În ziua 1160 de război, Vladimir Putin anunță un armistiţiu umanitar, în Ucraina, între 8 și 11 mai, de Ziua Victoriei din Al Doilea Război Mondial.
Pe front, forțele speciale ucrainene au anunțat că au efectuat un raid asupra pozițiilor inamice din regiunea Kursk, unde au distrus o unitate și au capturat doi soldați ruși, ceea ce contrazice afirmațiile Moscovei, care a susținut că a eliberat complet regiunea de la frontiera cu Ucraina.
De cealaltă parte, un avion de vânătoare Su-27 al Ucrainei s-a prăbușit luni dimineață, în timp ce respingea un atac cu drone rusești și asigura sprijin aerian trupelor terestre, a transmis Comandamentul Forțelor Aeriene.
Pe plan diplomatic, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu secretarul de Stat american Marco Rubio despre situația din Ucraina. Momentan "nu sunt planificate" discuții între Trump și Putin, dar dacă va fi nevoie, se poate ajunge rapid la un acord, a precizat Kremlinul.
Putin demonstrează din nou că, până la pace, e mai interesant de război. El i-a mulţumit azi dictatorului nord-coreean Kim Jong Un pentru "faptele" militarilor nord-coreeni care au luptat în regiunea Kursk, după ce Phenianul a recunoscut că a trimis trupe pe front.
Lucrurile nu merg însă cum își propune Kremlinul. Un atac masiv cu drone ucrainene a vizat noaptea trecută o fabrică din orașul rus Briansk, specializată în producerea componentelor pentru sisteme de rachete, radare, sisteme de război electronic, drone și sistemele electronice de bord ale aeronavelor militare.
Pe de altă parte, Rusia ar avea un alt plan pentru a-și completa efectivele militare reduse de pe front - să recruteze forțat persoane fără adăpost din teritoriile ocupate ale Ucrainei.
În schimb, Ucraina a primit un ajutor vital prin Inițiativa cehă pentru muniție, care a livrat încă 400.000 de obuze.
Totodată, Ucraina lansează Brave1 Market, un "Amazon" militar pentru achiziția de arme. Este vorba despre o platformă online unde unitățile militare pot achiziționa echipamente și arme folosindu-și propriile fonduri.
Iar fostul președinte pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru incitare la dezertare și organizarea trecerii ilegale a frontierei.
Situația pe front
- Armistiţiu de Ziua Victoriei - Vladimir Putin anunță un armistiţiu umanitar, în Ucraina, cu ocazia a 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Armistițiul propus va începe la miezul nopții pe 8 mai și va dura până la miezul nopții pe 11 mai. Kremlinul afirmă că toate acțiunile militare vor fi suspendate și îndeamnă Ucraina să procedeze la fel. Detalii AICI
- Raid al forțelor speciale ucrainene în Kursk - Forțele speciale ucrainene de la Centrul 73 de Operațiuni Speciale Navale au efectuat un raid asupra pozițiilor rusești din regiunea Kursk, capturand doi soldați ruși, a anunțat serviciul de presă al Forțelor de Operațiuni Speciale. "În timp ce șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (Valeri) Gherasimov raportează 'eliberarea' regiunii Kursk de Forțele de Securitate și Apărare ale Ucrainei, agenții celui de-al 73-lea Centru de Operații Speciale Navale continuă să desfășoare cu succes misiuni în zonă", se arată în comunicat. În timpul raidului, o unitate din Brigada 810 Marină a Rusiei a fost atacată și distrusă. Militarii ucraineni ar fi capturat doi soldați în timpul misiunii; unul a fost evacuat pe o targă, în timp ce celălalt a putut să meargă, a detaliat sursa citată de Kiev Independent.
- Ucraina a pierdut un avion de luptă Su-27 - Un avion de vânătoare Su-27 al Ucrainei s-a prăbușit luni dimineață, în timp ce respingea un atac cu drone rusești și asigura sprijin aerian trupelor terestre, a transmis Comandamentul Forțelor Aeriene. Pilotul s-a catapultat cu succes și primește îngrijiri medicale. Cauza prăbușirii este în curs de investigare. Su-27, cunoscut sub numele de cod NATO „Flanker”, este un avion de fabricație sovietică, folosit atât de Ucraina, cât și de Rusia. Pierderile de acest tip sunt rareori raportate oficial de partea ucraineană. Tot azi, Statul Major General al Ucrainei a anunțat că Rusia a pierdut peste 370 de avioane de la începutul invaziei pe scară largă, cifre care nu pot fi verificate, precizează Kiev Independent.
