Ce poate și ce nu poate să facă ANPC în caz de control

Ce poate și ce nu poate să facă ANPC în caz de control
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La jumătatea lunii decembrie a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul președintelui ANPC nr. 1.601/2024 pentru aprobarea Procedurii privind activitatea de supraveghere și control desfășurată de personalul cu atribuții de control din cadrul aparatului propriu al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și al structurilor subordonate („Procedura – cadru de control a ANPC”).

Sub umbrela noii Proceduri – cadru de control a ANPC, precum și a celorlalte acte normative care stabilesc competențele ANPC, autoritatea a început să desfășoare acțiuni intense de control, în special în materia produselor alimentare.

În acest context, este important să analizăm principalele competențe ale ANPC în caz de control și evidențiem un set de reguli aplicabile controalelor ANPC, cu accent pe prelevarea de probe, ca instrument esențial în verificarea conformității produselor cu reglementările legale în vigoare.

Competențele ANPC și suprapunerea de competențe cu alte autorități

În materia produselor alimentare, legislația din România cuprinde prevederi neconcordante, creând confuzie în privința autorității care are competența de a controla și sancționa aspecte care țin de siguranța și igiena produselor alimentare.

Competența ANPC

Pe de-o parte, Hotărârea 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor („HG 700/2012”) și Ordonanța 21/1992 privind protecția consumatorilor („OG 21/1992”) cuprind dispoziții din care se pot deduce următoarele competențe ale ANPC:

  • efectuarea de controale igienico – sanitare (cu excepția controalelor igienico-sanitare şi sanitar-veterinare la producători);
  • prelevarea de probe din produsele alimentare şi nealimentare;
  • dispunerea sau propunerea de măsuri / sancțiuni complementare de oprire a comercializării produselor sau închidere temporară / definitivă a unității pe motiv că produsele prezintă semne de alterare (modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului) sau urme de contact cu rozătoare, semne de infestare cu paraziţi, resturi ori semne ale activităţii acestora sau conțin corpuri străine.

Competența Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

Pe de altă parte, Hotararea 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor („HG 984/2005”) și Hotararea 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice („HG 857/2011”) stabilesc competența constatării contravențiilor și aplicării sancțiunilor în sarcina personalului de specialitate împuternicit de către conducerea Ministerului Sănătăţii, respectiv a inspectorilor ANSVSA.

Lipsa unor dispoziții clare cu privire la competențele celor doua autorități în legislația în vigoare la acest moment, creează cadrul în care ANPC desfășoară controale igienico – sanitare în materia produselor alimentare.

Ce verifică ANPC în cazul unui control?

Conform Procedurii – cadru de control a ANPC, autoritatea verifică, în principal, următoarele aspecte în cazul unui controlul:

  • deținerea documentelor de autorizare;
  • deținerea documentelor privind trasabilitatea produselor;
  • respectarea condițiilor impuse de producător pe etichetă, ambalaj sau în documentele însoțitoare sau a condițiilor legale de păstrare/depozitare;
  • data durabilității minimale / data limită de consum;
  • prezența semnelor de alterare (modificări ale aspectului, culorii, mirosului, prezența paraziților);
  • practici comerciale incorecte (inducerea în eroare prin informațiile de pe ambalaj / materiale publicitare).

În acest context, este util ca operatorii economici să aibă la dispoziție documente care să ateste respectare dispozițiilor legale precum:

  • certificatul de înregistrare și certificatul constatator,
  • autorizațiile de funcționare;
  • facturi de achiziție a mărfurilor (pentru trasabilitatea produselor);
  • declarații de conformitate pentru produse,
  • fișe tehnice, specificații ale produselor și eventuale instrucțiuni de la producător.

Reguli privind fotografierea și înregistrarea video

Procedura – cadru de control a ANPC permite inspectorilor ANPC să efectueze fotografii și înregistrări video cu privire la deficiențele constatate, însă stabilește deopotrivă reguli privind efectuarea materialelor, astfel încât să existe un just echilibru între scopul acțiunii și drepturile operatorilor economici și ale persoanelor care participă la control (în special în materie de confidențialitate și respectare a vieții private și dreptului la imagine).

