În ziua 1162 de război o persoană a fost ucisă și alta rănită într-un atac aerian nocturn asupra orașului Dnipro. În oraș au izbucnit mai multe incendii, iar mai multe clădiri au fost avariate. Cele mai multe pagube s-au înregistrat într-o zonă rezidențială.
Atacul a survenit după ce rușii au bombardat marți seară orașul Nikopol și două localități din raionul cu același nume, provocând mai multe distrugeri.
Drone rusești au lovit noaptea trecută şi orașul Harkov, rănind cel puțin 45 de persoane, inclusiv o fată de cinci ani, un băiat de 16 ani și o femeie însărcinată. Cinci civili au fost internați în spital.
Datele arată că în ultimele luni Rusia și-a intensificat atacurile împotriva populației civile ucrainene. În martie s-a înregistrat o creștere cu 50% față de februarie a numărului de victime în rândul civililor.
Se dau lupte grele pe front, iar forțele ruse și-au intensificat recent operațiunile ofensive în trei regiuni ucrainene – Donețk, Zaporojie și Herson.
La rândul lor, ucrainenii au atacat cu drone, noaptea trecută, o uzină din regiunea Vladimir, care produce componente de aprindere pentru muniție.
Putin recunoaște că în regiunea rusă Kursk încă se mai află militari ucraineni. Pe de altă parte, el susţine că sunt cetăţeni francezi care iau parte la operaţiuni militare în Ucraina alături de forţele ruseşti.
Cadavrul jurnalistei ucrainene Victoria Roşcina, care a murit în detenție în Rusia, a fost predat Ucrainei cu semne evidente de tortură și cu mai multe organe lipsă, potrivit procurorilor ucraineni.
Între timp, pe "frontul diplomatic" se vorbește mult, dar nu se înregistrează progrese. Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că propunerea de armistițiu lansată de Putin reprezintă "începutul negocierilor directe" cu Ucraina.
Însă trei surse citate de Bloomberg susțin că Putin insistă că orice înțelegere pentru a pune capăt războiului din Ucraina trebuie să includă controlul deplin al Rusiei asupra celor patru regiuni ucrainene parțial ocupate.
Trimisul special al SUA, Keith Kellogg, a catalogat ca "absurd" planul Rusiei de încetare a focului de trei zile.
Iar acordul mult așteptat privind mineralele pare să se fi blocat în ultimul moment.
Situația pe front
- Noapte grea în Dnipro - O persoană a fost ucisă și alta rănită noaptea trecută, într-un atac rusesc asupra orașului Dnipro. "O noapte grea pentru Dnipro. Un bărbat de 53 de ani a fost ucis într-un atac pe scară largă cu dronă Shahed asupra orașului. Condoleanțe familiei și celor dragi. Un localnic în vârstă de 78 de ani a fost rănit", a anunțat Serghei Lîsak, șeful administrației militare regionale, pe Telegram. Cele mai multe pagube au fost înregistrate într-o zonă rezidenţială. În oraș au izbucnit mai multe incendii. Clădirile unei companii, mai multe blocuri și mașini au fost avariate. Atacul a survenit după ce marți seară rușii au bombardat orașul Nikopol și localitățile Mîrove și Pokrovske din raionul Nikopol. Un complex hotelier și un restaurant au luat foc, șapte case, două garaje și două mașini au fost avariate, iar liniile de tensiune au fost afectate, relatează Ukrainska Pravda.
- Zeci de răniți în Harkov - Drone rusești au lovit mai multe locuri din Harkov marți noaptea, rănind cel puțin 45 de persoane, inclusiv o fată de cinci ani, un băiat de 16 ani și o femeie însărcinată, au informat autoritățile locale. Cinci civili au fost internați în spital în urma atacului. "Au fost 16 atacuri în Harkov. Un bloc înalt a fost lovit, precum și case, o unitate medicală și infrastructură civilă", a scris primarul Ihor Terehov pe Telegram.
- Tot mai multe victime - Rusia și-a intensificat atacurile împotriva civililor ucraineni în ultimele săptămâni. În martie, cel puțin 164 de civili au fost uciși și 910 au fost răniți, conform cifrelor ONU - o creștere de 50% față de februarie și 70% față de martie a anului trecut, relatează Kiev Independent. Aproape toate pierderile s-au înregistrat în zone controlate de guvernul ucrainean, iar majoritatea au fost cauzate de rachete cu rază lungă de acțiune sau de muniție cu detonare întârziată.