- Rusia nu va opri loviturile - Rusia va continua să ţintească amplasamentele folosite de armata ucraineană, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Un atac letal cu rachete ruseşti asupra unei clădiri rezidenţiale din Kiev săptămâna trecută nu a fost asupra unei ţinte "absolut civile", mai spune Lavrov. "Vom continua să ţintim amplasamentele folosite de armata Ucrainei, de unii mercenari din ţări străine şi de instructori pe care europenii i-au trimis oficial să ajute la ţintirea amplasamentelor civile ruseşti", a declarat Lavrov, la emisiunea "Face the Nation" a postului CBS, într-un interviu care a fost înregistrat joi, după atacul soldat cu cel puţin 12 morţi.
- Moscova nu dă centrala - Rusia nu va transfera controlul centralei nucleare Zaporojie către SUA, adaugă Lavrov. Rusia nu a primit o astfel de propunere, dar ar respinge-o, relatează Kiev Post. Ministrul a afirmat că centrala rămâne sub controlul corporației de stat Rosatom din Rusia, cu monitorizare de către personalul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Presa occidentală a relatat la începutul acestei luni că o propunere a SUA pentru încheierea războiului ar păstra centrala în Ucraina, dar sub control american.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Fabrică importantă, lovită de drone - Un atac cu drone a vizat noaptea trecută o fabrică importantă din orașul Briansk, au relatat luni dimineață canalele rusești Telegram și un oficial ucrainean, citat de Kiev Independent. Guvernatorul Alexandr Bogomaz a susținut că forțele ucrainene au lansat "un atac masiv" asupra regiunii, iar apărarea antiaeriană rusă ar fi interceptat și distrus 102 drone. Imaginile postate pe Telegram au arătat incendii în mai multe părți ale orașului. Presa locală a raportat între 10 și 15 explozii în Briansk, soldate cu daune asupra infrastructurii civile, vehiculelor și clădirilor rezidențiale. Bogomaz a susținut că un civil a fost ucis și altul rănit. Dronele au vizat uzina Kremnii-El, o unitate importantă specializată în microelectronică pentru complexul militar-industrial al Rusiei, a declarat Andrii Kovalenko, oficial al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Fabrica produce componente pentru sisteme de rachete precum Topol-M, Bulava și Iskander, precum și pentru radare, sisteme de război electronic, drone și sistemele electronice de bord ale aeronavelor militare, potrivit canalelor ruse de Telegram.
- Moscova adună oameni fără adăpost în armată - Rusia plănuiește să recruteze forțat persoane fără adăpost din teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a lupta în forțele armate ruse, a anunțat Centrul Național de Rezistență al Ucrainei pe Telegram. "Din cauza lipsei de efective, ocupanții intenționează să recruteze oameni fără adăpost în rândurile forțelor de ocupație ruse. Da, cei fără casă, pașaport sau cetățenie. Soldatul perfect pentru Kremlin: nu pune întrebări despre unde trebuie să meargă și dispare fără tam-tam", se arată în declarația UNRC. "În Melitopol, pașapoartele au fost confiscate, documentele ucrainene nu sunt recunoscute și dintr-o dată nu mai ești cetățean, ci bun de de mobilizare. Alegerea e simplă: un pistol sau o lopată. Pentru Kremlin, nu ești o persoană, ci o resursă. Noul motto al ocupanților: 'Fără pașaport? Semnează un contract!'", a transmis sursa citată de Kiev Post.
- Rusia își consolidează infrastructura militară în apropierea frontierei cu Finlanda, într-un posibil semn de pregătire pentru un conflict viitor cu NATO, relatează Wall Street Journal. Potrivit sursei, lucrările vizează extinderea bazelor militare din zona orașului Petrozavodsk, aflat la aproximativ 160 km de graniță, unde ar urma să fie construit și un nou cartier general capabil să comande zeci de mii de militari. Oficiali din domeniul apărării și al serviciilor de informații din Occident avertizează că aceste unități ar putea constitui nucleul forțelor ruse pregătite pentru o eventuală confruntare cu NATO. Finlanda, care a aderat la NATO în 2023 și are o graniță de 1.300 km cu Rusia, acuză Moscova că a intensificat operațiunile hibride împotriva sa de la intrarea în alianţa militară.
- Coreea de Nord recunoaște că a trimis trupe în Rusia - Phenianul a confirmat pentru prima dată că a trimis trupe în Rusia, afirmând că soldații săi au ajutat Moscova să recucerească zone din regiunea rusă Kursk sub control ucrainean de luni de zile. Detalii AICI.
- Putin îi mulţumeşte lui Kim - Vladimir Putin i-a mulţumit luni dictatorului nord-coreean Kim Jong Un pentru "faptele" combatanţilor nord-coreeni care au luptat pentru Rusia în regiunea rusă Kursk. "Prietenii coreeni au acţionat, ghidaţi de sentimentul solidarităţii, justiţiei şi adevăratei camaraderii. Apreciem mult acest lucru şi suntem sincer recunoscători personal tovarăşului Kim Jong Un (…) şi poporului nord-coreean", afirmă Putin într-o declaraţie publicată de către Kremlin. "Poporul rus nu va uita nicodată faptele combatanţilor Forţelor Speciale coreene", a dat asigurări Putin.