În concret, fotografiile și înregistrările video pot fi efectuate în următoarele condiții:

  • Vor viza deficiențele constatate și produsele controlate. De principiu, fotografiile și înregistrările video ar trebui limitate la obiectul controlului.
  • Se folosesc exclusiv telefonul de serviciu sau alt dispozitiv pus la dispoziție de ANPC.
  • Inspectorii ANPC sunt obligați să informeze reprezentantul operatorului economic de faptul că întreaga acțiune poate fi filmată și fotografiată, iar dacă se refuză, acesta va fi informat că se consideră obstrucționarea controlului și va fi sancționat ca atare.
  • Este interzisă pe timpul controlului fotografierea și înregistrarea video a minorilor, a persoanelor cu dizabilități, a oricăror aspecte ce țin de respectarea intimității și a vieții private. Conform Procedurii – cadru de control a ANPC, în cazul difuzării, persoanele prezente vor avea imaginea blurată și vocea distorsionată pentru a nu putea fi identificate.
  • Efectuarea de fotografii / înregistrări video trebuie menționată în documentul de control. În rubrica de constatări din cadrul procesului verbal se va menționa: “Au fost realizate fotografii/înregistrări video cu privire la abaterile constatate”
  • Comunicarea în spațiul public a fotografiilor și înregistrărilor video se poate face numai cu acordul scris al ANPC – Direcția Generală Control Supraveghere Piață („DGCSP”).

Reguli privind prelevarea probelor

Inspectorii ANPC pot preleva mostre pentru analize de laborator, prin încheierea unui Proces verbal de prelevare („PVP”).

În cuprinsul PVP vor fi menționate produsele prelevate și caracteristicile care vor fi testate, laboratorul unde vor fi trimise mostrele și numărul și identificarea sigiliilor aplicate. O copie a PVP ar trebui înmânată operatorului economic.

Ca regulă, sunt prelevate trei mostre. Dintre acestea, una este destinată verificării în laboratorul de încercări, a doua este destinată păstrării în laborator, ca probă martor, iar a treia, păstrării de către operatorul economic. Pe toate probele se aplică sigiliu și câte o etichetă care conține seria și numărul PVP.

Este important de reținut că operatorul economic are dreptul la testarea contraprobei într-un laborator acreditat, iar inspectorii ANPC au obligația de a comunica acestuia dreptul de a solicita testarea contraprobei.

Reprezentantul ANPC are obligația să aducă la cunoștința operatorului economic în scris, rezultatul analizelor de laborator efectuate și să îi solicite informații privind analizarea contraprobei de către acesta într-un laborator acreditat.

Deși în mod firesc ANPC ar trebui să aștepte rezultatul analizelor efectuate asupra contraprobei, în lipsa unei prevederi exprese în acest sens, este posibil ca ANPC să încheie un Proces-verbal de contravenție pe baza analizelor efectuate asupra primei mostre. În acest caz, în funcție de rezultatul asupra contraprobei, operatorul economic poate contesta în instanță Procesul-verbal de contravenție.

Concluzionând, Procedura-Cadru de control a ANPC confirmă și consolidează argumentele pentru desfășurarea de către ANPC a unor controale în arii extrem de largi de competență.

Deși există prevederi clare în legislația sanitară veterinară referitoare la competența ANSVSA în ceea ce privește controalele igienico-sanitare pentru siguranța alimentelor, practica ultimilor ani a demonstrat că ANPC deține, într-un sens general, competențe în orice domeniu de activitate ce vizează siguranța consumatorilor, având capacitatea de a aplica sancțiuni în temeiul legislației în vigoare.

Articol scris de Alice MOISAC – Associate, GNP şi Bianca NAGHI – Partener, GNP – Guia Naghi și Partenerii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