George Simion, liderul AUR și favorit în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, mizează pe asocierea cu Donald Trump și retorica naționalistă pentru a prelua puterea.
O analiză Politico avertizează din capul site-ului: România ar putea intra pe un drum tensionat, cu potențial de destabilizare regională.
Simion, aliatul autoproclamat al mișcării MAGA
George Simion, candidatul AUR și principalul favorit al turului întâi al alegerilor prezidențiale din România, nu ascunde faptul că se inspiră din retorica lui Donald Trump.
Într-un interviu acordat publicației citate, Simion a declarat: „Suntem aliați naturali ai Partidului Republican și suntem aproape perfect aliniați ideologic cu mișcarea MAGA”.
Liderul AUR a apărut în mod public cu șapcă „Trump” în campanie și a fost recent în Statele Unite, unde a acordat interviuri fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon, și activistului de extremă dreapta Jack Posobiec.
Această poziționare sugerează o strategie deliberată: capitalizarea simbolică a simpatiei unei părți din electorat față de o imagine de „luptător antisistem” pe model american.
De la marginal la favorit: cum a crescut George Simion în sondaje
Potrivit Politico’s Poll of Polls, Simion este pe cale să câștige primul tur cu aproximativ 29% din voturi, într-o cursă în care fostul lider PNL Crin Antonescu (22%) și primarul Bucureștiului Nicușor Dan (20%) se bat pentru locul secund.
Alegerile din mai, reprogramate după anularea scrutinului din decembrie 2024 pe fondul acuzațiilor de amestec extern, îi oferă lui George Simion oportunitatea de a se prezenta drept „restauratorul democrației”. „Suntem într-o campanie pentru reinstaurarea statului de drept și a voinței poporului”, a declarat el pentru Politico.
AUR, o formațiune anti-establishment cu viziuni iredentiste
Fondat în 2019, AUR a devenit rapid a doua forță politică din România, cu o platformă conservatoare, eurosceptică și naționalistă.
Simion promovează o viziune de „Românie Mare”, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la relațiile cu vecinii – în special Ucraina, Moldova și Bulgaria. El neagă că este pro-rus, dar susține oprirea sprijinului militar pentru Ucraina și se opune unei implicări mai adânci a UE în afacerile interne.
În același timp, a afirmat că dorește ca România să rămână în NATO, dar cu o conducere clară americană: „Nu cred că o forță defensivă condusă de Franța și Marea Britanie poate înlocui soluția Pax Americana care a funcționat de la Al Doilea Război Mondial încoace”, a spus el, pentru sursa citată.
Job pentru Georgescu: o alianță periculoasă?
Simion a anunțat că, dacă va câștiga, îi va oferi un post important lui Călin Georgescu, candidatul naționalist interzis în actuala cursă, acuzat de simpatii pro-Kremlin. Deși nu a exclus o nominalizare ca premier, Simion ar avea nevoie de sprijinul unei majorități parlamentare – pe care în prezent nu o are.
- George Simion s-a retras de la dezbaterea electorală după ce i-a oferit flori Elenei Lasconi (Video)
„Cred că este normal ca el să ocupe poziția pe care o dorește, fiindcă este românul care a câștigat cele mai multe voturi”, a spus Simion. Anterior, a făcut declarații controversate în care îi amenința pe cei care i-au respins candidatura lui Georgescu.
Finanțări opace și lobby controversat în SUA
Simion este vizat de o anchetă a Autorității Electorale Permanente, după ce a apărut în presă informația că AUR ar fi parafat un contract de 1,5 milioane de dolari cu o firmă de lobby americană. Scopul: aranjarea de întâlniri cu oficiali influenți și apariții media în SUA.
Simion susține că documentul respectiv era doar o „scrisoare de intenție”, dar rămân suspiciuni privind utilizarea fondurilor publice alocate partidelor.
Contracandidatul Crin Antonescu l-a acuzat direct: „Investiți în propriul cult al personalității și în conspiraționiști notorii. Umiliți România, nu o apărați”.
Reacții interne și internaționale: un test pentru UE și NATO
Ascensiunea lui Simion este urmărită cu atenție de aliații occidentali. România, stat-cheie în flancul estic al NATO și membru UE, riscă o deraiere politică în cazul unei victorii a extremei drepte.
Politico notează că poziționarea agresivă a lui Simion poate genera tensiuni regionale și afectează coeziunea alianței occidentale în fața agresiunii rusești.
Deja persona non grata în Ucraina și Moldova, Simion declară că speră ca Donald Trump să aducă pacea în regiune. Însă retorica sa — antieuropeană, anti-ajutor militar, pro-suveranitate totală — îl plasează în linia populismului radical din Polonia, Ungaria sau Slovacia, dar cu un decor geopolitic mult mai fragil.
Probleme cu protecția datelor și retorică extremistă
Simion a fost reclamat la autoritățile electorale şi pentru trimiterea de scrisori personalizate către alegători, acțiune posibil ilegală în raport cu regulamentul GDPR. El a răspuns că baza de date electorală „conține și mulți morți”, dar controversele s-au amplificat.
În trecut, a fost acuzat că a instigat la violență și ură, iar declarații precum „cei care l-au respins pe Georgescu trebuie jupuiți” au fost catalogate de primarul Nicușor Dan (alt contracandidat) drept „discurs mafiot”.
Concluzie: Trumpismul ajunge la Cotroceni?
Alegerile prezidențiale din 2025 marchează un moment de cotitură pentru România.
Cu sprijinul unei părți radicalizate a electoratului, cu mesaje de revoltă anti-sistem și cu o strategie de PR calibrată pe modelul Trump, George Simion ar putea deveni primul lider de extremă dreapta de după 1989 care atinge puterea executivă în România.
Așa cum notează Politico, victoria sa ar reprezenta nu doar o mutație internă, ci și un semnal de alarmă pentru partenerii occidentali. Totul se va decide pe 4 și 18 mai.