Negocierile de pace
- Lavrov și Rubio au vorbit la telefon despre negocieri - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și secretarul de Stat american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică axată pe situația din Ucraina. În timpul discuției, ambii au subliniat "importanța consolidării premiselor care apar pentru începerea negocierilor" cu scopul de a "conveni asupra unui drum fiabil către o pace durabilă pe termen lung", conform comunicatului emis de MAE rus. În ceea ce privește posibilele discuții directe între Putin și Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că momentan "nu sunt planificate", dar a precizat că, "dacă este necesar, se poate ajunge la un acord foarte rapid", relatează agenția TASS.
- Trump îi cere lui Putin să nu mai tragă - Donald Trump i-a cerut lui Putin "să înceteze să mai tragă" și să încheie un acord privind Ucraina. De asemenea, Trump a afirmat că Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Crimeii, în contradicție totală cu declarațiile președintelui ucrainean. Detalii AICI.
Alte informații relevante
- Cehia a trimis altă serie de obuze - Inițiativa cehă pentru muniție a livrat încă 400.000 de obuze Ucrainei la sfârșitul lunii aprilie, a declarat ministrul Apărării, Jana Cernochova. Ea a reiterat că inițiativa a furnizat deja 1,5 milioane de cartușe de diferite calibre în 2024 și are suficiente fonduri pentru a continua până în această toamnă. Programul, susținut prin contribuții din Canada, Norvegia, Olanda, Danemarca și alte țări, a sporit semnificativ capacitățile de artilerie ale Ucrainei. Inițiativa a fost lansată anul trecut, pe fondul penuriei ucrainene de obuze, cauzată în principal de întârzierile ajutorului militar al SUA. Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a remarcat că inițiativa a redus "cu 500%" eficacitatea artileriei ruse și a îmbunătățit raportul de obuze de la 1 la 10 în favoarea Rusiei la 1 la 2, relatează Ceske Noviny.
- Ce lipsește din acordul pentru minerale - Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a anunţat duminică, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, că în acordul pentru exploatarea resurselor naturale ce va fi încheiat între Kiev şi Washington nu va fi inclus ajutorul acordat de SUA Ucrainei înainte de semnarea acestei înţelegeri, relatează Ukrainska Pravda. "Avem progrese bune. Principalul lucru este că am stabilit clar liniile noastre roşii, acordul trebuie să corespundă angajamentelor europene şi să nu contravină Constituţiei şi legislaţiei Ucrainei. Acesta trebuie să fie ratificat de parlament. S-a convenit că documentul nu va include ajutorul acordat înainte de semnarea acestuia", a precizat Denîs Şmîhal.
- Fostul președinte al Ucrainei, condamnat în absență - Fostul președinte pro-rus al Ucrainei Viktor Ianukovici a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru incitare la dezertare și organizarea trecerii ilegale a frontierei, a anunțat luni Procuratura Generală. Aceasta este a doua condamnare a lui Ianukovici de către un tribunal ucrainean. În 2019, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare și complicitate la războiul împotriva Ucrainei, relatează Kiev Independent. Ianukovici (73 de ani) a fost înlăturat de la putere în urma revoluției EuroMaidan din 2014 și ulterior a fugit în Rusia. Procurorii au demonstrat că la 23 februarie 2014, Ianukovici, acționând în coordonare cu fostul său șef al securității și reprezentanții ruși, a organizat părăsirea ilegală a Ucrainei pentru el și alte persoane pe calea aerului, fără a trece printr-un punct de control oficial, cu trei elicoptere militare rusești. Ulterior, Ianukovici i-a determinat pe membri ai serviciilor Administrației Securității de Stat să dezerteze și a facilitat evacuarea lor de către forțele navale ruse din Sevastopol. Acțiunile au fost coordonate îndeaproape de FSB.
- Ucraina lansează un "Amazon" militar pentru achiziția de arme - Ucraina a lansat Brave1 Market, o platformă online unde unitățile militare pot achiziționa echipamente și arme folosindu-și propriile fonduri, a anunțat ministrul Transformării Digitale, Mykhailo Fedorov, pe 28 aprilie, în cadrul conferinței Defense Tech Era. Proiectul este comparat cu Amazon, însă vizează vânzarea de tehnologii inovatoare pentru front. Soldații vor putea cumpăra produse și cu "ePoints", puncte acordate unităților care confirmă prin filmări cu drone distrugerea echipamentelor rusești. Scopul inițiativei este de a accelera accesul militarilor la tehnologii eficiente deja disponibile.