mizând pe faptul că atitudinea sa agresivă îl va destabiliza pe Nicușor Dan în dezbaterile televizate. Prima confruntare a arătat cum vânătorul s-a transformat în vânat.
Cum a căzut Simion în propria capcană? Când vânătorul devine vânat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Evenimentul electoral al lui George Simion, desfășurat sâmbătă la Londra a fost un dezastru. În loc să fie întâmpinat cu entuziasm, a fost asaltat de bloggeri și influenceri care au început să-i pună întrebări. Liderul AUR n-a răspuns, s-a strecurat în sală, unde contactul cu publicul era filtrat de cei din echipa sa.

Cu puțin timp înainte să se urce la tribună, un participant a strigat „Nicușor Dan”, provocând reacții negative din partea susținătorilor AUR. 

Persoana care a fluierat în biserică a fost scoasă afară, în timp ce filma incidentul. Postarea a devenit, câteva ore mai târziu, virală pe rețelele sociale.

Un alt video arată că Simion, după discurs, a ieșit pe o ușă din spate, s-a urcat într-o dubiță galbenă și a plecat rapid, refuzând să stea de vorbă cu susținătorii, să-și facă poze, mulți comentând că au venit de la sute de kilometri pentru evenimentul electoral și nu i-a băgat nimeni în seamă.

LONDRA. George Simion, aflat în mașina galbenă, a refuzat să stea de vorbă cu cei veniți la evenimentul său electoral – Sursa: TikTok/ Cristi Irimuș

Episodul de mai sus, faptul că încă nu a fost stabilită data următoarei dezbateri TV, declarațiile controversate cum ar fi mulțumirile adresate SUA că a refuzat ridicarea vizelor pentru cetățenii români, arată o campanie electorală în derivă cu o săptămână înainte de votul final.

Dar nu trebuia să fie așa. Simion a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale cu un scor dublu față de contracandidatul său Nicușor Dan.

Dezbaterea care a schimbat tot

Primele calcule în ce privește redistribuirea voturilor îl dădeau favorit pe liderul AUR, care, încrezător, a ieșit din izolarea autoimpusă în prima rundă cu scopul de a conserva susținerea pentru Georgescu, anunțând că va participa la dezbateri.

Au fost două, una organizată de Blocul Național Sindical, mai atipică, în care candidații au răspuns pe rând la întrebările celor prezenți, iar a doua, desfășurată joi, 8 mai, de postul TV Euronews România, într-un format clasic, de confruntare între candidați.

Cea de a doua a avut un impact puternic asupra alegătorilor. În seara respectivă, audiența a atins 2 milioane de privitori pe postul TV, canalul de YouTube al acestuia și pagina de Facebook.

BUCURESTI - DEZBATERE ELECTORALA PREZIDENTIALA - 8
PRIMA ȘI ULTIMA? După eșecul din prima dezbatere televizată, George Simion refuză să spună dacă va mai participa la alte confruntări electorale cu Nicușor Dan - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Dar dezbaterea fost transmisă live și pe TikTok, iar rostogolirea imaginilor, reacțiilor și comentariilor de după au depășit 5 milioane, conform unor estimări.

La patru zile de la dezbatere, e destul de clar că George Simion a pierdut în fața lui Nicușor Dan, iar tendința susținerii în rândul opiniei publice s-a deplasat spre primarul Bucureștiului, Simion, pierzând inițiativa.

„În urma cu 2 săptămâni, erau 17 puncte diferență pe simulările pentru turul 2 între George Simion și Nicușor Dan. 17 procente diferență care s-au topit în doar câteva zile…”, a anunțat Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare a opiniei publice INSCOP.

Acesta spunea vineri că avantajul lui Simion mai este de doar patru procente, iar principala cauză a scăderii e reacția pieței, care a dus la devalorizarea monedei naționale.

Tot ce l-a ajutat pe Simion s-a întors împotriva lui

Dar o astfel de reacție de neîncredere în liderul AUR se bazează pe tot ce a făcut până acum, dar și pe faptul că nu a reușit să îndepărteze suspiciunea din societate sau măcar o parte din ea în dezbaterea televizată de la Euronews România.

Și-a păstrat atitudinea de bătăuș, folosind tot ce l-a ajutat până acum să se impună în politica românească: agresivitatea, mesaje generale, logoreea, senzaționalismul și promisiunile fără acoperire.

Toate instrumentele de mai sus au avut succes la un public nemulțumit, cu mai puțină înțelegere politică și predispus la confruntări cu autoritățile sau cu cei care îi contrazic.