- Atacuri intense în trei regiuni - Forțele ruse și-au intensificat recent operațiunile ofensive în trei regiuni ucrainene – Donețk, Zaporojie și Herson – a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei, Vladislav Voloșin. Rușii presează către Novopavlivka, un sat din regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu regiunea Donețk. "Luptele aprige continuă acolo, iar inamicul se grăbește la limita regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie și Donețk", a spus Voloșin. În timp ce regiunea Donețk a fost epicentrul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei din 2014 – cu o escaladare semnificativă după invazia pe scară largă din 2022 – forțele ruse nu au pătruns încă în regiunea Dnipropetrovsk, notează Kiev Independent. Voloșin a adăugat că situația este "destul de turbulentă" în direcția Orihiv, în Zaporojie, și s-a deteriorat în sectorul Herson, unde trupele ruse au avut tentative repetate de a cuceri insulele de pe Nipru. Ucrainenii au scufundat cele mai multe bărci ale inamicului, însă rușii au reușit să ajungă pe insule. "(Soldații ruși) nu pot fi evacuați, iar comandamentul lor le aruncă muniție, apă și alimente din drone. Stau acolo de mai multe zile. Sunt cazuri în care ei se predau forțelor noastre", a detaliat Voloșin.
- Sute de nord-coreeni au murit pe front - Aproximativ 600 de soldați nord-coreeni au murit luptând pentru Rusia împotriva Ucrainei, dintr-un total de 15.000 de soldați trimiși pe front, au declarat miercuri parlamentarii sud-coreeni, citând Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud. Coreea de Nord a înregistrat până în prezent aproximativ 4.700 de victime, militari care au murit sau au fost răniți. În schimbul trimiterii de trupe și furnizării de arme Rusiei, Phenianul a primit asistență tehnică pentru sateliți spion, precum și pentru drone și rachete antiaeriene. "După șase luni de participare la război, armata nord-coreeană a devenit mai competentă, iar capacitatea sa de luptă s-a îmbunătățit semnificativ pe măsură ce s-a obișnuit cu utilizarea de arme noi, cum ar fi dronele", a declarat reporterilor Lee Seong-kweun, membru al comisiei parlamentare de informații. Lee a adăugat că trupurile soldaților nord-coreeni morți au fost incinerate în Kursk înainte de a fi trimise înapoi acasă.
- Avertisment din linia întâi pentru chinezi - Războiul din Ucraina atrage tot mai mulți cetățeni chinezi. Unii sunt motivați de bani, alții de propagandă, iar unii luptă chiar împotriva intereselor propriei țări. Foști luptători chinezi vorbesc despre motivele care i-au adus în tranșee, despre brutalitatea războiului și despre realitatea care contrastează puternic cu promisiunile de pe rețelele sociale. Detalii AICI.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Fabrică lovită de drone - Dronele ucrainene au lovit noaptea trecută uzina Murom din regiunea Vladimir, avariind două clădiri și declanșând un incendiu, a declarat o sursă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kiev Independent. Unitatea, cunoscută la nivel local drept "fabrica de pulbere" a orașului, produce componente de aprindere pentru muniția folosită de armata rusă, Ministerul de Interne și Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit revistei Apărării Naționale a Rusiei. "Au fost cinci explozii la instalație", a spus sursa SBU. Guvernatorul Alexandr Avdeev a confirmat că un incendiu a izbucnit la un depozit Murom, punându-l pe seama dronelor doborâte. "A fost înregistrat un atac al mai multor drone; acestea au fost suprimate de echipamente de război electronic", a scris el pe Telegram. Localnicii au confirmat pentru canalul independent Astra că uzina Murom a fost lovită. Regiunea Vladimir, situată la aproximativ 190 km est de Moscova, găzduiește mai multe obiective militare importante.
- Drone doborâte - Ministerul rus al Apărării a susținut că 34 de drone ucrainene au fost interceptate și distruse peste noapte în mai multe regiuni. Trei drone au fost anihilate în regiunea Vladimir, 15 în regiunea Kursk, opt în Brinsk, șapte în Orel și una în Belgorod.
- Putin recunoaște că în Kursk încă se mai află militari ucraineni - Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că în regiunea Kursk încă se mai află militari ucraineni. Aceștia sunt ascunși în diferite zone, a spus liderul rus. Vladimir Putin susține că unele grupuri mici stau în subsoluri și ascunzători. Asta deși liderii militari au susţinut i-au eliminat pe toți ucrainenii care au invadat regiunea în august anul trecut.
- Putin susţine că are francezi care luptă în Ucraina - Vladimir Putin a afirmat miercuri, în timpul unui forum la Moscova, că în Occident există oameni care împărtăşesc valorile ruseşti şi că o serie de cetăţeni francezi iau parte la operaţiuni militare din Ucraina alături de forţele ruseşti. Într-o declaraţie preluată de TASS, liderul rus a afirmat că o unitate numită „Normandia-Niemen” include elemente franceze. Potrivit unui jurnalist rus de la postul de televiziune Rossia-1, un soldat cu indicativul „Padre” a venit să lupte în Donbas în decembrie anul trecut, în timp ce un alt soldat francez cu indicativul „Gautier” a sosit în urmă cu o lună. Cei doi voluntari ar fi foşti ofiţeri ai armatei franceze. Unul dintre ei ar fi fost instructor în Legiunea Străină, scrie Le Figaro.
