Pe final de mandat la Cotroceni, președintele interimar Ilie Bolojan a semnat, miercuri, decretul pentru numirea Anei Birchall în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 1 mai.
Ana Birchall va activa în cadrul Departamentului Politică Externă, Parteneriate Strategice și Românii de Pretutindeni din Administrația Prezidențială și va avea atribuții și responsabilități pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
Tot azi a făcut Ilie Bolojan şi o numire de viitor pentru Oana Gheorghiu, co-fondatoare la „Dăruiește Viață”
Ce spune Ana Birchall
”Mulţumesc preşedintelui interimar al României pentru încrederea acordată. Am primit şi acceptat această numire cu onoare, dar mai ales cu un profund simţ al responsabilităţii, înţelegând provocările care mă aşteaptă şi dorinţa sinceră de a contribui, cu toată expertiza acumulată în peste 22 de ani de politică externă şi relaţii internaţionale, la promovarea şi consolidarea intereselor României într-un context internaţional complicat”, a scris Ana Birchall, pe Facebook.
Potrivit acesteia, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ”este şi trebuie să rămână un reper fundamental al politicii noastre externe şi de securitate”.
”România are nevoie de voci care pot construi punţi de dialog şi colaborare, atât în relaţiile internaţionale esenţiale pentru securitatea şi dezvoltarea noastră, cât şi cu toţi partenerii care împărtăşesc valorile comune ale prosperităţii şi stabilităţii. Aceste direcţii se completează reciproc, iar susţinerea lor consecventă şi echilibrată este esenţială pentru binele României pe termen lung”, a mai transmis noul consilier prezidenţial.
Cine este Ana Birchall
Ana Birchall este avocat. Născută în 1973, este căsătorită și are un copil.
Are un doctorat în drept la Yale Law School (J.S.D.).
A fost șef Oficiu Juridic la Omniasig S.A (1996 - 1998); avocat în cadrul firmelor White & Case LLP New York (2002 - 2003) și al reprezentanței din București (2008 - 2010), Biriș Goran (2010 - 2012), Mușat și Asociații (2012); consilier la MAE (2003 - 2004), lector universitar la Universitatea 'Dimitrie Cantemir' București (din 2005), consilier al prim-ministrului (iulie - decembrie 2012).
De asemenea, a fost membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School.
A fost membru PSD (2005 - 2019), fiind aleasă deputat de Vaslui la alegerile din 2012 și 2016.
Între 24 aprilie 2019 și 4 noiembrie 2019 a ocupat funcția de ministru al Justiției în Guvernul Dăncilă.
A deținut funcția de reprezentant special pentru proiecte strategice și relații internaționale la Nuclearelectrica (2022 - 2024).
A candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, când a luat doar 42.853 de voturi - 0.46%.