În ajunul reluării negocierilor comerciale directe dintre Washington și Beijing, Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că ar putea renunța parțial la politica sa dură față de China.
Deși administrația sa a impus recent tarife de 145% asupra importurilor chinezești, liderul de la Casa Albă a scris pe Truth Social că o reducere la 80% „pare nivelul corect”, semnalând o posibilă flexibilizare a poziției americane.
Declarația vine înaintea întâlnirii de sâmbătă, în Elveția, unde delegațiile celor două puteri vor încerca să repornească dialogul economic înghețat de luni de tensiuni.
„Tarifele de 80% pentru China par să fie nivelul corect! Depinde de Scott B.”, a scris preşedintele american pe Truth Social, referindu-se la persoana care va conduce delegaţia Washingtonului la negocieri - secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
Încep negocierile
După săptămâni de escaladare între cele două ţări, Scott Bessent şi reprezentantul comercial Jamieson Greer urmează să se întâlnească cu vicepremierul chinez He Lifeng în acest weekend la Geneva pentru a pune bazele negocierilor comerciale.
De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie, administraţia sa a impus noi tarife vamale în valoare totală de 145% asupra bunurilor provenite din China, pe lângă măsurile sectoriale care vizează oţelul, aluminiul şi vehiculele electrice. Beijingul a ripostat prin impunerea unor tarife de 125% asupra importurilor americane în China, precum şi a altor măsuri specifice.
Într-un alt mesaj postat vineri, Donald Trump a spus că China ar trebui „să-şi deschidă piaţa către Statele Unite”, adăugând: „Ar fi atât de bine pentru ei!!!”
„Pieţele închise nu mai funcţionează”, a spus el, care a lansat o amplă ofensivă protecţionistă de la revenirea la putere.
Joi, preşedintele american a prezentat un acord comercial cu Londra, permiţând Regatului Unit să scape de suprataxele americane pentru maşinile sale şi deschizând în continuare piaţa britanică pentru produsele agricole americane.
Un astfel de acord este o premieră de când Donald Trump a impus tarife la nivel mondial pentru bunurile importate, înainte de a da înapoi şi a le suspenda în mare măsură, în faţa tulburărilor din ordinea economică internaţională.