Premierul Slovaciei, Robert Fico, a reușit să ajungă la parada de 9 Mai de la Moscova, în ciuda unui blocaj aerian impus de țările baltice și Polonia. România, alături de Ungaria, a fost una dintre puținele țări europene care i-au permis accesul în spațiul aerian, facilitând astfel participarea singurului lider UE care a răspuns invitației lui Vladimir Putin.
În schimb, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au închis cerul pentru avionul oficial slovac, provocând furia lui Fico și un traseu ocolitor.
Decizia sa de a sfida Bruxelles-ul vine la doar câteva zile după apelul oficialilor europeni de a boicota evenimentul de la Moscova.
Însă şi datorită României Fico a reuşit să ajungă la Moscova şi să stea în tribuna oficială pentru parada din Piaţa Roşie.

România, poarta spre Moscova: Fico a ajuns la parada lui Putin, ocolind interdicțiile baltice
Potrivit datelor radar, avionul special al guvernului slovac se îndrepta spre Rusia via Ungaria şi România, a scris portalul dennikn.
Potrivit site-ului AirNav, avionul guvernamental a decolat de pe aeroportul din Bratislava joi după-amiază şi trebuia să aterizeze la Moscova în jurul orei locale 22:30. Zborul urma să traverseze Ungaria, România, Marea Neagră, Georgia şi apoi să ajungă în Daghestan, în Rusia, potrivit Reuters.
Canalul Telegram de ştiri SHOT, apropiat de serviciile ruse, a transmis imagini de la sosirea premierului slovac pe aeroportul Vnukovo. „Avionul politicianului a trebuit să facă un ocol lung prin spaţiul aerian al Ungariei, României şi Georgiei pentru a ajunge la Moscova”, scrie SHOT.
Şi televiziunea publică slovacă a indicat aceeaşi rută.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat miercuri că ţara sa şi-a închis spaţiul aerian pentru zborurile care îi transportau pe Robert Fico şi pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, la Moscova.
Aeronavele care călătoresc între Rusia şi Europa au folosit de obicei spaţiul aerian lituanian de când transportatorilor europeni li s-a spus în 2021 să evite ruta mai scurtă prin Belarus, ca parte a măsurilor punitive împotriva Minskului ca răspuns la trimiterea unui avion de război pentru a forţa aterizarea unui zbor Ryanair.
Spaţiul aerian ucrainean, o altă rută mai scurtă, a fost închis din 2022 din cauza invaziei Rusiei.
Letonia a anunţat, la rândul ei, că nu va permite niciun zbor către paradă, dar nu l-a menţionat în mod specific pe liderul slovac, în timp ce oficialii din Estonia - care nu se află pe nicio rută de zbor evidentă - susţin că nu a fost solicitată o cerere pentru un survol.
Fico e furios: „Ne-au complicat programul”
Fico, vizibil furios, a difuzat o declaraţie publică în care s-a plâns că decizia ţărilor baltice şi a Poloniei de a anula drepturile de survol ale Slovaciei i-a dat peste cap programul, ceea ce înseamnă că nu va ajunge la timp la o serie de reuniuni oficiale ce fuseseră programate în prealabil.
„Estonia ne-a spus că nu ne va permite să-i survolăm teritoriul, în ciuda faptului că Slovacia are o permisiune pe tot parcursul anului pentru ca flota guvernamentală să folosească spaţiul aerian estonian”, a declarat Fico, pe pagina sa de Facebook.
„Acest lucru ne complică în mod excepţional programul”.
Planurile sale de a se duce la Moscova subliniază dorinţa de a sfida Bruxelles-ul, după ce, săptămâna aceasta, şefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, fost prim-ministru estonian, a îndemnat liderii UE să nu ia parte la festivităţile militare ale Rusiei, aminteşte Reuters.
Robert Fico, revenit la putere în 2023, a adoptat o linie politică vizibil mai prietenoasă față de Moscova, marcând o ruptură față de pozițiile tradiționale ale Uniunii Europene.
Un aliat al liderului maghiar Viktor Orban, a criticat dur politicile UE privind Ucraina şi, la fel ca Orban, s-a pronunţat împotriva sancţiunilor împotriva Rusiei şi a fost interesat de dezvoltarea relaţiilor cu China.
Fico a promovat o retorică sceptică față de sprijinul militar acordat Ucrainei, a reluat importurile de gaz rusesc și a pledat pentru „pragmatism” în relația cu Rusia, fapt care i-a atras critici dure din partea Bruxelles-ului și a vecinilor din Europa Centrală și de Est.
Poziționarea sa îl izolează tot mai mult pe scena UE, dar îl plasează ca interlocutor privilegiat în cercul restrâns al liderilor europeni care mențin legături deschise cu Kremlinul.