„Oferta finală” a lui Trump pretinde Ucrainei să accepte ocupația rusă. JD Vance: Fiecare ar trebui să cedeze din teritoriile pe care le controlează în prezent

„Oferta finală” a lui Trump pretinde Ucrainei să accepte ocupația rusă. JD Vance: Fiecare ar trebui să cedeze din teritoriile pe care le controlează în prezent
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administrația americană așteaptă, miercuri, un răspuns oficial din partea Ucrainei privind un cadru de pace controversat, care include recunoașterea de către SUA a Crimeii ca teritoriu rusesc și acceptarea controlului de facto al Moscovei asupra regiunilor ocupate după invazia din 2022.

Vicepreşedintele JD Vance a spus că SUA le-au făcut o „propunere foarte explicită” Rusiei și Ucrainei pe calea spre un acord de pace și că este timpul ca acestea să spună da, altfel SUA vor renunța la mediere, scrie Sky News.

„Actualele linii [ale frontului], sau undeva în apropierea lor, sunt locul în care cred că vor fi trase în cele din urmă noile frontiere ale conflictului”, a declarat vicepreședintele american, după ce a finalizat un tur al Taj Mahal.

El a adăugat că aceasta ar însemna că Ucraina și Rusia ar trebui fiecare să cedeze din teritoriile pe care le controlează în prezent, scrie Le Monde.

„Va trebui să existe niște schimburi teritoriale”, a spus Vance, adăugând că, deși granița finală ar putea să nu se potrivească exact cu liniile actuale ale frontului, pentru ca luptele să se oprească, ambele părți trebuie să „depună armele, să înghețe situația și să se concentreze pe construirea unei Rusii mai bune și a unei Ucraine mai bune”.

"Ne-am angajat la acțiuni diplomatice extraordinare și la o muncă dificilă”, a mai declarat vicepreședintele american.

De ce este important

  • Documentul, prezentat oficialilor ucraineni săptămâna trecută la Paris, este descris drept „ultima ofertă” a președintelui Trump, potrivit unor surse citate de Axios.
  • Casa Albă avertizase deja că este pregătită să „renunțe complet” la negocieri, dacă nu se ajunge curând la un acord.

Ce presupune propunerea lui Trump

Aceasta ar necesita concesii majore din partea președintelui Volodimir Zelenski, care a exclus anterior orice acord care ar valida ocuparea Crimeii sau a altor teritorii estice de către Rusia.

Reacția Rusiei

Președintele Vladimir Putin s-ar fi arătat dispus să înghețe linia frontului actuală, însă a respins anterior idei precum o forță europeană de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean.

Ce obține Rusia

  1. Recunoaștere oficială („de jure”) a Crimeii ca teritoriu rusesc.
  2. Recunoaștere de facto a ocupației ruse în regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
  3. Garanția că Ucraina nu va deveni membră NATO (cu mențiunea că poate adera la UE).
  4. Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014 încoace.
  5. Cooperare economică extinsă cu SUA, în special în domeniile energetic și industrial.

Ce obține Ucraina

  • Garanții de securitate, oferite de un grup ad-hoc de țări europene și posibil și state non-europene – fără detalii clare privind funcționarea acestor forțe.
  • Recuperarea unei mici părți din regiunea Harkov.
  • Libertate de navigație pe fluviul Nipru, care traversează linia frontului.
  • Compensații și ajutor pentru reconstrucție, dar fără precizarea sursei finanțării.

Alte elemente din plan

  • Centrala nucleară Zaporojie ar rămâne sub suveranitate ucraineană, dar ar fi administrată de SUA, furnizând energie ambelor țări.
  • Documentul face referire la un acord SUA–Ucraina privind mineralele strategice, despre care Trump a anunțat că va fi semnat joi.

În culise

  • Planul a fost elaborat după o întâlnire de peste patru ore între trimisul lui Trump, Steve Witkoff, și Vladimir Putin.
  • Potrivit Financial Times, după prezentarea planului, Putin a oferit o îngheţare a invaziei pe actuala linie de front, ca gest de deschidere.

Ce urmează

  • Witkoff va merge din nou la Moscova în această săptămână pentru a patra întâlnire cu Putin.
  • Deși inițial era prevăzut ca el și secretarul de stat Marco Rubio să participe miercuri la negocierile de la Londra cu oficiali din Ucraina, Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, ambii și-au anulat participarea.
  • Delegaţia americană va fi condusă de Keith Kellogg, emisar special pentru Ucraina.

Problema este că diplomații de rang înalt din Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina au amânat planul de a se întâlni miercuri la Londra pentru discuții.

Nici ministrul de Externe britanic, David Lammy, nici secretarul de Stat american, Marco Rubio, nu vor participa la summit, așa cum fusese planificat anterior, anunţă Sky News.

Vor fi totuşi discuții între înalți funcționari din cele cinci state, iar ministrul ucrainean de Externe ar trebui să aibă o întâlnire cu David Lammy.

Însă reducerea nivelului la care au loc negocierile contrastează cu intensificarea presiunii exercitate de Donald Trump și echipa sa pentru un acord de încetare a focului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