Toţi ochii sunt aţintiţi asupra Vaticanului.
Cei 133 de cardinali ai conclavului au început şedinţa pentru alegerea unui nou papă, izolându-se de lume în Capela Sixtină, relatează Reuters.
Într-un ritual care datează din epoca medievală, cardinalii au intrat la ora 16:00, ora României, în Capela Sixtină a Vaticanului, după slujba publică din Bazilica Sfântul Petru, şi îşi încep conclavul secret pentru alegerea celui de-al 267-lea papă.
În această seară vom vedea pentru fum pe coșul de la Vatican: alb sau negru.
La mai bine de două săptămâni de la moartea papei Francisc, conclavul se anunţă deschis oricărui rezultat, scrie şi AFP.
Cum se votează
Cardinalii vor lua loc în jurul unor mese acoperite cu feţe de masă din satin bej şi roşu, înainte de a vota sub celebra frescă a Judecăţii de Apoi a lui Michelangelo.
Prelaţii vor scrie numele preferat pe buletinul de vot, sub cuvintele „Eligo in Summum Pontificem”, care în latină înseamnă „Îl aleg pe Suveranul Pontif”. Buletinul de vot împăturit va fi apoi aşezat pe o tavă de argint şi introdus în urnă.
Miercuri va avea loc un singur tur de scrutin. Ulterior, cardinalii pot vota de până la patru ori pe zi.
Marţi dimineaţa, cardinalii, electori (cu vârsta sub 80 de ani) sau nu, s-au reunit pentru ultima reuniune pregătitoare, evitând microfoanele şi camerele de luat vederi ale celor aproximativ o sută de jurnalişti din numeroase ţări, semn al mediatizării globale a evenimentului.
La finalul reuniunii, ei au lansat un apel pentru „o pace dreaptă şi durabilă” în Ucraina, Orientul Mijlociu şi „în atâtea alte părţi ale lumii”, potrivit serviciului de presă al Vaticanului.
Secret absolut
Înainte ca uşile Capelei Sixtine să se închidă miercuri după-amiază, cardinalii au jurat să păstreze secretul absolut, sub pedeapsa excomunicării. Le va fi interzis să comunice cu lumea exterioară până când vor alege un nou papă.
Vaticanul a anunţat că va întrerupe semnalul telefonic în interiorul micului oraş-stat miercuri, de la ora locală 15:00 (16:00 ora României), până la alegerea noului papă, dar nu şi în Piaţa Sfântul Petru, unde credincioşii se vor aduna în număr mare.
Cardinalii, care vor trebui să se despartă de telefoanele lor mobile, vor informa lumea despre mersul lucrărilor lor doar prin arderea buletinelor de vot pentru a produce fum - negru dacă nu există un ales, alb pentru un nou papă, o ceremonie cu un puternic simbolism vizual transmisă de televiziunile din toată lumea.
Discuţiile „pre-conclav” au acoperit până acum o gamă largă de subiecte, de la finanţele Vaticanului până la scandalul violenţelor sexuale, unitatea Bisericii şi profilul viitorului papă.
Cine va fi următorul papă?
Cu un număr record de 133 de cardinali electori din aproximativ 70 de ţări de pe cinci continente, acest conclav este cel mai mare organizat vreodată, ceea ce face ca rezultatul său să fie mai incert ca niciodată.
„Există multe profiluri, multe personalităţi care ar putea fi alese. Cel puţin cinci sau şase, aş spune”, a declarat arhiepiscopul de Alger, Jean-Paul Vesco, pentru Corriere della Sera.
- Urmează un papă conservator? De ce candidatura episcopului maghiar Péter Erdő îi face pe unii să tremure
- Care sunt condițiile pentru a fi ales papă? Teoretic, nici nu e obligatoriu să fii preot
- Scandal la Vatican: Un cardinal condamnat cere să participe la alegerea noului papă
„Au existat candidaţii care erau, ca să spun aşa, naturali, cei al căror rol şi personalitate erau deja bine cunoscute. Şi mai sunt şi cei care intervin şi te fac să te gândeşti: acesta este un cuvânt puternic. Dar nu există niciunul care să îi „zdrobească” pe ceilalţi, niciunul la care să te gândeşti: acela va fi el”, a mărturisit el.
Nu a apărut un favorit clar, deşi cardinalul italian Pietro Parolin şi cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle sunt consideraţi favoriţi.
Cu toate acestea, dacă va deveni rapid evident că niciunul dintre cei doi nu poate câştiga, este probabil ca voturile să se îndrepte către alţi candidaţi, alegătorii putând să se unească în funcţie de geografie, afinităţi doctrinare sau limbi comune.
Mai mult de zece nume circulă ca potenţiali candidaţi, de la Pierbattista Pizzaballa, patriarhul latin al Ierusalimului, la conservatorul maghiar Peter Erdö.
Printre alţi potenţiali candidaţi se numără Jean-Marc Aveline din Franţa, Robert Prevost din America şi Pierbattista Pizzaballa din Italia.
Cum să fie viitorul papă
„El nu ar trebui să fie prea închis la minte”, spune Veronica de Garcia, 30 de ani, o turistă mexicană. Dar „un papă în favoarea avortului este de neconceput”, spune Enzo Orsingher, 78 de ani, din Roma.
Francisc a introdus numeroase reforme în timpul pontificatului său de 12 ani, dar acţiunile sale au fost ţinta unei opoziţii interne acerbe.
El a numit aproximativ 80% dintre actualii cardinali electori, însă experţii consideră că aceştia nu vor alege neapărat un succesor care să îi calce pe urme.
Cât va dura conclavul
Durata medie a ultimelor 10 conclavuri a fost de puţin peste trei zile şi niciunul nu a durat mai mult de cinci zile. Conclavul din 2013 a durat doar două zile.
Cardinalii vor încerca să încheie lucrurile rapid şi de această dată pentru a nu da impresia că sunt divizaţi sau că Biserica este în derivă.
Ar fi „neaşteptat” dacă conclavul ar dura mai mult de ziua de vineri, a declarat marţi cardinalul Jean-Paul Vesco, arhiepiscop de Alger, pentru ABC News. „Dacă vineri seara, papa nu este ales, va înseamna că ceva neaşteptat s-a întâmplat”, a spus Vesco.