Noi avem o discuţie directă cu televiziunile care ne-au invitat, care sunt Digi – luni, Antena 3 – marţi, RTV – miercuri, TVR – joi, Antena 1 şi ProTV – vineri. Noi am confirmat la fiecare. Urmează să discutăm, evident, elemente tehnice, cât durează. (…) Sunt şase posturi de televiziune foarte respectabile, faţă de care am acceptat invitaţii

Nicușor Dan, candidat alegeri prezidențiale

Ani de zile, metoda devenită clasică pentru a-și consolida statura de lider al AUR a fost aceea de a provoca tensiuni, proteste și confruntări cu forțele de ordine, cu alți parlamentari, pentru ca, apoi, episoadele violente să aterizeze pe rețelele sociale și să provoace emoție, audiență și susținere.

Dar tacticile de gherilă n-au mai mers atunci când scena a devenit mai mare, adică țara, iar mizele puse în joc erau de viață și de moarte și nu temele minore, multe false, cu care jongla Simion.

Când a venit vorba de economia României, de locuri de muncă, de șomaj, de sănătate și educație, iar oamenii au devenit cu adevărat atenți, atitudinea lui Simion a dezamăgit, n-a reușit să se prezinte ca un conducător în care poți avea încredere.

Asta a arătat singura dezbatere televizată de până acum. La ora când scriu aceste rânduri nu mai e confirmată nicio altă întâlnire între cei doi în fața camerelor TV și asta nu din cauza lui Nicușor Dan, care a acceptat toate datele propuse de televiziuni.

Bula de AUR

„Simion nu pierde pentru că gafează, ci pentru că abia acum află cum gândesc și cei care nu-s de-ai lui…”, a scris jurnalistul Pavel Lucescu, într-o interesantă postare pe Facebook.

„Ani de zile, Simion a comunicat pe alte canale decât cele mainstream (presă, tv, radio). Ani de zile a comunicat în underground-ul ecosistemului mediatic, pe canale social media ale căror algoritmi îi rostogoleau, potențau și amplificau mesajele în mii și zeci de mii de bule de-ale fanilor sau potențialilor votanți sau prin contactul direct cu oamenii la evenimente cu acces restrâns.

Rareori se întâmpla să participe la evenimente cu public larg sau dintre cele organizate de alții. Ce răzbătea dincolo de aceste triburi cărora, acum, le zicem suveraniste și care se și înmulțeau de la an la an, era controlat tot de el și echipa lui de comunicare”, a explicat Pavel Lucescu.

„În toți acești ani, Simion a spus mii de lucruri pe aproape orice temă care preocupă societatea românească, unele scoase din burtă, altele gândite dinainte, dar mereu adaptate unui public sau altul și de aceea de multe ori contradictorii. Ce se întâmplă acum e că ceea ce a tot spus de-a lungul timpului începe să fie auzit și de ceilalți, de cei din afara taberei lui”, a remarcat jurnalistul.

În mod paradoxal, oamenii politici îi acuză pe unii reprezentanți ai presei că nu înțeleg realitatea, că trăiesc și lucrează într-o bulă și nu ajung la România profundă, pe când situația arată exact invers, tot mai mulți oameni politici se izolează, își creează camere în care aud ecoul propriilor voci și gânduri, iar atunci când într-adevăr ajung într-o poziție de conducere sau în campanii electorale la nivel național sunt șocați de modul în care sunt primiți și de reacțiile la adresa lor.

Strategii riscante

În opinia mea, cei care cred că Simion nu vrea să câștige alegerile sau că a depus armele se înșală. 

El a avut o strategie care n-a mers, iar acum încearcă să găsească o soluție salvatoare. Campaniile negative pe rețelele sociale rulează ca și până acum, el și echipa lui caută să dea lovitura decisivă.

Una din strategiile propuse de consilierii lui Simion este să nu mai participe la dezbateri cu Nicușor Dan, să încerce să conserve avantajul electoral pe care-l mai are și să se prezinte individual la evenimente, adresându-se votanților lui și susținătorilor lui Georgescu.

În paralel să se investească într-o campanie negativă la adresa contracandidatului său, astfel încât să motiveze câți mai mulți alegători din zona revoltată a publicului.

Dar Simion a ajuns în situația ca oricare dintre cele două strategii să prezinte riscuri. Cea în care participă la dezbateri în încercarea de a aduce voturi noi îl poate pune în inferioritate, cum s-a întâmplat până acum, cealaltă, desfășurată în zona susținătorilor suveraniști, s-ar putea să nu-i mai aducă voturi, rămânând, în mare, cu ce a obținut în primul tur.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