- Pod nou spre Coreea de Nord - Rusia și Coreea de Nord au început miercuri construcția unui pod rutier peste râul Tumen, la granița comună, în cadrul unui efort de consolidare a parteneriatului strategic dintre cele două țări, a declarat premierul rus Mihail Mișustin. Noul pod este amplasat în apropierea „Podului Prieteniei” – un pod feroviar dat în folosință în 1959, la scurt timp după Războiul din Coreea. Detalii AICI.
- Medvedev amenință nou-veniții în NATO - Ţările care au aderat recent la NATO au devenit automat o ţintă pentru forţele armate ruse şi riscă posibile lovituri de retorsiune, inclusiv cu arme nucleare, în cazul unui conflict, a ameninţat marţi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, într-o aparentă referire la Suedia şi Finlanda. Detalii AICI.
Negocierile de pace
- Moscova anunță începerea "negocierilor directe" cu Ucraina - Propunerea lui Vladimir Putin de încetare a focului de Ziua Victoriei este începutul discuțiilor directe cu Kievul, a declarat marți ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. "Propunerea noastră, pe care a exprimat-o președintele Putin, este începerea negocierilor directe, fără condiții prealabile. În această situație, încetarea focului (pentru 30 de zile) este văzută ca o condiție prealabilă", a spus Lavrov. Nu e clar dacă Lavrov a vrut să spună că negocierile directe încep în momentul încetării focului sau dacă anunțul lui Putin a marcat începutul lor, iar Ucraina nu a comentat afirmațiile lui Lavrov, scrie Kiev Independent. Putin a declarat că forțele ruse vor înceta toate ostilitățile de la 8 mai până la miezul nopții de 11 mai, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. Ucraina a replicat cerând o încetare a focului deplină și necondiționată, propunere pe care Moscova continuă să o respingă.
- Condițiile Kremlinului - Putin insistă că orice înțelegere pentru a pune capăt războiului din Ucraina trebuie să includă controlul deplin al Rusiei asupra a patru regiuni ucrainene parțial ocupate, au declarat pentru Bloomberg trei surse din Moscova familiarizate cu discuțiile. Cererea a dat o lovitură eforturilor președintelui american Donald Trump de a intermedia o încetare a focului, frustrarea crescând în interiorul Casei Albe din cauza lipsei de progres în negocieri. Trimisul lui Trump, Steve Witkoff, a purtat discuții extinse la Kremlin pe 25 aprilie, încercând să-l convingă pe Putin să accepte o încetare a focului care să înghețe ostilitățile de-a lungul actualei linii de front. Două persoane familiare cu întâlnirea au spus că Putin nu pare să se îndepărteze de cerințele sale maximaliste. El a respins propunerea SUA și și-a reiterat cererea de control deplin asupra Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - teritorii pe care Rusia le-a anexat în 2022, dar nu le-a ocupat niciodată pe deplin. Negocierile au intrat într-un impas și necesită "contact direct între Putin și Trump" pentru a face progrese suplimentare, a spus una dintre surse.
- Kremlinul zice că pacea nu vine peste noapte - Vladimir Putin este deschis păcii în Ucraina și se lucrează intens cu SUA, dar conflictul este atât de complicat, încât progresul rapid pe care și-l dorește Washingtonul este dificil de realizat, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ca răspuns la apelul Washingtonului de a opri războiul "acum", Peskov a declarat că acordul de pace ar trebui să fie semnat de Rusia și Ucraina, nu de Statele Unite. El a spus că Rusia trebuie să-și atingă obiectivele în Ucraina, iar Moscova ar prefera să o facă pe cale pașnică. "Înțelegem că Washingtonul dorește să obțină un succes rapid în acest proces. Însă cauzele profunde ale situației din Ucraina sunt prea complexe pentru a fi rezolvate peste noapte", a afirmat Peskov, citat de TASS.
- Kellogg critică armistițiul lui Putin - Trimisul special al SUA, Keith Kellogg, a catalogat planul Rusiei de încetare a focului de trei zile săptămâna viitoare ca fiind "absurd" și a reiterat că SUA caută un acord de pace cuprinzător și de durată pentru a pune capăt războiului. "O încetare a focului de trei zile este absurdă. Ceea ce dorește președintele (Trump) este o încetare a focului permanentă, cuprinzătoare – pe mare, aer, pământ, infrastructură – pentru minim 30 de zile, iar apoi putem prelungi asta", a spus Kellogg pentru Fox News.
- Trump s-a răzgândit - Preşedintele american Donald Trump s-a răzgândit şi este de părere că omologul său rus Vladimir Putin vrea pace în Ucraina, la câteva zile după ce i-a pus la îndoială aceste intenţii, relatează AFP. "Cred că vrea", i-a răspuns şeful statului american unui jurnalist. "Cred că visul său era să cucerească toată ţara", dar "din cauza mea, nu o va face", a adăugat republicanul care-şi sărbătorea primele 100 de zile de la întoarcerea a Casa Albă. Întrebat dacă are încredere în liderul de la Kremlin, locatarul Casei Albe a răspuns că "nu am încredere în multă lume".
- Fără "cadouri" pentru Putin - Volodimir Zelenski a cerut să nu se ofere ”cadou” niciun teritoriu președintelui rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului, în timp ce recunoașterea regiunilor ocupate de Moscova pare a fi luată în calcul de Washington. Detalii AICI.
Alte informații relevante
- Acordul pentru minerale, blocat - Un acord-cadru privind mineralele, negociat de luni de zile între Statele Unite și Ucraina, a suferit miercuri un blocaj de ultim moment, din cauza neînțelegerilor asupra condițiilor finale, relatează Financial Times. Vicepremierul ucrainean Iulia Svîrîdenko s-a deplasat la Washington pentru a semna documentul, dar nu s-a întâmplat până la urmă. Detalii AICI Acordul exclude orice prevederi legate de datoria Ucrainei pentru asistență militară sau financiară anterioară a SUA. Acest aspect marchează o abatere de la propunerile anterioare, în care Donald Trump a încercat să încadreze acordul ca rambursare parțială a ajutorului militar al SUA, susținând că Ucraina îi datora Washingtonului până la 300 de miliarde de dolari. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Kievul a primit puțin peste 100 de miliarde de dolari în asistență SUA.
- Rusia pregătește ceva în Belarus - Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia pregătește o potențială agresiune militară sub pretextul unor aplicații militare comune cu Belarus în această vară. "Uitați-vă la Belarus - în această vară, Rusia pregătește ceva acolo sub pretextul unor exerciții militare. Așa încep de obicei noile sale atacuri. Dar unde de data asta? Nu știu. Ucraina? Lituania? Polonia? Doamne ferește! Dar toți trebuie să fim pregătiți. Toate instituțiile noastre sunt deschise cooperării.", a spus Zelenski la Summit-ul celor trei mări, potrivit Suspilne. Belarus va găzdui exercițiile militare Zapad 2025 (Vest 2025) cu forțele ruse, într-o serie de exerciții de lungă durată desfășurate la fiecare doi ani, începând din 2009. Cea mai recentă demonstrație, Zapad-2021, a implicat peste 200.000 de participanți și a precedat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Deși nu a fost implicat direct în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Belarus continuă să găzduiască trupe și rachete rusești pe teritoriul său.
- Nu sunt destui militari pentru Ucraina - Ar fi dificil pentru Europa să adune 25.000 de militari pe care să-i trimită în Ucraina în cadrul unei forțe de menținere a păcii, susțin surse familiarizate cu această chestiune citate de The Times. Detalii AICI.
- Scandal de corupție în Ucraina - Mai mulți oficiali și antreprenori din departamentele de locuințe și servicii comunale din diverse regiuni ale Ucrainei sunt suspectați că au deturnat aproximativ 2,16 milioane de dolari prin contracte de achiziție de lemne de foc destinate Forțelor Armate ale Ucrainei, au anunțat autoritățile anticorupție din țară. Opt persoane – inclusiv funcționari locali și antreprenori – sunt acuzate că au conspirat cu furnizori pentru a livra lemne de foc armatei la prețuri mult peste cele de pe piață. Detalii AICI.
- Jurnalistă torturată - Cadavrul jurnalistei ucrainene Victoria Roşcina, care a murit în detenție în Rusia, a fost predat Ucrainei cu semne evidente de tortură și cu mai multe organe lipsă, potrivit procurorilor ucraineni. În urma examinării medico-legale, autoritățile au descoperit „numeroase semne de tortură și maltratare, inclusiv zgârieturi, hemoragii, o coastă ruptă și posibile urme de șocuri electrice", a declarat Yuri Belousov, șeful departamentului pentru crime de război din cadrul Procuraturii. Starea cadavrului a făcut imposibilă determinarea cauzei morții. Potrivit Ukrainska Pravda, cadavrul a fost returnat fără creier, globi oculari și o parte din trahee, ceea ce ar putea indica o încercare a Rusiei de a ascunde cauza morții.